MENU
klinika

Ja si ta shmangni

Dhimbje të vazhdueshme shpine? Shkaku mund të jetë koliti…

24.01.2023 - 17:06

A mund të shkaktojë koliti ulceroz dhimbje shpine?

Koliti ulceroz (UC) është një formë e sëmundjes inflamatore të zorrëve që zakonisht shkakton probleme gastrointestinale. Sidoqoftë, UC mund të shkaktojë gjithashtu dhimbje shpine. Kjo dhimbje mund të ndodhë sepse inflamacioni i lidhur me UC mund të përhapet në nyje, duke përfshirë shtyllën kurrizore.

Ndërsa shumë njerëz me UC përjetojnë probleme me tretjen, njerëzit me këtë gjendje mund të përjetojnë gjithashtu dhimbje shpine. Kjo është për shkak se inflamacioni i lidhur me UC mund të përhapet në nyje, duke përfshirë shtyllën kurrizore.

Megjithëse dhimbja e shpinës mund të shkaktohet nga UC, është e rëndësishme të mbani mend se dhimbja e shpinës mund të ketë shumë shkaqe. Nëse keni dhimbje shpine që nuk largohet ose nuk përmirësohet me masat e vetë-kujdesit, sigurohuni që të shihni mjekun në mënyrë që ata të mund të diagnostikojnë shkakun dhe të krijojnë një plan trajtimi që është i duhuri për ju.

A shkakton koliti ulceroz dhimbje shpine?

Edhe pse UC shpesh shoqërohet me dhimbje barku dhe rektale, ajo mund të shkaktojë dhimbje jashtë sistemit tretës. Nëse keni UC, pjesa e poshtme e shpinës është një zonë ku mund të ndjeni dhimbje.

Pse koliti ulceroz prek shpinën?

UC ndodh kur rreshtimi i zorrës së trashë, rektumit ose të dyjave, bëhet i përflakur. Por në disa raste, ky inflamacion mund të prekë pjesë të tjera të trupit përveç traktit tretës. Për shembull, inflamacioni nga UC mund të ndikojë në nyjet dhe të çojë në artrit.

Një lloj artriti që është i zakonshëm tek njerëzit me UC është spondiloartriti aksial. Kjo gjendje, dhe një lloj më i rëndë i quajtur spondilit ankiloz, përfshijnë inflamacion të shtyllës kurrizore. Të dyja këto kushte shpesh mund të shkaktojnë dhimbje shpine.

Për më tepër, nëse keni UC, mund të keni më shumë gjasa të zhvilloni sakroiliitin, një element kyç në spondilitin ankilozant. Sakroiliiti është inflamacion i artikulacionit sakroiliak. Artikulacioni sakroiliak, i cili është një nga nyjet më të mëdha në trup, lidh iliumin (pjesën më të madhe të kockës së kofshës) me sakrumin (kocka trekëndore në bazën e shtyllës kurrizore). Kur nyja sakroiliake është e përflakur, mund të shkaktojë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës.

Çfarë lloj trajtimi mund të ndihmojë dhimbjen e shpinës të shkaktuar nga koliti ulceroz?

Trajtimi i dhimbjes së shpinës që shkaktohet nga UC mund të varet nga disa faktorë, si mosha, niveli i dhimbjes dhe ashpërsia e inflamacionit të shtyllës kurrizore.

Disa opsione trajtimi mund të përfshijnë:

  • ilaçe ose injeksione anti-inflamatore
  • medikamente të tjera që mund të synojnë nxitësit e inflamacionit
  • terapi fizike për të përmirësuar lëvizjen
  • lëvizje të butë dhe shtrirje
  • ndryshimet dietike
  • duke përdorur një paketë nxehtësie në zonat e dhimbshme
  • kirurgji, në rastet më të rënda, dhe nëse asnjë trajtim tjetër nuk ofron lehtësim dhimbjeje

Nëse keni dhimbje shpine që shkaktohet nga UC, mund t’ju duhet të punoni me një reumatolog dhe një gastroenterolog. Trajtimi i çështjeve të tretjes të lidhura me UC mund të ndihmojë në reduktimin e inflamacionit dhe lehtësimin e dhimbjes së shpinës.