MENU
klinika

Analiza

A do të ulë OPEC+ prodhimin e naftës?

17.01.2023 - 13:44

Narrativa e OPEC-ut për vitin 2022 kishte të bënte kryesisht me realitetet e ofertës dhe kërkesës në sfondin e një lufte post-pandemike që shkaktoi sanksione dhe një krizë energjetike evropiane me kundërpeshën e një krize kineze kovid.

Nga këndvështrimi saudit, lëvizja e OPEC-ut për të ulur prodhimin me 2 milionë fuçi në ditë në nëntor të vitit të kaluar – ndërkohë që ishte shumë i diskutueshëm në Uashington – shërbeu për të stabilizuar tregun.

Nga këndvështrimi i SHBA-së, gjithçka kishte të bënte me politikën, në një kohë kur administrata e Biden-it kishte bërë gjithçka në fuqinë e saj – duke u lutur, kërcënuar, sharë – për të detyruar OPEC-un të rriste prodhimin për të ulur çmimet e naftës. Kur OPEC+ u përgjigj jo vetëm duke refuzuar rritjen e prodhimit, por duke ulur në fakt prodhimin, ai u pa në Uashington si i motivuar politikisht – madje një koncesion ndaj Moskës.

Më pas, artikuj të shumtë filluan të shfaqen në shtypin e Lindjes së Mesme në mënyrë më të frytshme, me zyrtarët e GCC që shpjegonin se si lëvizjet e OPEC-ut gjatë gjithë vitit funksionuan për të stabilizuar tregjet.

Në tetor, ministri saudit i Energjisë, Princi Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz i tha agjencisë shtetërore të lajmeve saudite, SPA: “Siç e kam theksuar disa herë, në OPEC+ ne e lëmë politikën jashtë procesit tonë të vendimmarrjes, jashtë vlerësimeve dhe parashikimeve tona, dhe ne fokusohemi vetëm në bazat e tregut. Kjo na mundëson të vlerësojmë situatat në një mënyrë më objektive dhe me shumë më tepër qartësi dhe kjo nga ana tjetër rrit besueshmërinë tonë.”

Arsyetimi, bazuar në atë që sauditët e quajnë “kriza e Ukrainës”, e cila nxiti parashikimet e humbjeve të mëdha të furnizimit që mund të çonin në largimin e rreth 3 milionë fuçi në ditë nga tregu. Këto parashikime shkaktuan panik dhe çuan në paqëndrueshmëri të çmimit të naftës. Siç thekson princi, “këto humbje të parashikuara nuk u materializuan”.

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN), në një dokument të shtatorit 2022, vëren: “Luhatjet ciklike të çmimit të naftës (në krahasim me ndryshimet e vazhdueshme në nivele) nxisin vendimet e OPEC-ut, duke sugjeruar se objektivi i OPEC-ut është të stabilizojë çmimin e naftës në vend që të kundërshtojë ndryshimet themelore në kërkesës dhe ofertës.”

Tani, me një luftë ende të ndezur, pyetja miliona dollarëshe është, çfarë kërkon OPEC+ tani dhe a do të arrijë atë që dëshiron duke ndjekur strategjinë e deklaruar të stabilizimit të tregut të pacientëve?

Në perspektivën e saj të re të tregut të naftës për vitin 2023, Energy Intelligence parashikon se OPEC+ po synon një treg më të qetë për vitin 2023 dhe një objektiv të mundshëm çmimi prej rreth 80-90 dollarë për fuçi dhe, si i tillë, ka të ngjarë të veprojë nëse nafta fillon të rritet mbi 100 dollarë, e cila do të shihej si shumë e paqëndrueshme dhe që të kujton më parë në 2022.

Po kështu, Energy Intel sugjeron që OPEC+ do të vazhdojë me kujdes shtesë këtë vit, duke vënë në dukje se ndërsa mund të ketë “disa ndryshime” në uljen e prodhimit prej 2 milionë fuçi në ditë nëntorin e kaluar, “çdo rritje e prodhimit do të kërkonte një rritje të qartë të kërkesës ose ndërprerje të furnizimit (p.sh. Rusia), dhe nuk ka gjasa të bihet dakord paraprakisht”.

Raporti gjithashtu parashikon se ne do të shohim vetëm një ulje më të madhe të prodhimit nëse një recesion ka një ndikim të rëndësishëm në kërkesë.

Përsëri, ndërsa kohët e fundit po flitet shumë për një recesion global, me dy të tretat e liderëve të biznesit që takohen në Forumin Ekonomik Botëror 2023 në Davos duke thënë se ka të ngjarë këtë vit, OPEC nuk ka të ngjarë të veprojë në mënyrë parandaluese për këtë.

Dhe ndërkohë, Energy Intel parashikon se rritja e fortë nga Norvegjia, SHBA, Brazili dhe të tjerët do ta bënte një rritje të prodhimit të OPEC+ më sfiduese, siç do të bënte çdo çështje me kapacitetin rezervë “në pakësim” të kartelit.

Ndërsa lufta ende e ndezur në Ukrainë do të vazhdojë të tronditë varkën gjeopolitike, Energy Intel sheh më pak hapësirë ​​për një rinovim të tensioneve SHBA-Saudite tani, gjë që ka më pak gjasa kur çmimet e naftës janë në nivelet e tyre të ulëta aktuale.

Aspektet kryesore të tregut që OPEC+ do të monitorojë do të jenë prodhimi rus i naftës dhe se si sanksionet dhe kufijtë e rinj të çmimeve ndikojnë realisht në shifra. Ndërsa ka pasur shumë raporte për sanksione që godasin të ardhurat ruse – dhe shumë sugjerojnë të kundërtën – një llogari e fundit nga Bloomberg tha se eksportet e naftës së papërpunuar të Rusisë arritën të arrijnë nivelin e tyre më të lartë që nga prilli i javës së kaluar, gjë që do t’i sugjerojë OPEC-ut që Moska do ta kalojë këtë. .

Por nuk do të jetë vetëm gjeopolitika që OPEC e shikon nga afër. Sipas Energy Intel, ka disa çështje të brendshme të kartelit që mund të shfaqen, duke përfshirë potencialin që Emiratet e Bashkuara Arabe (përsëri) të inkurajohen mjaftueshëm për të shtyrë për kuota më të larta, si dhe atë që raporti i referohet si problemi themelor i OPEC-ut i “jorealizmit”.

Të martën herët, të dhënat më të mira se sa pritej për rritjen e PBB-së kineze mund t’i japin një farë mbështetje çmimeve të naftës, por me pasigurinë e kovid që ende i pengon parashikimet e kërkesës, nafta nuk pritej t’i përgjigjej së tepërmi këtij lajmi. Tregu po priste gjithashtu me frymë të lodhur për perspektivën e OPEC-ut për tregun e naftës për vitin 2023 më vonë gjatë ditës.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Hapi i radhës së aleatëve

OPEC/ Nafta ‘pret’ zgjidhje!

Lojërat e Arabisë Saudite për të fshehur rezervat e naftës

Dështimet nuk i kanë mësuar gjë Mbretërisë