MENU
klinika

Pasojat e tij ndihen kudo

6 mënyra të fshehura se si ankthi mund t’ju pengojë në punë

18.03.2023 - 13:36

Ndjenja e ankthit jo vetëm që mund të pushtojë trurin tuaj, por mund të dëmtojë karrierën tuaj në një plan afatgjatë.

Këtu janë disa nga shenjat paralajmëruese të papritura të ankthit në punë që dueht të keni kujdes:

Ju nuk flisni, edhe nëse keni ide për të ndarë

Ankthi mund t’ju bëjë të shpejtoni në përfundime negative se si do t’ju perceptojnë kolegët tuaj. Mund t’ju mbajë të heshtur edhe kur keni diçka të rëndësishme për të thënë.

Problemi është se puna e vështirë nuk flet vetë. Qëndrimi i heshtur në takimet e ekipit mund t’u japë të tjerëve përshtypjen e gabuar se ju mungojnë idetë.

Në vend të ‘nuk dua të flas në këtë takim’, thuaj me vete, ‘ankthi im nuk do që unë të flas në këtë takim’. Identifikimi se si ankthi juaj po përpiqet të kontrollojë sjelljet tuaja mund t’ju ndihmojë të filloni të sfidoni sjelljet tuaja.

Ju vazhdoni të humbni afate

Zvarritja është një mënyrë e zakonshme e ankthit në punë.

Ndarja e detyrave në copa më të vogla mund të jetë një mënyrë për t’i bërë ato më pak të frikshme. “Nëse vizualizoni shkallët, cili do të ishte hapi i parë? …Nëse shikoj 12 hapa, kjo është shumë, por nëse shikoj hapin e parë, kjo mund të jetë më e tolerueshme”, shprehen ekspertët.

Jeni fyes dhe gjykues ndaj kolegëve tuaj

Ankthi gjithashtu mund të ndikojë në gjendjen tuaj emocionale dhe t’ju bëjë më pak të këndshëm për të punuar.

Mbajtja e marrëdhënieve të mira me kolegët nuk është e mirë vetëm për të ndihmuar që ditët e punës të kalojnë më shpejt; është gjithashtu e rëndësishme për t’ju ndihmuar të përparoni brenda kompanisë suaj. Bërja e armiqve në punë do të dëmtojë karrierën tuaj.

Jeni shumë të lodhur për të kërkuar punë

Nëse zbuloni se keni nevojë për kafe për të mbijetuar ditën e punës dhe jeni të lodhur vazhdimisht, arsyeja mund të jetë ankthi juaj.

Ju refuzoni mundësitë e reja

Ankthi shpesh mund të rrjedhë nga frika nga e panjohura, e cila mund t’ju mbajë të bllokuar në role dhe punë që duhet t’i kishit lënë shumë kohë më parë.

Për të përballuar këtë lloj ankthi, mund të jetë e dobishme të gjesh dikë brenda organizatës, si një mentor ose koleg të besuar, “i cili mund t’ju ndihmojë të bëni disa testime të realitetit. Mund t’u bëni atyre pyetje si: ‘Si dukesha kur po ndaja mendimet e mia në mbledhjen e sotme? A kishte kuptim?’”

Në këtë mënyrë, ju mund të ndiheni më të sigurt për të ndjekur mundësitë për të folur dhe për t’u vënë re pa ndjerë shumë ankth.

Jeni të mbërthyer në një karrierë që keni zgjedhur vetëm për të kënaqur të tjerët

Nëse jeni më të kënaqur me njerëzit, shpesh shqetësoheni më shumë për atë që të tjerët mendojnë për ju sesa për atë se si mendoni për veten tuaj. Ky është një tipar i punës në ankth që mund t’ju pengojë të kërkoni llojin e karrierës autentike që dëshironi në të vërtetë – dhe t’ju lërë të mbërthyer në një karrierë që e urreni

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ja si të flini më shpejt...

Ankthi po ju lë pa gjum?