MENU
klinika

Ja në cilat pjesë të trupit ndikon

A shkakton skleroza e shumëfishtë dhimbje qafe?

04.02.2023 - 11:53

Problemet me ekuilibrin dhe lëvizshmërinë, lodhjen, shikimin dhe madje edhe kontrollin e fshikëzës janë të zakonshme tek njerëzit me sklerozë të shumëfishtë (MS), por dhimbja mund të jetë gjithashtu një problem.

Rreth gjysma e të gjithë njerëzve me MS raportojnë se kanë dhimbje të konsiderueshme në lidhje me sëmundjen e tyre dhe këto lloje dhimbjesh mund të variojnë nga dhimbja e drejtpërdrejtë e shkaktuar nga lezionet në sistemin nervor deri te dhimbjet indirekte nga ndezja e gabuar e neuroneve të dëmtuara.

Qafa mund të jetë një vend i zakonshëm i dhimbjes tek njerëzit me MS për një sërë arsyesh.

Pse MS ndikon në qafë?

Skleroza e shumëfishtë është e lidhur me shumë lloje dhimbjesh, duke përfshirë ngërçet, spazmat dhe dhimbjet nervore.

Si një sëmundje e sistemit nervor qendror, qafa është një pikë e nxehtë për dhimbjen e MS, sepse është vendi ku shumë nga sinjalet e sistemit nervor qendror udhëtojnë nga truri poshtë palcës kurrizore në pjesën tjetër të trupit.

Për më tepër, stresi i palëvizshmërisë ose problemeve të lëvizjes mund të kontribuojë në tendosje, spazma dhe dhimbje të tjera në shpinë dhe qafë.

Simptomat e dhimbjes dhe ngurtësimit të qafës të shkaktuara nga MS

Simptomat e qafës që janë të zakonshme në MS, qoftë nga dëmtimi i nervave, ulja e lëvizshmërisë ose procese të tjera specifike të sëmundjes, përfshijnë gjëra të tilla si:

 • spazma muskulore
 • djegie
 • ndjesi gjilpërash
 • mpirje
 • ndjesi shpimi gjilpërash
 • ngurtësi

Ekzistojnë gjithashtu disa lloje specifike të dhimbjes së qafës që ndonjëherë mund të ndihmojnë një mjek për të bërë një diagnozë fillestare të MS.

Opsionet e trajtimit

Ndërkohë që nuk ka kurë për MS, ka mundësi për reduktimin e dhimbjes dhe ngurtësimit të qafës.

Ekipi i kujdesit shëndetësor mund të përshkruajë ilaçe bazuar në simptomat tuaja specifike dhe gjendjen e përgjithshme. Disa medikamente që përdoren shpesh për të trajtuar dhimbjet e mprehta nervore, spazmat dhe shqetësimet e tjera të qafës që mund të lindin nga MS përfshijnë:

 • karbamazepinë
 • gabapentinë
 • lamotrigine
 • misoprostol
 • fenitoinë
 • baklofen
 • amitriptilinë
 • klonazepam
 • diazepam
 • toksina botulinike
 • tizanidine
 • dantrolen
 • barna anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs)
 • kapsaicina

Nëse keni përjetuar dhimbje qafe që nuk po përmirësohet ose po përkeqësohet, ose nëse po ndikon në jetën tuaj të përditshme, vizitoni një mjek. Ju gjithashtu duhet të diskutoni çdo dhimbje ose ngurtësi të re me mjekun nëse tashmë jeni diagnostikuar me MS.

Ka një sërë trajtimesh që mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni simptomat apo edhe të ndihmojnë në ngadalësimin e përparimit të sëmundjes.