Pas një sulmi në zemër, është një ide e mirë të merrni në konsideratë një plan ushqimi të shëndetshëm për zemrën që i jep përparësi ushqimeve të plota, si frutat dhe perimet, arrat, farat, bishtajoret, peshkun, mishin pa dhjamë dhe drithërat. Ju duhet të shmangni ushqimet që janë të larta në sheqerna të shtuara, kripë dhe yndyrna të pashëndetshme.
Pas një ataku në zemër, trajtimi përqendrohet në parandalimin e një ataku të ardhshëm ose ndonjë ndërlikimi të lidhur, si një goditje në tru.
Ajo që hani ndikon në funksionimin e trupit, duke përfshirë zemrën. Ndryshimi i zakoneve të të ngrënit mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut për të pasur një sulm tjetër në zemër.
Këtu është një përmbledhje e dietave që mund të ndihmojnë dhe ushqimeve që duhen kufizuar.
Ushqimet më të mira për zemrën që duhet të hani
Një dietë e shëndetshme për zemrën mund të përbëhet nga:
fruta dhe perime
arra dhe fara
fasule dhe bishtajore
peshk dhe ushqim deti
drithërat e plota
vajra me bazë bimore, si vaji i ullirit
vezë (mund të hani deri në gjashtë në javë)
mish pa dhjamë
shpendë pa lëkurë
Këto zgjedhje janë të ulëta në yndyrna të ngopura, natrium dhe sheqerna të shtuara. Konsumimi i një diete të lartë në këto përbërës mund të rrisë rrezikun e një ataku kardiak.
Perimet dhe frutat e konservuara dhe të ngrira mund të përdoren në vend të varieteteve të freskëta, por kini kujdes për përbërës të shtuar si natriumi, gjalpi ose sheqeri. Kur është e mundur, konsumoni perime dhe fruta në gjendjen e tyre natyrale për të marrë përfitimet maksimale.
Peshku është një nga ushqimet më të mira për zemrën, veçanërisht disa lloje. Peshku me vaj konsiderohet më i miri sepse është i ngarkuar me acide yndyrore omega-3 që ndihmojnë në reduktimin e triglicerideve dhe inflamacionit dhe promovojnë shëndetin e enëve të gjakut. Versionet e konservuara janë gjithashtu një opsion i mirë, por zgjidhni ato që janë të paketuara në ujë.
Synoni të keni të paktën 2 porcione peshk në javë. Shembujt përfshijnë:
salmon
sardelet
trofta
skumbri
Kur bëhet fjalë për pije, alternativa më e mirë është uji. Nëse nuk ju pëlqen shija e ujit të thjeshtë, eksperimentoni me aromatizimin e tij, si prerja e një limoni, kastraveci ose fruta të kuqe dhe shtimi i tyre në ujë për një aromë krejtësisht natyrale.
Ushqimet që duhen shmangur
Si udhëzim dietik, duhet të kufizoni sheqerin e tepërt, kripën dhe yndyrnat e pashëndetshme. Kjo është veçanërisht e vërtetë pasi keni përjetuar një atak në zemër.
Më poshtë është një listë e pjesshme e ushqimeve që duhen kufizuar ose shmangur:
ushqim i Shpejtë
ushqim i skuqur
ushqim i konservuar (perimet dhe fasulet janë përjashtim, për sa kohë që nuk ka kripë të shtuar)
karamele
patate të skuqura
vakte të ngrira të përpunuara
biskota dhe ëmbëlsira
biskota
akullore
salca të tilla si majonezë, ketchup dhe salcë e paketuar
mish i kuq (shijoni vetëm në sasi të kufizuar)
alkooli
vajra bimore të hidrogjenizuara (këto përmbajnë yndyrna trans)
mish delli
pica, burgerë dhe hot dog
Për një zemër të shëndetshme, kufizoni marrjen e yndyrave të ngopura. Yndyrnat e ngopura duhet të përbëjnë jo më shumë se 6 për qind të marrjes totale ditore të kalorive. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse keni kolesterol të lartë.
Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) rekomandon jo më shumë se 2,300 mg në ditë natrium dhe po lëviz drejt një kufiri më të ulët prej 1,500 mg për shumicën e të rriturve, veçanërisht për ata me presion të lartë të gjakut.
Pyesni mjekun nëse pijet me kafeinë, si kafeja dhe çaji, janë të përshtatshme për zemrën. Shijoni këto pije me moderim pa krem ose sheqer të shtuar.
Ngrënia e një diete të pasur me lëndë ushqyese është një pjesë e rëndësishme e një stili jetese të shëndetshme për zemrën që mund të ndihmojë në parandalimin e një sulmi tjetër në zemër, të përmirësojë cilësinë e jetës dhe të ketë një ndikim pozitiv në këndvështrimin tuaj.
Bisedoni me mjekun, një dietolog të regjistruar ose një nutricionist rreth mënyrave se si mund të bëni ndryshime të dobishme në zakonet tuaja të të ngrënit.