Shumica prej nesh i pëlqejnë ushqimet dhe pijet e ëmbla. Por pas atij shpërthimi të shkurtër të ëmbëlsisë, mund të shqetësoheni se si ëmbëlsirat ndikojnë në shëndetin tuaj të përgjithshëm.
A është vërtet i keq sheqeri për ne? Po ëmbëlsuesit artificialë apo me kalori të ulët? Çfarë kanë mësuar shkencëtarët për gjërat e ëmbla që shumica prej nesh hanë dhe pinë çdo ditë?
Trupat tanë kanë nevojë për një lloj sheqeri, të quajtur glukozë , për të mbijetuar. “Glukoza është ushqimi numër një për trurin dhe është një burim jashtëzakonisht i rëndësishëm karburanti në të gjithë trupin,” thotë Dr. Kristina Rother, një pediatre e NIH dhe eksperte për ëmbëlsuesit. Por nuk ka nevojë të shtoni glukozë në dietën tuaj, sepse trupi juaj mund të prodhojë glukozën që i nevojitet duke zbërthyer molekulat e ushqimit si karbohidratet , proteinat dhe yndyrnat.
Disa sheqerna gjenden natyrshëm në ushqime, të tilla si frutat, perimet dhe qumështi. “Këto janë shtesa të shëndetshme në dietën tuaj,” thotë Dr. Andrew Bremer, një pediatër dhe ekspert i NIH për ëmbëlsuesit. “Kur hani një portokall, për shembull, po merrni shumë lëndë ushqyese dhe fibra dietike së bashku me sheqernat natyrale.”
Edhe pse sheqeri në vetvete nuk është i keq, thotë Rother, “sheqeri ka një reputacion të keq që më së shumti është i merituar sepse ne konsumojmë shumë prej tij. Tani është pothuajse në çdo ushqim që hamë.”
Ekspertët pajtohen që amerikanët hanë dhe pinë shumë sheqer, dhe kjo po kontribuon në epideminë e obezitetit. Pjesa më e madhe e sheqerit që hamë nuk gjendet natyrshëm në ushqim, por shtohet gjatë përpunimit ose përgatitjes.
Rreth 15% e kalorive në dietën e të rriturve amerikanë vijnë nga sheqernat e shtuara. Kjo është rreth 22 lugë çaji sheqer të shtuar në ditë. Sheqernat zakonisht shtohen për t’i bërë ushqimet dhe pijet shije më të mirë. Por ushqime të tilla mund të jenë të larta në kalori dhe nuk ofrojnë asnjë nga përfitimet shëndetësore të frutave dhe ushqimeve të tjera natyrale të ëmbla.
Pijet e ëmbla me sheqer si soda, pijet energjike dhe pijet sportive janë burimi kryesor i sheqernave të shtuara në dietën amerikane. Lëngjet përmbajnë në mënyrë natyrale shumë sheqer. Por ndonjëherë, shtohet edhe më shumë për t’i bërë ato të shijojnë më të ëmbël.
“Lëngjet ofrojnë disa vitamina dhe lëndë të tjera ushqyese, por unë mendoj se këto përfitime kompensohen në masë të madhe nga efektet e dëmshme të shumë sheqerit”, thotë Bremer.
Me kalimin e kohës, ëmbëlsuesit e tepërt mund të dëmtojnë shëndetin tuaj. “Disa studime kanë gjetur një lidhje të drejtpërdrejtë midis konsumit të tepërt të sheqerit dhe obezitetit dhe problemeve kardiovaskulare në mbarë botën,” thotë Bremer.
Por sheqernat e shtuara mund të jenë të vështira për t’u identifikuar. Në një listë përbërësish, ato mund të renditen si saharozë (sheqer tavoline), ëmbëlsues misri, shurup misri me fruktozë të lartë, koncentrate të lëngjeve të frutave, nektarë, sheqer të papërpunuar, shurup malti, shurup panje, ëmbëlsues fruktozë, fruktozë të lëngshme, mjaltë, melasa, dekstroza anhydrous ose fjalë të tjera që mbarojnë me “- ose” , prapashtesa kimike për sheqernat. Nëse ndonjë nga këto fjalë është ndër përbërësit e parë në një etiketë ushqimore, ushqimi ka të ngjarë të jetë i pasur me sheqer. Sasia totale e sheqerit në një ushqim është e shënuar nën “Karbohidratet totale” në etiketën e Fakteve të Ushqyerjes.
Shumë njerëz përpiqen të zvogëlojnë kaloritë duke kaluar nga ushqimet dhe pijet me sheqer në dietë që përmbajnë ëmbëlsues me pak ose pa kalori. Këta ëmbëlsues artificialë – të njohur edhe si zëvendësues të sheqerit – janë shumë herë më të ëmbël se sheqeri i tryezës, kështu që nevojiten sasi më të vogla për të krijuar të njëjtin nivel ëmbëlsie.
Njerëzit kanë debatuar për sigurinë e ëmbëltuesve artificialë për dekada. Deri më sot, studiuesit nuk kanë gjetur asnjë provë të qartë se ndonjë ëmbëlsues artificial i miratuar për përdorim në SHBA shkakton kancer ose probleme të tjera serioze shëndetësore te njerëzit.
Por a mund të ndihmojnë në humbjen e peshës? Provat shkencore janë të përziera. Disa studime sugjerojnë se pijet dietike mund t’ju ndihmojnë të humbni kilogramët në afat të shkurtër, por pesha tenton të rritet me kalimin e kohës.
Studimet dhe një numri të vogël njerëzish sugjerojnë se ëmbëlsuesit artificialë mund të ndikojnë në mikrobet e shëndetshme të zorrëve që na ndihmojnë në tretjen e ushqimit. Kjo nga ana tjetër mund të ndryshojë aftësinë e trupit për të përdorur glukozën, e cila më pas mund të çojë në shtim në peshë. Por derisa të bëhen studime më të mëdha te njerëzit, ndikimi afatgjatë i këtyre ëmbëltuesve në mikrobet e zorrëve dhe peshës mbetet i pasigurt.
“Ka shumë polemika rreth efekteve shëndetësore të ëmbëltuesve artificialë dhe dallimeve midis sheqernave dhe ëmbëlsuesve,” thotë Dr. Ivan de Araujo nga Universiteti Yale. “Disa studime të kafshëve tregojnë se ëmbëlsuesit mund të prodhojnë efekte fiziologjike. Por në varësi të llojit të matjes që merret, përfshirë edhe te njerëzit, rezultatet mund të jenë kontradiktore.”
De Araujo dhe të tjerë kanë studiuar efektet që sheqernat dhe ëmbëlsuesit me pak kalori mund të kenë në tru. Studimet e tij mbi kafshët zbuluan se sheqeri dhe ëmbëlsuesit preken ndryshe në qarkun e shpërblimit të trurit, me sheqernat që kanë një efekt më të fuqishëm dhe më të këndshëm.
Disa kërkime sugjerojnë se shija intensive e ëmbël e ëmbëltuesve artificialë me kalori të ulët mund të çojë në një “dhëmb të ëmbël” ose një preferencë për gjërat e ëmbla. Kjo nga ana tjetër mund të çojë në mbingrënie. Por nevojiten më shumë studime për të konfirmuar efektet relative të ëmbëltuesve kalorikë kundrejt atyre jokalorikë.
“Në afat të gjatë, nëse doni të humbni peshë, ju duhet të krijoni një mënyrë jetese të shëndetshme që përmban ushqime të papërpunuara, kalori të moderuara dhe më shumë stërvitje”, thotë Rother.
Kur fëmijët rriten duke ngrënë shumë ushqime të ëmbla, ata priren të zhvillojnë një preferencë për ëmbëlsirat. Por nëse u jepni atyre një shumëllojshmëri ushqimesh të shëndetshme si frutat dhe perimet në fillim të jetës, edhe ata do të kenë një dëshirë për to.
“Është e rëndësishme që prindërit t’i ekspozojnë fëmijët ndaj një sërë shijesh që herët, por kuptojnë se shpesh duhen disa përpjekje për ta detyruar një fëmijë të hajë ushqime të tilla,” thotë Bremer. “Mos u dorëzoni shumë shpejt.”
Çelësi i shëndetit të mirë është të hani një dietë të ekuilibruar mirë me ushqime të ndryshme dhe të keni shumë aktivitet fizik. Përqendrohuni në ushqimet e plota të pasura me ushqime pa sheqerna të shtuara.