MENU
klinika

Studentë, mbani shënime!

Kush janë “vrasësit” më të mëdhenj të përqendrimit?

10.06.2023 - 08:25

Nëse keni probleme me përqendrimin herë pas here, keni të drejtë pasi bota e sotme është plot me vrasës përqendrimi. Psikologu Lucy Jo Palladino, PhD ofron disa këshilla për të menaxhuar mospërqendrimin, duke filluar me mediat sociale.

Është e lehtë të lidhesh me miqtë dhe të shkëputesh nga puna shumë herë në ditë, por kjo vret përqendrimin tuaj në kryerjen e punës së përditshme. Shmangni futjen në faqet e mediave sociale gjatë kohës që jeni duke punuar.

Nëse ndiheni të detyruar të kontrolloni ato herë pas here, bëjeni atë gjatë pushimeve, kur rrjedha e vazhdueshme e posteve nuk do të ndërpresë përqendrimin tuaj.

Mbingarkesa me email

Edhe pse shumë e-mail janë të lidhura me punën, ato ende llogariten si shpërqendrues nga puna juaj aktuale. Ju nuk do të bëni shumë përparim nëse ndaloni vazhdimisht atë që po bëni për t’iu përgjigjur çdo mesazhi.

Në vend që të kontrolloni vazhdimisht emailin, lini një kohë të caktuara për këtë qëllim. Gjatë pjesës tjetër të ditës, në të vërtetë mund të mbyllni programin tuaj të postës elektronike. Kjo ju mundëson të ndërtoni hapësira kohore kur mund të punoni pa ndërprerje.

Ndoshta edhe më shqetësuese se pengimi i një email-i është zilja në telefonin tuaj celular. Është një tingull që disa nga ne mund të injorojnë. Por marrja e një thirrje jo vetëm që ju kushton kohën që kaloni duke folur, por gjithashtu mund të ndërpresë momentin tuaj në detyrë.

Nëse jeni duke punuar në një projekt veçanërisht të fuqishëm, merrni parasysh heshtjen e telefonit tuaj në mënyrë që të mos tundoheni për t’u përgjigjur. Zgjidhni kohë të veçanta për të kontrolluar postën zanore.

Nëse e keni zotëruar artin e shumëfishimit, ndoshta ndjeni që po bëheni më shumë në më pak kohë. Mendoni përsëri, thonë ekspertët. Hulumtimet sugjerojnë që ju humbni kohën sa herë që ta zhvendosni vëmendjen tuaj nga një detyrë në tjetrën.

Rezultati përfundimtar është se kryerja e tri projekteve në të njëjtën kohë zakonisht zgjat më shumë sesa t’i bëjë ato njëra pas tjetrës.

Disa nga detyrat që duhet të bëjmë çdo ditë janë më interesante se të tjerët. Ata të mërzitshëm mund të digjen në hapësirën tuaj të vëmendjes brenda pak minutash, duke ju bërë shumë të prekshëm ndaj shqetësimeve.

Telefoni juaj, interneti, madje edhe mundësia e fshirjes së hapësirës suaj të punës mund të duket joshëse nëse jeni të mërzitur.

Bëni një marrëveshje me veten: Nëse qëndroni në detyrë për një periudhë të caktuar kohe, fitoni një pushim 10-minutësh. Shpërblehuni me kafe, një rostiçeri të preferuar ose një shëtitje jashtë.

Detyrat e mërzitshme janë më të lehta për t’u kryer kur keni diçka për të parë. Dëgjimi i radios gjatë arkivimit të faturave mund t’ju ndihmojë të qëndroni mjaftueshëm për të përfunduar punën.

Është e vështirë të përqendrohesh në punën që keni para jush nëse shqetësohesh për gjërat që duhet të kryesh ose për punët e shtëpisë për t’u bërë. Ose ndoshta ju jeni të varur në një bisedë që keni pasur dje, dhe ju vazhdoni sërish ta keni atë në mendjen tuaj.

Zgjimi i mendimeve të çdo lloji mund të jetë një zbavitje e fuqishme.

Një mënyrë për të mbajtur mirë mendimet e bezdisshme në trurin tuaj, është që t’i shkruani ato. Bëni një listë të detyrave të shtëpisë ose detyrave të tjera që planifikoni të përfundoni më vonë.

Kur ndiheni sikur keni shumë për të bërë në punën tuaj, mund të jetë e vështirë të përqendroheni në detyra individuale. Për t’i bërë gjërat edhe më keq, stresi ka një ndikim të dukshme në trup.

Ju mund të mblidhni shpatullat, të keni dhimbje koke ose rrahje zemre të forta dhe ndoshta jo të rregullta, të cilat mund të çrrënjosin në aftësinë tuaj për t’u përqendruar.

Mësoni teknikat e reduktimit të stresit, të tilla si meditimi. Kjo mund të të ndihmojë të frenosh në mendime stresuese, kështu që ata nuk kërkojnë aq shumë nga vëmendja juaj.

Në një studim, studiuesit zbuluan se njerëzit që morën një kurs meditimi në tetë javë përmirësuan aftësinë e tyre për t’u përqendruar.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN