MENU
klinika

Si t'i trajtoni

Pse janë kaq të rënda krizat psikomotore?

07.02.2023 - 16:45

Nëse keni epilepsi ose kujdeseni për dikë me këtë gjendje, me siguri e dini se një person mund të përjetojë lloje të ndryshme krizash. Ju gjithashtu mund të keni dëgjuar termat “konvulsione psikomotore” dhe “konvulsione të lobit të përkohshëm”.

“Konvulsioni psikomotor” është një term më i vjetër që mjekët përdorin ndonjëherë për të përshkruar një konvulsion që fillon në lobet e përkohshme të trurit. “Konvulimi i lobit të përkohshëm” është një term më i ri që do të thotë të njëjtën gjë.

Lobi  i përkohshëm përpunon informacionin rreth mjedisit dhe krijon kujtime afatshkurtra. Krizat e lobit të përkohshëm mund të ndikojnë në këto funksione të trurit  dhe të krijojnë “ndjenja të çuditshme”, si deja-vu ose emocione të forta.

Njerëzit që përjetojnë kriza të lobit të përkohshëm më shumë se një herë kanë epilepsi të lobit të përkohshëm. Është lloji më i zakonshëm i epilepsisë dhe prek rreth 50 milionë njerëz në mbarë botën.

Çfarë e shkakton një konfiskim psikomotor?

Shkaku i një krize të lobit të përkohshëm shpesh nuk dihet. Por shkaqet e mundshme përfshijnë:

 • dhëmbëza (sklerozë) e hipokampusit
 • lëndim i rëndë i trurit
 • infeksione si meningjiti ose encefaliti
 • tumoret e trurit
 • mutacione gjenetike
 • parregullsitë e enëve të gjakut në tru

Cilat janë simptomat e një sulmi psikomotor?

Një krizë e lobit të përkohshëm mund të fillojë me një ndjesi të pazakontë, e njohur gjithashtu si një atmosferë. Një atmosferë zakonisht zgjat nga disa sekonda deri në minuta.

Jo të gjithë përjetojnë një atmosferë. Shumë njerëz që i përjetojnë ato nuk i mbajnë mend më pas. Aura është një lloj krize fokale e vetëdijshme.

Gjatë një atmosfere, ju mund të përjetoni:

 • një ndjenjë déjà vu
 • emocione të papritura, të paprovokuara, ekstreme si paniku
 • një erë apo shije e çuditshme
 • një periudhë e papritur të përzierash
 • një ndjenjë fundosjeje në stomak, e ngjashme me atë që mund të përjetoni kur zhyteni në një slitë
 • Disa njerëz përjetojnë një krizë të vetëdijes së dëmtuar fokale. Kjo lloj krize e lobit të përkohshëm ndikon në vetëdijen ose aftësinë tuaj për t’iu përgjigjur të tjerëve. Gjatë këtij lloji konvulsioni, ju mund të përjetoni:
 • humbja e vetëdijes
 • përjetoni ndryshime të shikimit
 • kafshoni buzët, gëlltisni ose përtypni në mënyrë të përsëritur
 • kryeni lëvizje të pazakonta të gishtave

Herë pas here, njerëzit me kriza të lobit të përkohshëm do të vazhdojnë të përjetojnë kriza të përgjithësuara, të cilat mund të shkaktojnë konvulsione dhe humbje të vetëdijes. Ky lloj konvulsioni quhet kriza toniko-klonike fokale në dypalëshe.

Cili është trajtimi i krizave psikomotore?

Jo të gjithë ata që kanë një konvulsion do të vazhdojnë të kenë më shumë episode. Por nëse e bëni këtë, neurologu ka të ngjarë të përshkruajë trajtim për epilepsinë.

Trajtimi për epilepsinë e lobit të përkohshëm zakonisht përfshin:

Medikamentet

Ilaçet kundër krizave  ndihmojnë shumë njerëz me kriza të lobit të përkohshëm. Fatkeqësisht, ato shpesh kanë efekte anësore, si lodhje dhe marramendje.

Për shumë njerëz me epilepsi, ilaçet nuk janë efektive, ose efektiviteti i tyre zbehet me kalimin e kohës. Në këtë rast, mjekët mund të rekomandojnë metoda të tjera trajtimi, zakonisht ndërkohë që personi vazhdon mjekimet kundër konvulsioneve.

Kirurgjia

Në këtë procedurë, një kirurg heq një pjesë të trurit që shkakton kriza. Ky operacion funksionon vetëm për njerëzit që kanë gjithmonë kriza në të njëjtën zonë të trurit.

Stimulimi i nervit vagus (VNS)

VNS përdor një pajisje të implantuar në gjoks që është e lidhur me një nerv të quajtur vagus. Ai synon të parandalojë ose ndalojë krizat duke përdorur sinjale elektrike të dërguara në trurin.

Neurostimulimi i përgjegjshëm (RNS)

RNS është i ngjashëm me VNS, por mjekët e vendosin pajisjen nën lëkurën e kokës. Mund të synojë një zonë specifike të trurit dhe jo trurin në tërësi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Përgjigjet mjeku

A mjekohet epilepsia?