Lëngu biliar është një lëng i prodhuar nga mëlçia që ndihmon trupin të tresë yndyrnat nga ushqimi që hani. Ai ruhet në fshikëzën e tëmthit dhe derdhet në zorrë gjatë tretjes.
Ju mund të keni dëgjuar për lëngjet biliare – ndoshta nëse keni pasur gurë në tëmth ose keni qenë aq i sëmurë sa dikush tha se po nxirrnit ” lëngje biliare “. E prodhuar nga mëlçia, lëngu biliar përdoret për të tretur yndyrën.
Lëngu biliar është një lëng ngjyrë ulliri-jeshile ose kafe-verdhë i prodhuar nga mëlçia dhe ruhet në fshikëzën e tëmthit. Është e rëndësishme për t’ju ndihmuar të tretni yndyrën. Ai shpërbën yndyrnat që hani në acide yndyrore, të cilat zorrët më pas mund t’i thithin.
Lëngu biliar përbëhet nga disa gjëra, duke përfshirë:
Uji: lëngu përbëhet nga 95% ujë.
Acidet biliare (kripërat biliare): Kripërat biliare ju ndihmojnë të tretni yndyrën.
Kolesteroli: Kolesteroli është i nevojshëm që organet të funksionojnë siç duhet dhe ndihmon trupin të prodhojë lëngje tretëse, hormone dhe vitaminë D.
Bilirubina: Bilirubina është një nënprodukt i qelizave të kuqe të gjakut pasi ato shpërbëhen.
Kripërat e trupit: Kripërat si kaliumi dhe natriumi gjenden në trup.
Metalet: bakër dhe metale të tjera që i nevojiten trupit mund të ruhen në lëngjet biliare.
Çfarë bën lëngu biliar?
Detyra kryesore është të ndihmojë trupin të tresë yndyrnat që hani. Lëngu prodhohet në mëlçi dhe ruhet në fshikëzën e tëmthit. Kur filloni të hani, fshikëza e tëmthit tkurret dhe lëngu biliar derdhet në kanalin biliar.
Nga atje, bën rrugën e tij në zorrën e hollë, ku kripërat biliare dhe substancat e tjera shpërbëjnë rruazat e yndyrës në pika më të vogla. Këto pika janë më të lehta që enzimat tretëse në zorrë të shpërbëhen dhe të absorbohen.
Cili organ prodhon lëngje biliare?
Lengu prodhohet në mëlçi. Mëlçia është një nga organet më të mëdha në trup. Ajo ndodhet në anën e sipërme të djathtë të barkut, pikërisht nën brinjët.
Mëlçia ka qindra funksione, duke përfshirë pastrimin e gjakut, largimin e kimikateve nga trupi dhe prodhimin e lëngjeve biliare.
Lëngu i papërdorur ruhet në fshikëzën e tëmthit, e cila ndodhet në anën e sipërme të djathtë të barkut, pikërisht nën mëlçi.
Nëse nuk ka shumë yndyrë në vaktin që hani që duhet të tretet, atëherë lëngu biliar shtesë ruhet në fshikëzën e tëmthit derisa të keni nevojë për të. Kur duhet tretur më shumë yndyrë, fshikëza e tëmthit tkurret dhe derdh lëng të përqendruar direkt në zorrë përmes kanalit biliar.
Cilat kushte shoqërohen me lëngje biliare?
Shumica e kushteve shëndetësore që përfshijnë lëngjet biliare janë të lidhura me bllokimin e kanaleve biliare. Më i zakonshmi prej tyre janë gurët e tëmthit.
Gurët e tëmthit janë kristale të ngurtësuara të përbëra kryesisht nga kolesteroli. Këta gurë mund të bllokojnë kanalin e përbashkët biliar, i cili është kullimi në fund të fshikëzës së tëmthit.
Ato gjithashtu mund të shkaktojnë infeksione si kolengiti ascendent ose kolecistiti. Nëse keni gurë në tëmth, mund t’ju duhet të hiqni fshikëzën e tëmthit.
Kushtet e tjera që lidhen me biliare përfshijnë:
Kolangiti primar sklerozant
Kolangiti primar biliar (ciroza primare biliare)
atresia biliare Burimi i besuar
Cilat janë simptomat e gjendjeve që përfshijnë lëngjet biliare?
Simptomat e kushteve shëndetësore që ndikojnë në prodhimin, lëvizjen dhe përdorimin e lëngjeve biliare përfshijnë:
zverdhja e lëkurës (verdhëza)
zverdhja e të bardhëve të syve (icterus)
kruarje
urina me ngjyrë kafe
lodhje
humbje peshe
ethe
djersitjet e natës
dhimbje barku (shpesh në anën e djathtë nën brinjë)
jashtëqitje të yndyrshme ose me ngjyrë balte
oreksi i reduktuar
Shqetësimi më i zakonshëm i tëmthit janë gurët në tëmth dhe mund të çojnë në heqjen kirurgjikale të fshikëzës së tëmthit. Ju mund të jetoni pa fshikëzën e tëmthit dhe trupi do të vazhdojë të prodhojë lëngje biliare.