MENU
klinika

Tendencat ekonomike

“AlJazeera”: Çfarë e pret botën në 2023?

28.12.2022 - 18:27

Ekonomia globale pati një vit të vështirë në 2022.

Ndërsa efektet më të këqija të Covid-19 në shëndetin publik u zvogëluan, lufta në Ukrainë dhe frenimet e ashpra “zero kovid” të Kinës injektuan kaos të ri në zinxhirët e furnizimit global. Çmimet e ushqimeve dhe energjisë u rritën pasi inflacioni në shumë ekonomi arriti në nivelet më të larta të katër dekadave.

Pas një viti të trazuar, ekonomia globale shkon drejt vitit 2023 në ujëra të trazuara.

Lufta e presidentit rus Vladimir Putin në Ukrainë vazhdon të turbullojë tregjet e ushqimit dhe energjisë, ndërsa rritja e normave të interesit kërcënon të mbyt rimëkëmbjen ende të brishtë pas pandemisë.

Në anën pozitive të librit, rihapja e Kinës pas tre viteve të kufizimeve të rrepta pandemike ofron një nxitje të besimit për rimëkëmbjen globale – megjithëse e zbutur nga frika se përhapja e shfrenuar e virusit midis 1.4 miliardë njerëzve të vendit mund të shkaktojë variante më vdekjeprurëse.

Inflacioni dhe normat e interesit
Inflacioni pritet të bjerë globalisht në vitin 2023, por megjithatë mbetet jashtëzakonisht i lartë.

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) ka parashikuar se inflacioni global do të arrijë në 6.5 për qind vitin e ardhshëm, nga 8.8 për qind në 2022. Ekonomitë në zhvillim pritet të kenë më pak lehtësim, me inflacionin që parashikohet të lehtësohet vetëm në 8.1 për qind në 2023.

“Ka të ngjarë që inflacioni të mbetet kokëfortë më i lartë se 2 për qind që shumica e bankave qendrore perëndimore kanë vendosur si pikë referimi,” tha për Al Jazeera Alexander Tziamalis, një pedagog i lartë i ekonomisë në Universitetin Sheffield Hallam.

“Energjia dhe lëndët e para do të mbeten të shtrenjta për disa kohë. Kthimi i pjesshëm i globalizimit do të thotë importe më të shtrenjta, mungesa e fuqisë punëtore në shumë vende perëndimore çon në prodhim më të shtrenjtë dhe masat e tranzicionit të gjelbër për të luftuar kërcënimin më të madh me të cilin përballet speciet tona po çojnë të gjitha në inflacion më të lartë se sa jemi mësuar gjatë 2010.”

Ngadalësimi i rritjes dhe recesioni
Ndërsa rritja e çmimeve pritet të lehtësohet në vitin 2023, rritja ekonomike është e sigurt që do të ngadalësohet ndjeshëm krahas rritjes së normave të interesit gjithashtu.

FMN ka vlerësuar se ekonomia globale do të rritet vetëm 2.7 për qind në 2023, nga 3.2 për qind në 2022. OECD ka parashikuar një performancë më pak të lartë këtë vit prej 2.2 për qind rritje, krahasuar me 3.1 për qind në 2022.

Shumë ekonomistë janë më pesimistë dhe besojnë se një recesion global ka të ngjarë në vitin 2023, mezi tre vjet pas rënies së shkaktuar nga pandemia.

Në një rubrikë muajin e kaluar, Zanny Minton Beddoes, kryeredaktori i The Economist, pikturoi një pamje të zymtë që përmblidhej me titullin e qartë të artikullit: “Pse një recesion global është i pashmangshëm në 2023”.

Edhe nëse ekonomia globale teknikisht nuk bie në recesion – e përcaktuar gjerësisht si dy tremujorë radhazi të rritjes negative – kryeekonomisti i FMN-së paralajmëroi kohët e fundit se viti 2023 mund të ndihet ende si një për shumë njerëz për shkak të kombinimit të ngadalësimit të rritjes, çmimeve të larta dhe rritjes. Normat e interesit.

“Tri ekonomitë më të mëdha, SHBA, Kina dhe eurozona, do të vazhdojnë të ngecin”, tha Pierre-Olivier Gourinchas në tetor. “Me pak fjalë, më e keqja nuk ka ardhur ende, dhe për shumë njerëz, 2023 do të ndihet si një recesion.”

Rihapja e Kinës
Pas gati tre vitesh bllokime ndëshkuese, testime masive dhe mbyllje kufijsh, Kina në fillim të këtij muaji filloi procesin e zbërthimit të politikës së saj të diskutueshme “zero kovid” pas protestave të rralla masive.

Me kufizimet drakoniane brenda vendit një gjë e së kaluarës, kufijtë ndërkombëtarë të Kinës janë vendosur të rihapen nga 8 janari.

Rihapja e ekonomisë së dytë më të madhe në botë – e cila është ngadalësuar në mënyrë dramatike gjatë vitit të kaluar – duhet të injektojë një vrull të ri në rimëkëmbjen globale.

Një rikthim në kërkesën e konsumatorit kinez do t’i jepte një shtysë eksportuesve të mëdhenj si Indonezia, Malajzia, Tajlanda dhe Singapori, ndërsa fundi i kufizimeve ofron lehtësim për markat globale nga Apple te Tesla që pësuan ndërprerje të përsëritura nën “zero kovid”.

Në të njëjtën kohë, largimi i shpejtë i Kinës nga “zero kovid” mbart rreziqe të konsiderueshme.

Ndërsa Pekini ka ndaluar publikimin e statistikave të kovid, spitalet në të gjithë Kinën janë përmbytur me të sëmurë, ndërsa morgjet dhe krematoriumet kanë raportuar se janë të mbingarkuar nga fluksi i trupave.

Disa ekspertë mjekësorë kanë vlerësuar se Kina mund të shohë deri në 2 milionë vdekje në muajt e ardhshëm.

Me përhapjen e shpejtë të virusit në popullatën kolosale të Kinës, disa ekspertë shëndetësorë kanë shprehur gjithashtu shqetësime për shfaqjen e varianteve të reja dhe më të rrezikshme.

“Pas kësaj hapjeje shumë shkatërruese, unë mendoj se tregu do të bëjë mirë,” tha për Al Jazeera Alicia Garcia-Herrero, kryeekonomiste për Azinë Paqësor në Natixis.

“Unë do të thosha sapo njerëzit të shohin fundin e tunelit, kështu që ndoshta fundi i janarit, fundi i Vitit të Ri Kinez, do të argumentoja se është kur tregjet do të lexojnë vërtet një rimëkëmbje të shpejtë të ekonomisë kineze,” Garcia- shtoi Herrero.

“Gjëja tjetër për t’u parë është nëse ka një mutacion të madh, dhe mutacionet mund të jenë ose më pak vdekjeprurëse, por ato mund të jenë edhe më vdekjeprurëse, dhe mendoj se nëse kjo e fundit ndodh, dhe ne fillojmë të shohim përsëri mbyllje të kufijve, kjo do të ishte traumatike për besimi i investitorëve.”

Falimentimet
Pavarësisht nga shkatërrimi ekonomik i shkaktuar nga C9ovid-19 dhe bllokimet, falimentimet në fakt ranë në shumë vende në 2020 dhe 2021 për shkak të një kombinimi të marrëveshjeve jashtë gjykatës me kreditorët dhe stimujve të mëdhenj të qeverisë.

Në Shtetet e Bashkuara, për shembull, 16,140 biznese u paraqitën për falimentim në 2021, dhe 22,391 biznese e bënë këtë në 2020, krahasuar me 22,910 në 2019.

Kjo prirje pritet të ndryshojë në vitin 2023 mes rritjes së çmimeve të energjisë dhe normave të interesit.

Allianz Trade ka vlerësuar se falimentimet globalisht do të rriten më shumë se 10 për qind në 2022 dhe 19 për qind në 2023, duke eklipsuar nivelet para pandemisë.

“Pandemia e kovid detyroi shumë biznese të merrnin hua të konsiderueshme, duke përkeqësuar një situatë të rritjes së varësisë nga kreditë e lira për të kompensuar humbjen e konkurrencës perëndimore për shkak të globalizimit,” tha Tziamalis.

“Mbijetesa e bizneseve me borxhe të larta tani vihet në pikëpyetje pasi ato përballen me një stuhi të përsosur të normave më të larta të interesit, çmimeve më të larta të energjisë, lëndëve të para më të shtrenjta dhe shpenzimeve më pak të konsumit nga konsumatorët… Vlen gjithashtu të theksohet se oreksi i qeverive perëndimore sepse çdo ndihmë e drejtpërdrejtë për sektorin privat është frenuar nga rritja e deficiteve të tyre dhe prioritizimi i mbështetjes për familjet.”

Shkelja e globalizimit
Përpjekjet për të rikthyer globalizimin u përshpejtuan këtë vit dhe duket se do të vazhdojnë me shpejtësi në vitin 2023.

Që nga fillimi i saj nën administratën Trump, lufta tregtare dhe teknologjike SHBA-Kinë është thelluar nën Presidentin e SHBA Joe Biden.

Në gusht, Biden nënshkroi Aktin e CHIPS dhe Shkencës që bllokon eksportin e çipave të avancuar dhe pajisjeve prodhuese në Kinë – një veprim që synon të mbyt zhvillimin e industrisë kineze të gjysmëpërçuesve dhe të forcojë vetë-mjaftueshmërinë në prodhimin e çipave.

Miratimi i ligjit ishte vetëm shembulli i fundit i një tendence në rritje largimit nga tregtia e lirë dhe liberalizimi ekonomik drejt proteksionizmit dhe vetë-mjaftueshmërisë më të madhe, veçanërisht në industritë kritike të lidhura me sigurinë kombëtare.

Në një fjalim në fillim të këtij muaji, Morris Chang, themeluesi i Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), prodhuesi më i madh i çipave në botë, u ankua se globalizimi dhe tregtia e lirë janë “pothuajse të vdekura”.

“Perëndimi, dhe veçanërisht SHBA, kërcënohen gjithnjë e më shumë nga trajektorja ekonomike e Kinës dhe përgjigjen me presion ekonomik dhe ushtarak kundër superfuqisë në zhvillim,” tha Tziamalis.

“Një luftë e drejtpërdrejtë mbi Tajvanin është shumë e pamundur, por importet më të shtrenjta dhe rritja më e ngadaltë për të gjitha vendet e përfshira në këtë luftë tregtare janë pothuajse e sigurt.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “AlJazeera

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga pushtimi i Ukrainës tek rritja e çmimeve

Historitë kryesore që prekën energjinë këtë vit