Krizë në industrinë e vajit të ullirit.
Temperaturat përvëluese që kanë përfshirë Evropën Jugore këtë verë jo vetëm që po marrin jetë dhe po e mbushin tokën për zjarre shkatërruese – ato janë gjithashtu një lajm shumë i keq për pemët e ullirit, me ekspertët e industrisë së vajit të ullirit që paralajmërojnë për rritje të çmimeve dhe mungesa të mundshme.
Kur është shumë nxehtë, pemët e ullirit lëshojnë frutat e tyre për të kursyer lagështinë ose për të prodhuar fruta në kurriz të shëndetit të pemës, tha Kyle Holland, i cili mbulon vajrat dhe farat vajore në grupin e kërkimit të tregut Mintec. Temperaturat shumë të larta janë veçanërisht të rrezikshme në pranverë, gjatë lulëzimit.
Situata është edhe më shqetësuese pasi vjen pas një korrjeje të keqe të ullirit vitin e kaluar, pas verës më të nxehtë të regjistruar në Evropë.
Në Spanjë, prodhuesi më i madh në botë i vajit të ullirit, prodhimi ra në afërsisht 620,000 tonë metrikë, krahasuar me mesataren pesëvjeçare prej rreth 1.3 milionë tonë metrikë, tha Holland.
“Pas një mungese të tillë nga korrja e mëparshme, gjëja e fundit që i duhet industrisë është një tjetër prodhim i dobët”, tha Walter Zanre, shefi ekzekutiv i Filippo Berio UK, një krah i një prej markave më të mëdha në botë të vajit të ullirit.
Por shenjat tregojnë në këtë drejtim. Këtë verë, nxehtësia pushtoi pjesë të rajonit të Mesdheut, duke sjellë një “ferr të nxehtë”, shkencëtarët thonë se do të ishte praktikisht e pamundur pa ndryshimet klimatike.
Ka prekur Spanjën – e cila ka parë valë të nxehta të vazhdueshme që nga prilli, kur temperaturat u shtynë drejt 40 gradë Celsius (104 Fahrenheit) – si dhe vende të tjera prodhuese të vajit të ullirit si Italia dhe Greqia.
Shtrirja e plotë e dëmit nuk do të dihet deri pas kohës së korrjes në tetor dhe nëntor, por prodhimi evropian i vajit të ullirit mund të ulet me 700,000 tonë metrikë – një rënie prej më shumë se 30% – krahasuar me mesataren pesëvjeçare, tha Holland.
Çmimet me shumicë për vajin e ullirit janë dyfishuar në krahasim me të njëjtën kohë të vitit të kaluar dhe të gjitha indikacionet tregojnë për një mungesë në të korrat e ardhshme, tha Zanre.
“Nuk duket se ka ndonjë pushim në horizont”, tha ai, duke shtuar se “industria është në krizë”.
Këshilli Ndërkombëtar i Ullirit nuk e quajti situatën një krizë, por një zëdhënës tha se “ne po përballemi me një situatë komplekse si pasojë e ndryshimeve klimatike”. Në nivel global, prodhimi i vajit të ullirit parashikohet të bjerë 20% midis tetorit 2022 dhe shtatorit 2023, tha zëdhënësi për CNN.
Se sa do të ndikojë kjo tek konsumatorët është e paqartë. Ndërsa çmimet rriten, pyetja e madhe do të jetë “a do të vazhdojnë konsumatorët të blejnë vaj ulliri me këto çmime apo do të shohim kalime [në vajra të tjerë],” tha Holland.
Sigurisht, problemi që paraqet nxehtësia ekstreme për ushqimin është shumë më i gjerë. “Po shkon në fazën ku shqetësimet janë të rëndësishme jo vetëm për vajin e ullirit, por për shumë kultura,” tha Holland.
Nxehtësia ekstreme është ndikimi klimatik ndaj të cilit të korrat janë më të cenueshme, kryesisht sepse shkakton stresin e ujit, tha Corey Lesk, një studiues klimatik në Kolegjin Dartmouth. “Të mbjellat kanë ngecur mes një atmosfere të etur dhe tokave të thata, të cilat mund të çojnë në dëmtime të qëndrueshme”, tha ai për CNN.
Në Itali, e cila është goditur nga nxehtësia, thatësirat dhe përmbytjet këtë verë, të korrat e frutave janë goditur veçanërisht rëndë, tha Lorenzo Bazzana, menaxher ekonomik për shoqatën e fermerëve italianë, Coldiretti.
Të korrat e qershisë janë ulur me rreth 60%, pjeshkët dhe nektarinat vlerësohet të jenë me rreth 30% dhe kajsitë me 20%, tha Bazzana për CNN. Në telashe janë edhe domatet, të dëmtuara nga breshëri dhe të djegura nga dielli.
Ndryshimet klimatike po prishin bujqësinë në Itali, siç është në të gjithë botën, tha Bazzana. Ndërsa po merren masa për të kufizuar dëmet, shtoi ai, “kur ka tornado apo breshër sa portokalli, gjithçka bëhet e vështirë”.
Në Indi, çmimet e domateve u rritën me më shumë se 400% muajin e kaluar pas valëve të të nxehtit përvëlues dhe shirave të dendur. Disa restorante McDonald’s në të gjithë vendin hoqën përkohësisht domatet nga menyja në korrik dhe Burger King ndoqi shembullin në gusht, duke përmendur çështjet e cilësisë dhe furnizimit.
Në SHBA, të lashtat në jug dhe në perëndim duken të jenë veçanërisht të prekura, tha Nicholas Paulson, një profesor në shkollën bujqësore të Universitetit të Illinois Urbana-Champaign.
“Nxehtësia e kombinuar me kushtet shumë të thata do të ndikojë në të korrat parësore në ato rajone që do të përfshijnë grurin, pambukun dhe misrin dhe sojën,” tha ai për CNN.
Ekspertët paralajmërojnë për më keq që do të vijnë për prodhimin e ushqimit, pasi kriza klimatike e shkaktuar nga njerëzit rrit shpeshtësinë dhe ashpërsinë e motit ekstrem. “Kjo po ndryshon në mënyrë efektive profilin e rrezikut me të cilin përballen fermerët,” tha Paulson për CNN.
Deri më tani, sistemi global i ushqimit ka rezultuar relativisht elastik, tha Lesk i Kolegjit Dartmouth, pavarësisht verës gjithnjë e më të nxehtë. Por moti ekstrem po përshpejtohet më shpejt sesa sugjerojnë modelet klimatike, shtoi ai, që do të thotë se rreziqet klimatike janë ndoshta më të mëdha dhe ndodhin më shpejt nga sa kanë parashikuar shumica e njerëzve.
“Ne jemi në greminën e rreziqeve që ndryshojnë lojën,” tha Lesk, “dhe nuk është aspak e qartë se këto nuk do ta shtyjnë sistemin global të ushqimit në kufi, sigurisht në 50 vjet, por ndoshta edhe në pesë deri në 10 vjet, këtë normë.”
/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “CNN“