MENU
klinika

Opsionet

A mund ta bëjnë meshkujt zërin më të thellë, përmes kirurgjisë?

03.02.2023 - 13:40

Çfarë është saktësisht maskulinizimi i zërit?

Zakonisht, zërat më të thellë në shoqërinë normative cis-hetero lidhen me burrat, dhe zërat më të lartë lidhen me gratë.

Por edhe burrat mund të kenë zë më të lartë dhe gratë mund të kenë zë më të ulët. Ekziston gjithashtu një diskutim që duhet bërë se si do të tingëllonte një zë “neutral”.

Maskulinizimi i zërit është një mënyrë për të ndryshuar aspekte si lartësia, rezonanca, regjistrimi, prozodia, artikulimi, muzikaliteti, interpretimi, karakterizimi dhe gjestikulacioni për të ndikuar tek dëgjuesit që të perceptojnë një zë më mashkullor, por jo domosdoshmërisht ose ekskluzivisht “mashkullor”.

Sigurisht, kushdo i çdo gjinie mund të përdorë maskulinizimin e zërit për çdo qëllim.

A mund të ndihmojë testosteroni me maskulinizimin e zërit?

Po, terapia e zëvendësimit të hormoneve të testosteronit (HRT) mund të ndihmojë me maskulinizimin e zërit.

Testosteroni mund të zgjasë dhe trash kordat vokale – ngjashëm me atë që ndodh gjatë pubertetit tek meshkujt,  kur përdoret për një periudhë të gjatë kohore.

Studiuesit në një studim të vogël të vitit 201, ndoqën shtatë burra transgjinorë që filluan testosteronin për herë të parë gjatë një viti.

Të shtatë pjesëmarrësit përjetuan një thellim domethënës të zërit brenda 6 muajve të parë. Katër nga shtatë pjesëmarrësit vazhduan të shihnin një reduktim të shpeshtësisë pas 6 muajsh.

Një përmbledhje meta-analitike e botuar në vitin 2018 zbuloi se, megjithëse testosteroni mund të bëjë një ndryshim, ai mund të mos thellojë zërin aq sa dëshirohet.

A ka teknika të tjera jokirurgjikale për të thelluar zërin?

Nëse nuk jeni të interesuar për testosteronin ose dëshironi ndryshime të mëtejshme në zërin tuaj, puna me një trajner vokal ose instruktor të të folurit mund të jetë e dobishme.

Një logoped mund t’ju mësojë se si t’i formoni fjalët me gojën  dhe t’i projektoni përmes qëndrimit në tingullin mashkullor.

Çfarë është operacioni i maskulinizimit të zërit?

Nëse trajnimi i zërit dhe HRT nuk ju kanë dhënë rezultatet që kërkoni, mund të konsultoheni me një kirurg vokal për operacionin e maskulinizimit të zërit. Ata mund të vlerësojnë rrezikun tuaj individual për komplikime dhe të diskutojnë opsionet tuaja.

Kirurgjia e maskulinizimit të zërit zakonisht përfshin tiroplastikë. Gjatë kësaj procedure, një kirurg heq një rrip kërci nga kutia e zërit (laringu). Kjo liron kordat vokale, duke ulur më pas zërin.

Tiroplastika është një procedurë ambulatore. Me shumë mundësi do të dilni nga spitali në të njëjtën ditë ose mëngjesin tjetër.

Takimet pasuese me një terapist të të folurit do t’ju ndihmojnë të përfitoni sa më shumë nga operacioni, të mbroni shëndetin tuaj të zërit dhe të mësoni të përdorni zërin tuaj të ndryshuar.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Disa kura natyrale për t’u rikuperuar shumë shpejt

Ju ngjiret zëri? Disa këshilla që do t’ju duhen