MENU
klinika

Gabimet që ndikojnë te shëndeti

Cila është temperatura ideale për dhomën e gjumit?

26.11.2022 - 08:05

Gjumi është një pjesë thelbësore e shëndetit dhe mirëqenies.

Nëse njeriu nuk fle si dhe sa duhet, atëherë do të përballet me një luhatje të thellë hormonale dhe funksione të dobëta të trurit.

Mungesa e gjumit shkakton shtim në peshë, rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës, jo vetëm tek të rriturit por edhe tek fëmijët.

Gjumi i mirë nga ana tjetër ju ndihmon të hani më pak dhe të jeni të shëndetshëm.

Megjithatë, ai ndikohet edhe nga temperatura e dhomës së gjumit.

Cila është temperatura ideale për dhomën e gjumit

Dhoma e gjumit duhet të jetë në errësirë, e pastër dhe e ajrosur mirë.

Ju duhet të jeni të mbrojtur nga zhurmat e jashtme të cilat prishin gjumin.

Temperatura e ajrit në dhomë duhet të jetë rreth 15 deri në 20 gradë celcius por jo shumë e ngrohtë dhe as shumë e ftohtë.

Fikni dritat, shtrihuni në qetësi dhe transformojeni dhomën e gjumit në një oaz qetësie.

Temperatura e trupit bie ndjeshëm në fillim të procesit të gjumit dhe është e rëndësishme për cilësinë e tij.

Nëse temperatura e dhomës është në nivelet e lartpërmendura, atëherë rënia e nevojshme e temperaturës së trupit do jetë më e lehtë.

Nëse temperatura e dhomës është e parehatshme, tepër e ngrohtë apo tepër e ftohtë, atëherë ju me siguri do të zgjoheni gjatë natës.

Temperatura e dhomës është tepër e rëndësishme për cilësinë e gjumit të thellë, faza gjatë së cilës njeriu ëndërron.

Në lidhje me dhomën e gjumit të fëmijëve, temperatura në të duhet të jetë 20-21 gradë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN