MENU
klinika

Bill Gates: Do të përshpejtojë sektorin e inovacionit

“Inteligjenca artificiale do të ndihmojë me pabarazinë sociale”

24.03.2023 - 17:47

Bashkëthemeluesi i Microsoft, Bill Gates, është optimist për inteligjencën artificiale dhe parashikon se do të përshpejtojë sektorin e inovacionit.

Miliarderi i konsideron mjetet e AI si chatboti ChatGPT i OpenAI si një nga dy teknologjitë që kanë qenë vërtet revolucionare (shembulli tjetër është ndërfaqja grafike e përdoruesit, ose ikonat dhe butonat dixhitalë, në IT).

Tani Gates thotë se “epoka e inteligjencës artificiale (AI) ka filluar” dhe se ajo jo vetëm që do të përmirësojë produktivitetin, por gjithashtu do të ndihmojë në zgjidhjen e problemeve sociale si pabarazia. Ai beson se teknologjia mund të çlirojë burime dhe të përmirësojë aksesin në kujdesin shëndetësor dhe arsimin në vendet e pashërbyera, nëse qeveritë dhe organizatat bamirëse prezantojnë politikat e duhura dhe drejtojnë fondet aty ku janë më të nevojshme.

“Unë mendoj shumë se si A.I. mund të zvogëlojë disa nga rastet më të këqija të pabarazisë në botë”, shkroi Gates në një postim të martën. “Për shembull, ata do të ndihmojnë punonjësit e kujdesit shëndetësor të shfrytëzojnë sa më shumë kohën e tyre duke marrë përsipër disa detyra për ta, të tilla si paraqitja e kërkesave për sigurime, trajtimi i dokumenteve dhe marrja e shënimeve nga vizita e mjekut.”

Gates vuri në dukje se shumë vende në zhvillim luftojnë për të tërhequr mjaft mjekë, gjë që shpesh përkeqëson pabarazitë midis të pasurve dhe të pafavorizuarve. Nëse çdo profesionist i kujdesit shëndetësor ka akses në A.I. për të këshilluar më mirë pacientët për mënyrën më të mirë të veprimit, shumë më tepër njerëz në nevojë mund të shërbehen, thotë ai. Ndërkohë, paralelisht, A.I. mund të ndihmojë në edukimin e studentëve dhe t’i ndihmojë ata të arrijnë rezultate më të larta në provime.

Bill Gates: “Do të duhen vite të tëra testimi”
Do të duhen vite të tëra testimi dhe përpjekjesh të vazhdueshme nga qeveritë, bamirësitë dhe bizneset për të krijuar sisteme të tilla, në mënyrë që A.I. të bëhet pjesë e zgjidhjes, në vend që ta përkeqësojë problemin, tha Gates. Në këtë mënyrë, përfitimet do të ishin të arritshme për të gjithë dhe jo vetëm për të pasurit që mund të përballojnë përdorimin e teknologjive të tilla.

“Qeveritë dhe filantropia duhet të luajnë një rol të rëndësishëm për të siguruar që ato të reduktojnë pabarazinë dhe të mos kontribuojnë në të. Ky është prioriteti për punën time të lidhur me AI”, shkroi Gates.

Mundësia e A.I. zgjidhja e problemeve që prekin vende dhe komunitete të tëra vjen me kërcënimet e veta dhe Gates pranon se teknologjia është ende e kufizuar.

“Njerëzit duhet të shohin prova se AI për shëndetin është përgjithësisht i dobishëm, edhe pse nuk do të jetë i përsosur dhe do të bëjë gabime”, shkroi Gates. “Inteligjenca artificiale duhet të testohet me shumë kujdes dhe të rregullohet siç duhet, që do të thotë se do të duhet më shumë kohë për t’u adoptuar sesa në sektorët e tjerë.”

A.I. ndonjëherë mund të lëkundet ose të citojë informacione të pasakta ose fiktive dhe të bëhet një kërcënim në duart e njerëzve të gabuar që e keqpërdorin atë, tha ai. Pastaj, natyrisht, ekziston mundësia që A.I. mund të bëhet një kërcënim për njerëzit.

“Të gjitha industritë do të riorientohen rreth inteligjencës artificiale”
Pavarësisht këtyre rreziqeve, Gates ende beson se A.I. ka potencial të madh.

“Të gjitha industritë do të riorientohen rreth tij. Bizneset do të dallohen nga sa mirë e përdorin atë”, ka shkruar ai.

Filantropisti miliarder ka qenë prej kohësh një mbështetës i inteligjencës artificiale dhe argumenton se përfitimet e saj janë shumë më të mëdha se rreziqet e saj. Së pari, ai nuk e sheh A.I. si kërcënim për vendet e punës. Nëse ka ndonjë gjë, mund të përmirësojë mënyrën se si njerëzit punojnë duke rritur efikasitetin, thotë ai.

Si personi që ndihmoi në fillimin e revolucionit kompjuterik gjysmë shekulli më parë, i cili gjithashtu shkaktoi shqetësime të ngjashme për reduktimin e vendeve të punës, ai tha se zhvillimi i A.I. është “po aq i rëndësishëm sa kompjuteri, sa interneti”. Në fillim të këtij viti, gjatë një sesioni “Ask Me Anything” në Reddit, ai e quajti A.I. si një mjet që “i jep shije asaj që do të vijë”.

Është normale që njerëzit të shprehin shqetësime për çdo teknologji revolucionare, tha Gates, por ai shtoi se inteligjenca artificiale (AI) është vetëm një shembull i tillë dhe se mund të përdoret për të arritur ndryshime reale.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Inteligjenca artificiale dhe robotika

Vendet e punës që do të zënë robotët!

Nga papunësia tek hendeku gjinor

Deri ku ka arritur Ballkani Perëndimor?


Pagesat e larta për punëtorët dhe...

Shtrenjtimi i çmimeve, ndërtuesit tregojnë shkaqet!

Përmirësohen treguesit e varfërisë, por...

INSTAT: Gjysmë milioni shqiptarë janë të varfër!

Denaj: Ejani investoni në agroturizëm e bujqësi!

Bizneset Saudite kërkojnë rritje tregtie me Shqipërinë!

BSH: Rënie në të gjithë sektorët, përveç ndërtimit

Qytetarë e biznese pesimistë, bie me 2.6% besimi në ekonomi!