MENU
klinika

Studimi

Dieta ketogjenike përmirëson Alzheimerin?!

01.12.2022 - 13:13

Studimet thonë se dieta ketogjenike mund t’u sjellë dobi njerëzve me Alzheimer, epilepsi, sëmundje të Parkinsonit, diabet dhe çrregullime mendore (si skizofrenia, çrregullimi bipolar, çrregullimi i madh depresiv (MDD) dhe çrregullimi i ngrënies së tepërt.

Studiuesit nga Universiteti i Oksfordit, Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Stanford dhe Shkolla Mjekësore e Harvardit sapo kanë publikuar një përmbledhje në revistën Current Opinion in Endokrinology, Diabetes and Obesity të titulluar “Dieta ketogjenike si një trajtim metabolik për sëmundjet mendore”.

Mekanizmat që lindin, në këto raste, kanë 4 burime të përbashkëta:

hipometabolizmi i glukozës, d.m.th. reduktimi i shkallës me të cilën metabolizohet glukoza;

Çekuilibri i neurotransmetuesve, veçanërisht i glutamatit dhe acidit gama-aminobutirik (GABA), të cilët humbasin ekuilibrin e tyre reciprok duke krijuar një fenomen të eksitotoksicitetit të glutamatit;
Stresi oksidativ, ose grupi i reaksioneve që çojnë në prodhimin e radikaleve të lira;

Inflamacion, i cili mund të rrisë nivelet e shënuesve inflamatorë në indet e trurit dhe lëngun cerebral kurrizor.

Është e qartë se një dietë ketogjenike e rastësishme nuk propozohet dhe as nuk mund të mendohet të arrish ta zbatosh atë duke lexuar disa revista: është serioze!Kjo është arsyeja pse ne jemi këtu: për t’ju këshilluar në mënyrën më të mirë të mundshme, rast pas rasti, pas një historie mjekësore të shumëpritur. Kjo sepse qasja funksionale mendon për mirëqenien e personit në 360 gradë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Këshillat e mjekut të Kombëtares

Dieta ushqimore për futbollistët në karantinë