MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Çfarë e shkakton inflamacionin e mukozës në stomak?

19.12.2022 - 09:10

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Çfarë e shkakton inflamacionin e mukozës në stomak?

Mjeku: Gastriti është një ndryshim inflamator në mukozën e stomakut, i cili shpesh shoqërohet me dëmtim të indeve. Mund të ndodhë si në mënyrë akute ashtu edhe kronike. Gastriti akut shpesh shfaqet në lidhje me sëmundje të tjera të rënda si shprehje e situatës akute të stresit për trupin (p.sh.: lëndime të rënda, djegie, operacione të rënda). Por edhe alkooli ose ilaçe që dëmtojnë mukozën, p.sh. aspirina ose ibuprofen, të cilat përdoren në trajtimin e sëmundjeve reumatizmale dhe dhimbjeve të kokës, mund të shkaktojnë gastrit akut. Në raste të rralla, viruset gjithashtu mund të shkaktojnë gastrit akut te pacientët me imunitet të dobët.

Acidi gastrik luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e lezioneve akute të mukozës. Normalisht, ekziston një ekuilibër në stomak midis acidit agresiv të stomakut dhe mekanizmave natyrorë mbrojtës të mukozës së stomakut, rrjedha e paprekur e gjakut në muret e stomakut dhe rigjenerimi i qelizave. Në kushtet e përshkruara më sipër, barriera mukozale shembet dhe acidi gastrik sulmon drejtpërdrejt qelizat e mukozës, duke rezultuar në dëmtimin e qelizave.

Shenjat e para të gastritit akut është presioni në pjesën e sipërme të barkut, e shoqëruar shpesh me të përziera dhe të vjella. Megjithatë, simptoma më serioze e gastritit akut është gjakderdhja e mukozës së stomakut, e cila në raste të rënda mund të jetë kërcënuese për jetën dhe kërkon trajtim të menjëhershëm. Diagnoza vendoset me gastroskopi, nëse ka indikacione për gjakderdhje akute gastrike, kjo duhet të bëhet në mënyrë urgjente.

Terapia synon të reduktojë prodhimin e acidit gastrik në mënyrë që mos lejoj dëmtimin e mëtejshëm të mukozës gastrike.

Prognoza e gastritit akut është përgjithësisht shumë e favorshme, vetëm ndërlikimi i gjakderdhjes mund të ketë një efekt të pafavorshëm për pacientin.

Meqenëse gastriti kronik është shpesh një gjetje e rastësishme, terapia është absolutisht e nevojshme vetëm në rastin e simptomave përkatëse. Nëse ka një infeksion shoqërues/shkaktues me Helicobacter pylori, një administrim i kombinuar i synuar i antibiotikëve për 7 ditë mund të çrrënjosë bakterin. Përndryshe, përdoren të njëjtat medikamente si për gastritin akut. Substancat që janë të dëmshme për stomakun, si ilaçet, alkooli apo nikotina duhet të shmangen, si dhe ushqimet që sforcojnë stomakun, si kafeja apo yndyrnat.

Prognoza e përgjithshme e gastritit kronik është e favorshme. Pacientët me gastrit duhet të bëjnë kontrolle të rregullta mjekësore për shkak të rritjes së rrezikut të kancerit dhe mungesës së mundshme të vitaminës B12) të ekzaminohen në intervale më të gjata ose në rast të ankesave të përsëritura.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.