MENU
klinika

Kini kujdes!

Çfarë duhet të hani pas kolonoskopisë?

19.01.2023 - 16:06

Kolonoskopia është një test shqyrtimi, i bërë përgjithësisht nën qetësim të vetëdijshëm të ofruar nga një infermiere ose qetësim i thellë i ofruar nga një anesteziolog. Përdoret për të zbuluar problemet e mundshme shëndetësore në zorrën e trashë, të tilla si polipet dhe kanceri kolorektal.

Ajo që hani dhe pini pas procedurës është e rëndësishme. Përgatitjet që keni kaluar për t’u përgatitur për kolonoskopinë janë dehidratuese, kështu që rivendosja e lëngjeve dhe elektroliteve në sistem është jetike.

Për pjesën tjetër të asaj dite dhe të nesërmen, do t’ju këshillohet të pini shumë lëngje dhe të hani ushqime të buta, lehtësisht të tretshme, të cilat nuk do të irritojnë zorrën e trashë.

Këto masa mbrojtëse dietike zakonisht kërkohen vetëm për një ditë, por të gjithë janë të ndryshëm. Nëse sistemi nuk mund të tolerojë menjëherë dietën tuaj të zakonshme, vazhdoni të hani ushqime të buta dhe me bazë të lëngshme për një ose dy ditë shtesë.

Ushqimet që mund të hani pas një kolonoskopie

Pas një kolonoskopie, ju do të hani dhe pini gjëra që janë të buta për sistemin e tretjes. Pirja e shumë lëngjeve dhe ushqimeve me bazë lëngu do t’ju ndihmojë të shmangni dehidratimin.

Mjeku mund t’ju rekomandojë gjithashtu të ndiqni një dietë të butë dhe me pak mbetje menjëherë pas procedurës. Ai përbëhet nga një sasi e kufizuar e qumështit, plus ushqime me fibra të ulëta, të cilat treten lehtë dhe prodhojnë më pak jashtëqitje.

Ushqimet dhe pijet që duhen konsumuar një ditë pas kolonoskopisë përfshijnë:

  • pije me elektrolite
  • ujë
  • lëng frutash
  • lëng perimesh
  • çaj bimor
  • supë
  • veze te rrahura
  • perime të buta, të gatuara
  • fruta të konservuara, të tilla si pjeshkë
  • kos
  • patate pure ose e pjekur
  • bukë e bardhë ose bukë e thekur
  • gjalpë arra të lëmuara
  • peshk i bardhë i butë

Çfarë nuk duhet të hani pas një kolonoskopie?

Një kolonoskopi zgjat vetëm rreth 30 minuta, por sistemi mund të ketë ende nevojë për kohë rikuperimi. Kjo është pjesërisht për shkak të vetë procedurës, dhe pjesërisht për shkak të përgatitjes së zorrëve që keni kaluar para saj.

Për të ndihmuar shërimin, shmangia e ushqimeve që janë të vështira për t’u tretur një ditë pas është e dobishme. Kjo përfshin çdo gjë që mund të irritojë zorrët, të tilla si ushqimet pikante dhe ato të pasura me fibra. Ushqimet e rënda dhe të yndyrshme mund të rrisin gjithashtu ndjenjat e të përzierave pas anestezisë së përgjithshme.

Ajri futet në zorrën e trashë gjatë procedurës, në mënyrë që të mbetet e hapur. Për shkak të kësaj, ju mund të nxirrni më shumë gaz më pas sesa bëni zakonisht. Nëse po, mund të shmangni pijet e gazuara, të cilat shtojnë më shumë gaz në organizëm.

Nëse keni hequr një polip, mjeku mund të rekomandojë udhëzime shtesë dietike. Këto përfshijnë shmangien e ushqimeve, të tilla si farat, arrat dhe kokoshkat, për dy javë të tjera.

Ushqimet dhe pijet që duhen shmangur një ditë pas kolonoskopisë përfshijnë:

  • pijet alkoolike
  • biftek, ose çdo lloj mishi të fortë dhe të vështirë për t’u tretur
  • bukë me drithëra të plota
  • perime të papërpunuara
  • misri
  • bishtajore
  • oriz kaf
  • fruta me lëkurë
  • fruta të thata, si rrush i thatë
  • erëza, të tilla si hudhra, kerri dhe piper i kuq
  • ushqime me shumë erëza
  • kokoshka
  • ushqim i skuqur
  • arra

*Praktikat më të mira për t’u kujdesur për zorrën e trashë

Zorra e trashë është një pjesë jetike e sistemit të tretjes. Mbajtja e shëndetshme përfshin kryerjen e një kolonoskopie çdo 5 deri në 10 vjet, duke filluar nga mosha 50 vjeç. Shumica e njerëzve duhet të bëjnë këtë ekzaminim vetëm një herë në dekadë.

Kujdesi për zorrën e trashë kërkon më shumë sesa thjesht ekzaminime të rregullta. Do të thotë gjithashtu të ushqehesh shëndetshëm, të mbash indeksin e masës trupore në një gamë të shëndetshme dhe të shmangësh zgjedhjet jo të shëndetshme të jetesës.

Më pak se 10 për qind e të gjithë kancerit të zorrës së trashë bazohet në trashëgimi. Zakonet e shëndetshme kanë një efekt të madh në shëndetin e zorrës së trashë.

Një studim i vitit 2015 raportoi se obeziteti – veçanërisht obeziteti abdominal – dhe diabeti i tipit 2 janë faktorë rreziku për kancerin e zorrës së trashë. Faktorët dietikë janë përmendur brenda artikullit si rritës të këtij rreziku.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shenjat paralajmëruese

Çfarë është koliti ulcerativ?


Nuk është i përshtatshëm për të gjithë!

Rastet shëndetësore kur nuk duhet të konsumoni xhenxhefil

Si të dalloni rastet problematike

4 përgjigje për dhimbjen e papritur të gjurit

Nga shërimi i diarresë tek infeksionet vaginale

Arrat ndihmojnë në shërimin e këtyre sëmundjeve

Flasin mjekët për faktet që duhet t’i dini

A është gjenetike sëmundja e depresionit?