MENU
klinika

Ja pse shkaktohet

Çfarë tregon një njollë gri në pjesën e bardhë të syrit?

23.03.2023 - 11:39

Një zonë e errët ose njollë gri në të bardhën e syrit mund të zhvillohet për disa arsye. Këto njolla mund të jenë të lindura – që do të thotë se ato janë programuar gjenetikisht para se të lindni – ose mund të zhvillohen për shumë arsye të tjera.

Disa nga kushtet më të zakonshme që mund të shkaktojnë zhvillimin e një njolle gri në të bardhën e syrit janë:

 • ulçera korneale ose keratiti
 • pllakat sklerale senile
 • argyrosis, e cila mund të ndodhë kur njerëzit vetë-administrojnë pika syri që përmbajnë argjend për të qetësuar sytë dhe me kalimin e kohës pjesë të sklerës mund të bëhen gri.
 • melanocitoza okulodermale (nevus i Ota)
 • nevus konjuktival amelanotik
 • degjenerimi sferoidal
 • melanocitoza kongjenitale okulare

Çfarë e shkakton këtë njollë gri në sy?

Shumë nga kushtet që mund të shkaktojnë një njollë gri në të bardhën e syrit ose në qepallë janë shkaktuar nga çështje të tilla si:

 • acarim
 • thatësi
 • lëndim traumatik
 • mosha

Kornea e pastër mbulon pjesën e përparme të syrit, dhe pjesa tjetër është e mbuluar me sklerë të bardhë. Njollat gri mund të shfaqen në korne, shpesh duke sinjalizuar një inflamacion serioz të njohur si keratit.

Ekzistojnë gjithashtu disa kushte që mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të keratitit ose ulcerave të kornesë. Kjo perfshin:

 • paraliza e Bell-it
 • çrregullime të syrit të thatë
 • gjendjet inflamatore

Njollat gri në sy mund të shfaqen edhe pas një infeksioni viral, bakterial ose fungal.

Djegia nga ulçera e kornesë ndërhyn në transparencën e kornesë, duke lënë një njollë gri që mund të zgjidhet me kalimin e kohës ose të mbetet përgjithmonë.

Njollat gri mund të shfaqen në konjuktivën e lagësht, e cila mbulon pjesën e bardhë të syrit dhe sipërfaqet e brendshme të qepallave. Megjithëse pigmenti në shumë prej këtyre njollave është melanina kafe, optika e dritës reflektuese mund të ndryshojë ngjyrën e perceptuar nga kafe në blu në gri, në varësi të asaj se sa e thellë është pika.

Melanoza e lidhur me çehre, një gjendje jo kanceroze më e zakonshme tek njerëzit me nuanca më të errëta të lëkurës, mund të shfaqet në të dy sytë. Nevi (një shenjë e ngjashme me një nishan ose njollë) mund të shfaqet në konjuktivë. Njolla të tjera të pigmentuara që shfaqen më vonë në jetë mund të jenë një shenjë e melanomës konjuktivale.

Askush nuk e di shkakun e saktë të këtyre njollave, por ekspertët besojnë se ato vijnë nga mutacione gjenetike dhe faktorë mjedisorë.

Një shkak tjetër është një tumor i pigmentuar brenda syrit (melanoma uveale) që mund të shtrihet në sipërfaqen e kokës së syrit dhe të krijojë një njollë në sy.

A ka ndonjë trajtim për njollat gri në sy?

Trajtimi varet nga shkaku i zonës së errësuar në sy, por në shumicën e rasteve, njollat gri të shkaktuara nga mosha, infeksioni dhe madje edhe trauma lihen të patrajtuara për të shmangur dëmtimin shtesë të syrit.

Kur këto njolla gri zhvillohen për shkak të një gjendjeje më malinje që mund të çojë në rritje ose përhapje më të rëndë të kancerit, procedurat kirurgjikale dhe terapia lokale kundër kancerit mund të jenë opsione. Terapitë me laser janë përdorur për korrigjimin kozmetik, por këto trajtime zakonisht rezervohen për kushte më progresive që shkaktojnë njolla të errëta.

Kushtet si melanoma uveale mund të jenë fatale dhe të çojnë në metastaza, ose përhapjen e kancerit në zona të tjera të trupit.

Ekipi i kujdesit shëndetësor mund t’ju ndihmojë në drejtimin e terapive dhe procedurave më të përshtatshme nëse pika gri në sy është shkaktuar nga kanceri.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN