MENU
klinika

Pse nuk do të përqafojë emigracionin?

“The Economist”: Kina ka nevojë për punëtorë të huaj!

05.05.2023 - 12:27

Për qindra vjet Kina mund të mburret se ka më shumë njerëz se çdo vend tjetër. Titulli u bë zyrtar në vitet 1950, kur OKB-ja filloi të përpilonte të dhëna të tilla. Një popullsi kaq e madhe i dha Kinës disa të drejta mburrjeje. Një ofertë e madhe pune ndihmoi gjithashtu në nxitjen e rritjes vjetore të PBB-së së saj, e cila ka qenë mesatarisht afër 9% gjatë tre dekadave të fundit.

Muajin e kaluar mbretërimi i Kinës mori fund. India e ka kaluar atë si vendi më i populluar në botë. Tendencat demografike pas ndryshimit kanë implikime shqetësuese për numrin e ri dy. Popullsia në moshë pune e Kinës është zvogëluar për një dekadë. Popullsia e saj në tërësi ra vitin e kaluar—dhe po plaket me shpejtësi. Kjo ka të ngjarë të pengojë rritjen ekonomike dhe të krijojë një barrë të madhe kujdesi.

Megjithatë, kur zyrtarët në Pekin mendojnë për zgjidhje, duket se një gjë mungon kryesisht në diskutim: imigracioni. Kina ka çuditërisht pak banorë të lindur jashtë vendit. Nga 1.4 miliardë njerëz të saj, rreth 1 milion, ose vetëm 0.1%, janë emigrantë. Kjo krahasohet me aksionet prej 15% në Amerikë, 19% në Gjermani dhe 30% në Australi. Vendoseni atë pranë vendeve të tjera aziatike, të cilat gjithashtu shmangin imigracionin dhe totali i Kinës duket ende i dobët. Të huajt përbëjnë 2% të popullsisë së Japonisë dhe 3% të Koresë së Jugut. Edhe Koreja e Veriut ka një përqindje më të lartë emigrantësh sesa Kina, sipas OKB-së.

Nevojat e ardhshme ekonomike dhe sociale të Kinës ngjajnë me ato që i kanë bërë shoqëritë e tjera të rekrutojnë punëtorë mysafirë. Në janar qeveria publikoi një listë me 100 profesione, si shitës dhe pastrues, ku ka mungesë të stafit. Mbi 80% e prodhuesve u përballën me mungesë të fuqisë punëtore në vitin 2022, sipas një sondazhi. Pothuajse gjysma e 400 milionë punëtorëve me jakë blu në Kinë janë të moshës mbi 40 vjeç, raportoi një studim në dhjetor. Kjo është në përputhje me një vlerësim zyrtar se Kina do të ketë vështirësi të plotësojë gati 30 milionë vende pune në prodhim deri në vitin 2025.

Një bollëk punëtorësh të rinj dhe të lirë dikur mbushnin këto hapje. Por ndërsa Kina plaket dhe tkurret, ajo ofertë e punës së gatshme po thahet. Firmat ankohen për një mospërputhje midis vendeve të punës që kërkojnë të rinjtë, një numër në rritje i të cilëve kanë diploma universitare, dhe atyre të disponueshme. Shumë të rinj kinezë nuk duan të punojnë në fabrika, ankohet China Daily, një zëdhënës partie. Kjo ndihmon për të shpjeguar pse gati 20% e 16-24-vjeçarëve në qytete janë të papunë.

Kina mund të përdorë më mirë popullsinë e saj ekzistuese. Vendi është i nën-urbanizuar dhe banorët e tij rural të nën-arsimuar sipas standardeve të avancuara të ekonomisë. Paga më e lartë dhe më pak frenime të migrimit të brendshëm sigurisht që do të ndihmonin. Por edhe emigrantët e rinj nga zonat rurale duken më pak të prirur se në të kaluarën për të udhëtuar në qytete për punë me jakë blu.

Në shumë vende të tjera emigrantët bëjnë punë që paguajnë shumë pak për të tërhequr vendasit. Emigrantët kanë ndihmuar gjithashtu për të lehtësuar barrën ku popullsia po plaket. Japonia, për shembull, ka lejuar infermierët e huaj të kujdesen për të moshuarit e saj. Kina përballet me një sfidë edhe më të madhe në këtë drejtim. Ndryshe nga Japonia, ajo nuk është pasuruar para se të plaket dhe do të ketë fatura të larta për kujdesin shëndetësor dhe social.

Kina pranon se ka nevojë për më shumë të rinj. Qeveria është përpjekur t’i bindë qytetarët që të kenë më shumë foshnje – pa rezultat. Gratë kineze, mesatarisht, kanë më pak se 1.2 fëmijë, shumë më poshtë se 2.1 që nevojitet për të mbajtur popullsinë të qëndrueshme.

Në të kundërt, shteti ka bërë pak përpjekje për të tërhequr njerëz nga jashtë. Në vitin 2016, ajo ngriti një sistem me tre nivele, të bazuar në pikë për aplikantët për viza punësimi. Niveli më i ulët, klasa c, përfshin ata me arsim relativisht të vogël dhe përvojë pune. Këto leje janë të vështira për t’u marrë. “Inkurajoni pjesën e sipërme, kontrolloni mesin dhe kufizoni pjesën e poshtme”, shkoi një slogan shtetëror në kohën kur u prezantua sistemi.

Megjithatë, edhe ata që janë në krye përballen me pengesa të mëdha. Sistemi i kartave jeshile të vendit, i prezantuar në vitin 2004, është i kufizuar dhe kompleks. Ai kishte për qëllim të shpëtonte punëtorët e huaj të pasur ose shumë të kualifikuar nga nevoja për të riaplikuar për vizë çdo vit. Në praktikë, nga viti 2004 deri në vitin 2016, janë lëshuar vetëm 11 mijë leje qëndrimi dhjetëvjeçare, vitin e kaluar të dhëna të tilla. Gjatë së njëjtës periudhë, Amerika, me një të katërtën e popullsisë së Kinës, lëshoi ​​gati 12 milionë karta jeshile.

Që atëherë Kina ka krijuar një agjenci kombëtare të imigracionit dhe është përpjekur të lehtësojë procesin e aplikimit për qëndrim. Por pragu mbetet i lartë: aplikantët duhet të kenë investuar të paktën 500,000 dollarë në një biznes kinez për tre vjet radhazi, të jenë të martuar me një shtetas kinez, të kenë dhënë ose po japin një kontribut të rëndësishëm për vendin, ose të kenë aftësi që janë veçanërisht të nevojshme. Asnjë nga këto nuk do t’i ndihmojë prodhuesit kinezë të plotësojnë vendet e punës.

E vërteta e thjeshtë është se Kina nuk ka asnjë interes të bëhet një kazan i emigrantëve. Një pjesë e kësaj mund të shpjegohet me bullizmin e huaj të vendit në të kaluarën. Por kundërshtimi ndaj multikulturalizmit ushqehet gjithashtu nga pretendimet e pastërtisë racore kineze të përhapura prej kohësh nga nacionalistët. Zyrtarët mburren me një linjë të vetme gjaku kineze që daton mijëra vjet më parë. Në vitin 2017, Xi Jinping, udhëheqësi suprem i Kinës, i tha Donald Trumpit, atëherë presidenti i Amerikës: “Ne njerëzit jemi njerëzit origjinalë, flokë të zinj, lëkurë të verdhë, të trashëguar e tutje. Ne e quajmë veten pasardhës të dragoit.”

Kjo informon politikën e emigracionit dhe nacionalizimit. Një pjesë dërrmuese e kartave jeshile të Kinës shkojnë për të huajt me prejardhje kineze. Në mënyrë të ngjashme, fëmijët e huaj të shtetasve kinezë marrin trajtim të veçantë kur aplikojnë në universitetet kineze. Programi Thousand Talents për të tërhequr akademikë nga jashtë regjistroi afro 8,000 shkencëtarë dhe inxhinierë nga viti 2008 deri në 2018. Të gjithë, përveç 390, ishin të kthyer me origjinë kineze, sipas Institutit Brookings, një institut kërkimi në Amerikë.

Shtetësia është e mbyllur për të huajt, përveç nëse ata janë fëmijë të shtetasve kinezë. Kartat jeshile kineze, ndryshe nga ato amerikane, nuk ofrojnë një rrugë. Kina kishte vetëm 16,595 qytetarë të natyralizuar në total në vitin 2020. Ndërkohë, Japonia natyralizon rreth 7,000 qytetarë të rinj çdo vit. Në Amerikë numri është mbi 800,000.

Qëndrimet publike e bëjnë të vështirë të jesh më i hapur. Në vitin 2020, një propozim për të lehtësuar rrugën drejt qëndrimit për të huajt e pasur ose të aftë u përball me një reagim populist, me burra që premtonin të mbronin gratë kineze nga emigrantët. Në përgjithësi shteti inkurajon një mentalitet të mbyllur. Një fushatë e sigurisë kombëtare paralajmëroi gratë kineze se të dashurit e tyre të huaj mund të ishin spiunë, ndërsa zyrtarët fajësojnë për sëmundjet e perceptuara sociale “influencat e huaja”.

Më pas është politika e një fëmije, e cila u hoq vetëm në vitin 2016. Çiftet tani mund të kenë deri në tre fëmijë. Pak duan kaq shumë. Por mund të jetë e vështirë për të bindur një brez të rritur në kontrollin e popullsisë – dhe të dëmtuar nga – se flukset e larta të emigrantëve janë të dëshirueshme.

Ky është një turp. Politikat më të lira të imigracionit jo vetëm që do të ndihmonin punëdhënësit me mungesa të fuqisë punëtore. Ata gjithashtu do të inkurajonin inovacionin. Google, LinkedIn dhe Tesla u themeluan të gjithë nga emigrantë në Amerikë. Por mendjet e reja të zgjuara nga jashtë që studiojnë në Kinë e kanë të vështirë të marrin një vizë pas diplomimit. Ndërkohë, shumë studentë kinezë po studiojnë në Perëndim dhe po qëndrojnë atje.

Çuditërisht, rruga kryesore drejt nënshtetësisë kineze tani duket të jetë përsosmëria sportive. Rreth një duzinë futbollistësh, shumica pa lidhje stërgjyshore me Kinën, u natyralizuan në 2019 dhe 2020 në një përpjekje të dështuar për të ndihmuar vendin të arrijë Kupën e Botës. Një pjesë e vogël e atletëve, shumica me prind të lindur në Kinë, morën nënshtetësinë përpara Lojërave Olimpike Dimërore në 2022. Mungesa e fuqisë punëtore në tregti më pak magjepsëse mund t’i detyrojë zyrtarët së shpejti të marrin në konsideratë pranimin e të ardhurve që nuk do të fitojnë kurrë një medalje.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


CNBC/ "Themeli i luftës është ekonomia"

“Me apo pa koronavirus, Kina do tejkalojë SHBA”

Jo domosdoshmërisht një popullsi e re nënkupton ekonomi të begatë

A kumton shkatërrim të ekonomisë plakja e popullsisë në SHBA?

Intervista e studiuesit bullgar për Deutsche Welle

“Muajt e ardhshëm, më të vështirët në historinë e BE”