MENU
klinika

Ja çfarë thotë mjeku

Çfarë është kirurgjia vaskulare dhe kur është e nevojshme?

08.12.2022 - 16:58

Kirurgjia vaskulare mund të trajtojë kushtet që ndikojnë në enët e gjakut në trup. Mund të rekomandohet kur sëmundja vaskulare është e avancuar ose rrit rrezikun e rezultateve serioze shëndetësore. Ekzistojnë lloje të ndryshme të kirurgjisë vaskulare, duke përfshirë operacionet e hapura dhe opsionet më pak invazive.

Kirurgjia vaskulare fokusohet në trajtimin e sëmundjeve që ndikojnë në sistemin vaskular, i cili përbëhet nga enët e ndryshme të gjakut në trup.

Mjeku që kryen kirurgji vaskulare quhet kirurg vaskular. Një kirurg vaskular ka pasur trajnime për kirurgjinë e përgjithshme, kirurgjinë vaskulare të hapur dhe kirurgjinë endovaskulare. Si të tillë, ata mund t’i qasen problemit tuaj me strategjinë më të mirë për situatën që keni.

Ka shumë lloje të ndryshme të kirurgjisë vaskulare. Disa nga këto janë operacione të hapura, ndërsa të tjerat janë procedura endovaskulare më pak invazive.

Çfarë është sëmundja vaskulare?

Sëmundja vaskulare përfshin gjendjet që prekin enët e gjakut, duke përfshirë:

 • arteriet, të cilat bartin gjakun e pasur me oksigjen nga zemra për në organet dhe indet e trupit
 • venat, të cilat sjellin gjakun e varfëruar nga oksigjeni përsëri në zemër për t’u rioksigjenuar në mushkëri
 • kapilarët, të cilat janë enë të vogla gjaku ku gjaku shkëmben oksigjen dhe lëndë ushqyese me dioksid karboni dhe mbeturina

Disa shembuj të gjendjeve vaskulare përfshijnë:

 • insuficienca venoze kronike
 • venat me variçe
 • sëmundja e arterieve periferike (PAD)
 • sëmundja e arteries karotide
 • tromboza e venave të thella
 • emboli pulmonare
 • aneurizma e aortës
 • diseksioni i aortës

Përveç enëve të gjakut, sëmundjet vaskulare mund të ndikojnë gjithashtu në sistemin limfatik, i cili largon lëngun nga indet dhe ndihmon në mbrojtjen nga sëmundjet. Një shembull i një gjendjeje që prek sistemin limfatik është limfedema.

Kur nevojitet operacioni vaskular?

Nëse nevojitet apo jo operacioni vaskular varet nga lloji i sëmundjes vaskulare që keni si dhe nga ashpërsia e saj. Një mjek do t’i shqyrtojë këta dhe faktorë të tjerë përpara se të rekomandojë kirurgji vaskulare.

Në përgjithësi, marrja e një diagnoze të hershme dhe respektimi i planit tuaj të trajtimit mund të ndihmojë shumë në parandalimin e nevojës për kirurgji vaskulare. Shumë sëmundje vaskulare mund të menaxhohen përmes ndryshimeve në stilin e jetës dhe medikamenteve.

Për shembull, mënyra e jetesës dhe trajtimet me ilaçe mund të funksionojnë mirë për sëmundjen e arterieve periferike (PAD) kur nuk është shumë e rëndë. Megjithatë, nëse sëmundja përparon dhe përkeqësohet, një mjek mund të rekomandojë kirurgji për të parandaluar komplikimet dhe për të përmirësuar cilësinë e jetës.

Në sëmundje të tjera vaskulare, operacioni mund të jetë kritik në parandalimin e rezultateve serioze shëndetësore, të tilla si gjakderdhja e rëndë e brendshme. Një shembull i kësaj është riparimi i një aneurizmi të aortës përpara se të mund të këputet.

Sa efektive është operacioni vaskular?

Kirurgjia vaskulare mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të përjetimit të problemeve më të rënda shëndetësore si goditje në tru dhe këputje të aneurizmës. Mund të përmirësojë gjithashtu cilësinë e jetës tek njerëzit që përjetojnë simptoma më serioze.

Në përgjithësi, kirurgjia endovaskulare mund të kërkojë një kohë më të shkurtër rikuperimi dhe qëndrimi në spital, si dhe një rrezik të reduktuar të rezultateve negative. Megjithatë, nuk mund të çojë në rezultate më të mira sesa operacioni i hapur.

Për shembull, studimet mbi kirurgjinë endovaskulare kundrejt operacionit të hapur për aneurizmin e aortës kanë zbuluar se mbijetesa afatgjatë pas operacionit endovaskular është e njëjtë ose më e ulët se pas operacionit të hapur.

Sipas këtyre studimeve, kirurgjia endovaskulare u shoqërua me një probabilitet më të lartë për të pasur nevojë për një procedurë tjetër për sëmundjet vaskulare.

Nëse keni sëmundje vaskulare, një mjek do të shqyrtojë faktorë si gjendja juaj specifike, ashpërsia e saj dhe mosha dhe shëndeti juaj i përgjithshëm për të ndihmuar në përcaktimin e llojit të operacionit vaskular që është më i miri për ju.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Prek rrugët e frymëmarrjes

Çfarë është sindroma UARS?