MENU
klinika

Ja si ndikon

Shtimi i kilogramëve mund të jetë pasojë e COVID-19!

27.05.2023 - 08:50

Është e zakonshme të humbësh peshë gjatë një infeksioni viral. Por disa njerëz raportojnë shtim në peshë pas shërimit nga COVID-19. Shkencëtarët po hulumtojnë gjithashtu nëse COVID-i i gjatë mund të shkaktojë të zhvilloni diabetin.

Pjesëmarrësit në një studim të vitit 2021 fituan zakonisht rreth 0.62 kilogramë dhe rritën indekset e tyre të masës trupore gjatë periudhës së bllokimit pas COVID-19.

Pandemia solli gjithashtu terma të rinj negativë si “fitimi i COVID-19” ose “Cobesity” – terma që shpesh pasqyrojnë stilin e jetesës së ulur nga qëndrimi brenda në lidhje me bllokimet.

Por a mund të shkaktojë vetë infeksioni viral shtim në peshë tek njerëzit me COVID-19? Vazhdoni të lexoni për të gërmuar më thellë në lidhjen e mundshme midis peshës dhe COVID-19.

A është shtimi në peshë simptomë e COVID-19?

Hulumtimet mbi efektet e COVID-19 janë ende duke u shfaqur, por studimet aktualisht tregojnë për COVID-19 si një shkak të humbjes së peshës dhe jo shtimit të peshës.

Një studim i vitit 2020 që përfshin njerëz me raste të konfirmuara të COVID-19 zbuloi se gjendja mund të ndikojë negativisht në peshën trupore dhe statusin ushqyes. Studiuesit zbuluan se sa më gjatë që një person të kishte COVID-19, aq më shumë ka të ngjarë që ai të përjetonte humbje peshe.

Një studim i vitit 2021 zbuloi se më shumë se 30% e pjesëmarrësve të shtruar më parë në spital me COVID-19 përjetuan humbje të paqëllimshme të peshës prej 5% ose më shumë. Nga këta njerëz, rreth gjysma ishin në rrezik të kequshqyerjes.

Natyra e infeksionit viral mund të shpjegojë pse shumë njerëz raportojnë humbje peshe të paqëllimshme. COVID-19 mund të ndikojë në shijen dhe aromën, të cilat mund të ndikojnë në tërheqjen e ushqimit. Ata me raste të rënda COVID-19 mund të përjetojnë shqetësime të frymëmarrjes që i pengon të hanë në mënyrë efektive.

Polifagia post-COVID-19

Një raport rasti i vitit 2021, përfshinte një person me polifagji pasi kishte COVID-19. Polifagia është një gjendje që shkakton rritjen e oreksit, gjë që mund të çojë në mbingrënie.

Studiuesit mendojnë se kjo mund të jetë për shkak të efekteve të COVID-19 në sistemin tuaj nervor, gjë që mund të ndikojë në oreks.

A mundet që COVID-19 të shkaktojë diabetin?

Studiuesit në disa studime post-COVID-19 kanë identifikuar një lidhje të mundshme me shfaqjen e diabetit. Një përmbledhje kërkimore nga 2022 që përfshin më shumë se 40 milionë pjesëmarrës tregoi një rrezik në rritje të diabetit tek njerëzit që kishin COVID-19, veçanërisht brenda 3 muajve të parë pas infektimit.

Diabeti i tipit 2 është një gjendje që ndikon në aftësinë e trupit për të përdorur glukozën si energji në mënyrë adekuate. Një faktor kryesor rreziku për diabetin është obeziteti. Por hulumtimi aktual sugjeron se lidhja me diabetin mund të jetë për shkak të efektit të virusit në pankreas dhe jo të shtimit të peshës pas COVID-19.

Studiuesit ende nuk e dinë se çfarë mund të fshihet pas kësaj lidhjeje të mundshme. Ata duhet ta hetojnë më shumë këtë temë përpara se të nxjerrin përfundime.

Si mund ta menaxhoj shtimin në peshë të lidhur me COVID-19?

Në një studim të rastit të vitit 2021, në lidhje me polifagjinë COVID-19 dhe shtimin në peshë, studiuesit ofrojnë këshillat e mëposhtme për të mbajtur një dietë të ekuilibruar dhe rutinë ushtrimesh:

Hani një dietë të pasur me proteina që përfshin mish pa dhjamë, si peshk, pulë pa lëkurë dhe copa viçi pa dhjamë.

Konsumoni disa vakte të vogla gjatë ditës që janë të pasura me fibra dhe me pak yndyrë. Një shembull mund të jetë një sanduiç gjeldeti i bërë me bukë me drithëra të plota dhe një pjesë të frutave ose perimeve.

Shmangni substancat që dihet se rrisin oreksin. Ju mund të rishikoni listën tuaj të barnave me një profesionist të kujdesit shëndetësor për të identifikuar ndonjë stimulues të mundshëm të oreksit.

Angazhohuni në ushtrime të rregullta fizike, të tilla si ecja, noti ose marrja e një klase gjimnastike.

Nëse përjetoni polifagji pas COVID-19, mund të dëshironi të flisni me një terapist rreth teknikave të sjelljes njohëse, të cilat mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni oreksin.