MENU
klinika

Pikëpyetje në lidhje me të ardhmen e teknologjisë

“The Economist”: Si kripto shkon në zero

24.11.2022 - 14:07

Nëse të gjithë do të ndalonin përdorimin e tij. Kjo, me një fjali, është se si kripto do të shkonte në zero. Megjithatë, udhëtimi është më interesant se destinacioni. Vdekja e ftx, një bursë e shpallur e falimentuar më 11 nëntor pas një goditjeje spektakolare, do të inkurajojë disa njerëz që të kthejnë vëmendjen e tyre diku tjetër. Çfarë duhet të ndodhë që të gjithë të heqin dorë?

Një përgjigje kërkon një ndjenjë se si funksionon industria. Në bazën e kriptove janë zinxhirët e bllokimit, si Bitcoin dhe Ethereum, të cilat regjistrojnë transaksione të verifikuara nga kompjuterët, një proces i nxitur nga lëshimi i tokenëve të rinj. Blockchain Ethereum vërteton linjat e kodit, gjë që ka bërë të mundur që njerëzit të lëshojnë shenjat e tyre ose të ndërtojnë aplikacione. Këto përfshijnë monedhat e qëndrueshme, të cilat janë të lidhura me monedhat e botës reale, dhe argumentet si Uniswap, të cilat menaxhojnë protokollet e financave të decentralizuara (DeFi). Zinxhirët kryesorë dhe një pjesë e vogël e argumenteve të bazuara në Ethereum, si monedhat e qëndrueshme, përbëjnë rreth 90% të vlerës së kriptomonedhës. Bizneset e mëdha janë ndërtuar në krye të kësaj bote, duke përfshirë shkëmbimet, fondet e investimeve dhe platformat e kreditimit.

Për të hequr plotësisht kripto-n do të kërkonte vrasjen e shtresave themelore të blockchain. Industria mund të zbërthehet nga lart poshtë, shtresë pas shtrese si një shall i thurur.

Të rrëzosh një blockchain është jashtëzakonisht e vështirë dhe vlera aktuale e lartë e bitcoin dhe eterit e bën atë edhe më të vështirë. Për të sulmuar një blockchain dhe për ta mbyllur atë kërkon fitimin e 51% të kontrollit të fuqisë llogaritëse ose vlerës së argumenteve të vendosura për të verifikuar transaksionet. Sa më të vlefshme të jenë argumentet, aq më shumë energji duhet për të sulmuar një zinxhir të provës së punës, si Bitcoin, dhe aq më shumë para për të sulmuar një zinxhir të provës së aksioneve, si Ethereum. Siguria e këtyre zinxhirëve – e matur me shumën që dikush do të duhej të shpenzonte për t’i sulmuar ato – tani është në rajonin prej 10 deri në 15 miliardë dollarë. Do të kërkonte ose një qeveri ose një individ jashtëzakonisht të pasur për të kryer një sulm të tillë. Dhe edhe nëse Elon Musk ishte kaq i prirur, ai duket pak i zënë për momentin.

Prandaj, zbërthimi është rruga më e imagjinueshme. Ngjarjet e këtij viti kanë treguar se sa e prirur është për këtë lloj gjëje kripto. Shpërthimi që duket se ka vënë në lëvizje kaosin është ai i Terra-Luna, një sistem i decentralizuar i monedhave të qëndrueshme, me vlerë rreth 40 miliardë dollarë në kulmin e tij. Ai u shemb në maj, duke fshirë 200 miliardë dollarë nga kapitalizimi i tregut të kriptove. Kjo çoi disa javë më vonë në shkatërrimin e disa platformave të huadhënies dhe një fondi mbrojtës, ngjarje që fshinë 200 miliardë dollarë të tjerë nga kapitali i tregut. Marzhi i thirrjeve me të cilat përballeshin këto platforma duket se ka vënë në rrezik Alameda, firmën tregtare në pronësi të Sam Bankman-Fried, dhe çoi në vendimin për të përdorur fondet e klientëve ftx për të mbushur hendekun. Kur ftx dështoi, ajo fshiu 200 miliardë dollarë të tjerë nga kapitali i tregut të kriptove. Tani shkëmbimet e tjera dhe platformat e kreditimit duket se janë në telashe.

Lexuesit me sy të mprehtë do të vërejnë se shumica e këtyre gjërave, përveç Terra-Luna, janë në kategorinë “në krye” dhe jo në të vërtetë teknologjinë e zinxhirit. Shkëmbimet DeFi dhe protokollet e huadhënies kanë vazhduar të zhurmojnë edhe pse ndërmarrjet më të ngjashme me bizneset normale janë shpërthyer një nga një. Por kolapsi i këtyre ndërmarrjeve mund të rrezikojë teknologjinë themelore duke hequr pjesë të vlerës së saj, duke i bërë zinxhirët më të ekspozuar ndaj sulmuesve të mundshëm dhe duke i shtyrë minatorët ose aksionarët të fikin makinat e tyre. Vlera e aktivitetit në zinxhir dhe argumenteve është vetë-përforcuese. Sa më shumë njerëz që përdorin DeFi, aq më i vlefshëm bëhet Ethereum. Sa më i lartë të jetë çmimi i eterit, aq më e lartë është pengesa për të sulmuar blockchain dhe aq më shumë besim do të kenë njerëzit se blockchain do të durojnë. Kjo gjithashtu funksionon në të kundërt. Sa më shumë njerëz që i shmangen kriptos nga frika, aq më pak i sigurt bëhet.

Kapaciteti total i tregut të kriptomonedhave është aktualisht 820 miliardë dollarë. Kjo është 70% nën kulmin e një viti më parë, por ende e lartë krahasuar me pjesën më të madhe të historisë së kriptove. Ai është më i lartë se në fillim të vitit të kaluar, për shembull, dhe çdo pikë përpara kësaj, duke përfshirë kulmin e tregut të demit në 2017. Shumë më tepër shtresa—siç janë një monedhë e madhe stabile, biznese të mëdha ose ndoshta protokolle të tjera në zinxhir— do të duhej të zbërthehej për të rikthyer vlerën e kriptos në nivelet në të cilat tregtohej vetëm tre ose katër vjet më parë. Reputacioni i Crypto-s është minuar më parë. Ajo ka rënë në vlerë në mënyrë të përsëritur gjatë gjithë jetës së saj. Megjithëse më pak njerëz do të përdorin kripto-n si rezultat i kolapsit të ftx, është shumë e vështirë të imagjinohet se numri do të jetë mjaft i vogël për ta çuar vlerën e tij në zero.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Çfarë parashikojnë ekspertët

2022 dhe e ardhmja e kriptomonedhave