MENU
klinika

Ja si ta parandaloni

Çfarë po më shkakton fryrjen e barkut dhe si ta trajtoj atë?

01.04.2023 - 13:34

Fryrja e barkut ndodh kur trakti gastrointestinal (GI) është i mbushur me ajër ose gaz. Shumica e njerëzve e përshkruajnë fryrjen si ndjenjë ngopje, shtrëngimi ose të fryrje në bark. Barku mund të jetë gjithashtu i fryrë, i fortë dhe i dhimbshëm. Fryrja shpesh shoqërohet nga:

  • dhimbje
  • gazi i tepërt (fryrje)
  • gromësira të shpeshta
  • gjëmim ose gurgullimë barku

Pse ndiheni të fryrë?

*Gaz dhe ajër

Gazrat janë shkaktari më i zakonshëm i fryrjes së barkut, veçanërisht pas ngrënies. Gazrat grumbullohen në traktin tretës kur ushqimi i patretur shpërbëhet ose kur gëlltitet ajri. Të gjithë gëlltisin ajrin kur hanë ose pinë. Por disa njerëz mund të gëlltisin më shumë se të tjerët, veçanërisht nëse janë:

duke ngrënë ose pirë shumë shpejt

përdorin çamçakëz

pirja e duhanit

veshja e protezave të lirshme

Zbrazja e vonuar e stomakut (transporti i ngadaltë i gazit) përveç akumulimit të gazit mund të shkaktojë edhe fryrje dhe distension abdominal.

*Shkaqet mjekësore

Shkaqe të tjera të fryrjes mund të jenë për shkak të kushteve mjekësore. Kjo perfshin:

sindromi i zorrës së irrituar (IBS)

sëmundje inflamatore të zorrëve, si koliti ulceroz ose sëmundja e Crohn

Çrregullime të tjera funksionale gastrointestinale (FGIDs)

  • urth
  • intolerancës ushqimore
  • shtim në peshë
  • fluksi hormonal (veçanërisht për gratë)
  • giardiasis (infeksioni i parazitëve të zorrëve)
  • çrregullime të të ngrënit si anoreksia nervore ose bulimia nervore
  • faktorët e shëndetit mendor si stresi, ankthi, depresioni, etj
  • disa medikamente

*Shkaqe serioze

Fryrja e barkut mund të jetë gjithashtu një simptomë e disa kushteve serioze, duke përfshirë:

akumulimi patologjik i lëngjeve në zgavrën e barkut (asciti) si rezultat i kancerit (p.sh. kanceri i vezores), sëmundjes së mëlçisë, dështimit të veshkave ose dështimit kongjestiv të zemrës

sëmundja celiac, ose ndjeshmëria jo-celiake ndaj glutenit

pamjaftueshmëria e pankreasit, e cila është tretje e dëmtuar, sepse pankreasi nuk mund të prodhojë mjaftueshëm enzima tretëse

perforimi i traktit gastrointestinal me daljen e gazit, baktereve normale të traktit gastrointestinal dhe përmbajtjeve të tjera në zgavrën e barkut

Trajtime për të parandaluar ose lehtësuar fryrjen

*Ndryshimet e stilit të jetesës

Në shumë raste, simptomat e fryrjes së barkut mund të zvogëlohen apo edhe të parandalohen duke adoptuar disa ndryshime të thjeshta të stilit të jetesës, si humbja e peshës, nëse jeni mbipeshë.

Për të reduktuar gëlltitjen e tepërt të ajrit, mund të:

Shmangni përtypjen e çamçakëzit. Përtypja e çamçakëzit mund t’ju bëjë të gëlltisni ajër shtesë, i cili nga ana tjetër mund të çojë në fryrje.

Kufizoni marrjen e pijeve të gazuara.

Shmangni ushqimet që shkaktojnë gazra, perime të tilla në familjen e lakrës, fasulet e thata dhe thjerrëzat.

Hani ngadalë dhe shmangni pirjen përmes një pipe.

Përdorni produkte qumështi pa laktozë (nëse jeni intolerant ndaj laktozës).

Probiotikët gjithashtu mund të ndihmojnë në ripopullimin e baktereve të shëndetshme të zorrëve. Hulumtimet janë të përziera mbi efektivitetin e probiotikëve. Një rishikim zbuloi se probiotikët kanë një efekt të moderuar, me një marrëveshje prej 70 për qind mbi efektin e tyre në lehtësimin e fryrjes. Ju mund të gjeni probiotikë në kefir dhe kos grek.

*Medikamente

Flisni me mjekun nëse ndryshimet në stilin e jetës dhe ndërhyrjet dietike nuk e lehtësojnë fryrjen e barkut. Nëse mjeku gjen një shkak mjekësor për fryrjen, ai mund të rekomandojë trajtime mjekësore.

Trajtimet mund të kërkojnë antibiotikë, antispazmatikë ose antidepresivë, por kjo varet edhe nga gjendja juaj.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shumë të vjella dhe ndjesi të reja

6 javë shtatzënë: Ja si ndryshon trupi

Ja çfarë marrin parasysh mjekët kur vendosin

A duhet ta hiqni apo jo zorrën e trashë?