MENU
klinika

Të dy shumë të rrezikshëm

Kancerit kolorektal dhe i zorrës së trashë, ku dallojnë?

04.12.2022 - 12:59

Kanceri i zorrës së trashë është kanceri që prek zorrën e trashë. Mund të keni vetëm kancer të zorrës së trashë dhe mund të konsiderohet një lloj kanceri kolorektal.

Kanceri kolorektal (CRC) është një lloj kanceri që ndikon në zorrën e trashë. Duke përjashtuar kancerin e lëkurës, është lloji i tretë më i zakonshëm i kancerit.

Ju mund të jeni kurioz nëse CRC është apo jo e njëjta gjë si kanceri i zorrës së trashë. Ndërsa ka mbivendosje midis dy kushteve, ka disa dallime.

A ka ndonjë ndryshim midis kancerit kolorektal dhe kancerit të zorrës së trashë?

Në përgjithësi, kanceri i zorrës së trashë është një lloj CRC. Për ta kuptuar më mirë këtë, është e rëndësishme të dini pak për zorrën e trashë.

Funksioni i zorrës së trashë është të thithë ujin dhe elektrolitet nga ushqimi që hani. Ajo që ka mbetur nxirret nga trupi si jashtëqitje.

Pjesa kryesore e zorrës së trashë është rreth 5 metra e gjatë. Kjo është pjesa që thith ujin dhe elektrolitet nga ushqimi.

Rreth 6 centimetrat e fundit të zorrës së trashë quhen rektum. Materiali i mbetur i mbeturinave ruhet këtu derisa të eliminohet përmes anusit gjatë lëvizjes së zorrëve.

E thënë thjesht, CRC është kancer që fillon në zorrën e trashë ose në rektum. Kanceri i zorrës së trashë është kanceri që fillon vetëm në zorrën e trashë. Kanceri i zorrës së trashë dhe rektal shpesh grupohen së bashku si CRC sepse ato ndajnë shumë karakteristika.

Çfarë është kanceri kolorektal?

CRC fillon ose në zorrën e trashë ose në rektum.

Simptomat e CRC përfshijnë:

 • gjak në jashtëqitje
 • gjakderdhje rektale
 • dhimbje barku ose parehati
 • një ndryshim në zakonet e lëvizjes së zorrëve si:
 • diarre ose kapsllëk që zgjat më shumë se disa ditë
 • ndiheni sikur zorrët nuk janë bosh pasi keni bërë jashtëqitje
 • ulje e oreksit
 • humbje peshe e paqëllimshme
 • lodhje

CRC ka një komponent të fortë gjenetik. Në fakt, vlerësohet se deri në 30% e njerëzve me një diagnozë të CRC kanë një histori familjare të saj.

Për më tepër, rreth 5% e diagnozave të CRC janë tek njerëzit me një sindromë gjenetike të trashëguar që rrit rrezikun e KRC, siç është sindroma Lynch ose polipoza adenomatoze familjare.

Përveç faktorëve gjenetikë, faktorë të tjerë të rrezikut për zhvillimin e KRC përfshijnë:

 • mosha më e madhe
 • një histori personale e polipeve me rrezik të lartë ose CRC
 • duke pasur disa kushte të tilla si:
 • mbipeshë apo obezitet
 • sëmundje inflamatore të zorrëve
 • diabeti i tipit 2
 • një dietë e pasur me mish të kuq ose të përpunuar
 • pirja e duhanit
 • përdorimi i rëndë i alkoolit
 • nivele të ulëta të aktivitetit fizik

Çfarë është kanceri i zorrës së trashë?

Kanceri i zorrës së trashë fillon vetëm në zorrën e trashë.

Për shkak është një lloj CRC, kanceri i zorrës së trashë ka mbivendosje të konsiderueshme me CRC në shumë nga cilësitë e tij. Megjithatë, ka disa dallime delikate.

Për shembull, nivelet e ulëta të aktivitetit fizik janë një faktor rreziku për kancerin e zorrës së trashë, por jo për kancerin e rektumit. Lidhja midis konsumit të mishit të kuq ose të përpunuar dhe rrezikut të kancerit është gjithashtu më e fortë për kancerin e zorrës së trashë sesa për kancerin e rektumit.

Ata me një diagnozë të kancerit të zorrës së trashë janë zakonisht pak më të vjetër. Mosha mesatare në diagnozën e CRC është 66 në meshkuj dhe 69 në femra. Për kancerin e zorrës së trashë, është 67 për meshkujt dhe 71 për femrat.

Kanceri i zorrës së trashë është gjithashtu pak më pak i mundshëm për t’u diagnostikuar në një fazë të lokalizuar sesa kanceri i zorrës së trashë (38% kundrejt 41%, përkatësisht). Si i tillë, ai ka një shkallë pak më të ulët të mbijetesës së përgjithshme sesa kanceri i rektumit (63% kundrejt 67%, respektivisht).

Cilat janë rreziqet e mundshme të trajtimit kirurgjik?

Kirurgjia për CRC ose kancerin e zorrës së trashë mund të vijë me një sërë rreziqesh. Disa që ndahen midis dy kushteve janë:

 • gjakderdhje në ose rreth vendit të operacionit
 • mpiksjen e gjakut
 • infeksionet
 • ind mbresë në bark të quajtur ngjitje

Në operacionin për kancerin e zorrës së trashë, është e mundur që të ketë një rrjedhje ku dy skajet e zorrës së trashë janë qepur së bashku. Kur kjo ndodh, mund të nevojitet një procedurë tjetër për të riparuar rrjedhjen.

Është gjithashtu e mundur që mund të duhet kohë që muskujt e lëmuar në zorrë të fillojnë të kontraktohen përsëri. Ky quhet ileus dhe zakonisht përmirësohet me kalimin e kohës, megjithëse mund t’ju duhet të ndaloni së ngrëni dhe të merrni lëngje me IV për një periudhë kohore.