MENU
klinika

Ja si ta trajtoni

Çfarë është çrregullimi obsesiv-kompulsiv i dëmshëm?

25.09.2023 - 14:01

Çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD) është një çrregullim i shëndetit mendor. Simptomat e obsesioneve dhe detyrimeve e përcaktojnë atë, por tema kryesore e OCD mund të ndryshojë midis individëve.

Kur obsesionet dhe detyrimet përqendrohen në përjetimin ose shkaktimin e dëmit, shpesh quhet “dëm OCD”.

Ndërsa OCD është një term i diagnostikueshëm, nëntipet e OCD, duke përfshirë OCD-në e dëmshme, nuk njihen nga Manuali Diagnostik dhe Statistikor i Çrregullimeve Mendore (DSM). Pavarësisht mungesës së njohjes zyrtare, këto nëntipe ende mund t’i ndihmojnë mjekët të kuptojnë se si manifestohet OCD e një pacienti.

Çfarë është OCD e dëmshme?

OCD e e dëmshme nuk është një diagnozë e ndarë nga OCD. OCD e e dëmshme është ende OCD, por me një temë obsesionesh dhe detyrimesh për dëmtimin e vetes ose të tjerëve.

OCD prek afërsisht 1.2% të të rriturve, por prevalenca e saktë e OCD e së dëmshme nuk dihet.

Një pjesë e arsyes që ne nuk kemi një kuptim të qartë të përhapjes së OCD së dëmshme është se ajo është ende duke u përcaktuar dhe studiuar, dhe ata që ushqejnë simptomat shpesh e kanë të vështirë t’i ndajnë temat me mjekun ose profesionistin e shëndetit mendor.

Simptomat

OCD e e dëmshme ndan të njëjtat simptoma thelbësore të obsesionit dhe detyrimeve si manifestimet e tjera të OCD.

Obsesionet janë mendime ose nxitje të vazhdueshme. Ata janë zakonisht të padëshiruar dhe shqetësuese dhe nuk janë nën kontrollin tuaj.

Detyrimet janë veprime mendore rituale ose sjellje të përsëritura në përgjigje të një obsesioni. Ato ndihmojnë në lehtësimin e emocioneve negative si frika ose ankthi dhe respektojnë një grup të ngurtë rregullash personale, si nevoja për të kryer një veprim disa herë.

Është e mundur të jetosh me dëmtim të OCD dhe të përjetosh obsesione dhe detyrime me tema të tjera OCD, të tilla si:

pastrimi dhe frika nga kontaminimi

mendime të tjera të ndaluara ose tabu

Cilat janë shenjat e OCD së dëmshme?

Nëse keni një të dashur që jeton me këtë gjendje, shenjat paralajmëruese mund të mos jenë të dukshme, veçanërisht tek fëmijët që mund të mos jenë ende në gjendje të shpjegojnë ose shprehin atë që po përjetojnë.

Edhe pse dëmtimi i OCD përfshin mendime dhe nxitje që mund të jenë të dhunshme në natyrë, shenjat paralajmëruese zakonisht nuk janë agresive nga jashtë.

Është thelbësore të kuptohet se njerëzit me OCD të dëmshme nuk duan të veprojnë sipas mendimeve të tyre ndërhyrëse. Ata janë, në fakt, zakonisht të tmerruar prej tyre.

Ai shpjegon se shenjat paralajmëruese të dëmtimit të OCD priren të përfshijnë:

duke shpenzuar kohë të tepërt për të kërkuar siguri

ndjenja të forta faji dhe shqetësimi për mendimet e lidhura me dëmtimin, edhe kur ato nuk kanë ndodhur

përfshirja në sjellje shmangëse, të tilla si qëndrimi larg njerëzve të dashur nga frika se mos i lëndojnë ata

ankth i shtuar, veçanërisht kur ekspozohet ndaj shkaktarëve të mundshëm si historitë e mediave për aksidente ose dhunë

Opsionet e trajtimit

Të gjitha temat e OCD trajtohen bazuar në simptomat tuaja individuale dhe se si ato ndikojnë në jetën e përditshme.

Mjeku kryesor ose psikiatri mund të rekomandojë medikamente të quajtura frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRI), të cilët mund të ndihmojnë në reduktimin e simptomave duke rregulluar neurotransmetuesit në tru që mendohet se kontribuojnë në simptomat e OCD.

Përveç medikamenteve, psikoterapia është alternativa tjetër kryesore e trajtimit për dëmtimin e OCD.

Parandalimi i ekspozimit dhe reagimit (ERP), një lloj terapie konjitive e sjelljes (CBT), është korniza kryesore për trajtimin e OCD. Kjo përfshin ekspozimin e strukturuar ndaj situatave dhe përvojave që lidhen me obsesionet.

Gjatë çdo seance, një psikiatër, psikolog ose profesionist ekuivalent i shëndetit mendor ju paraqet ngadalë situata të frikshme. Sipas teorisë që qëndron pas procesit, duke mos përjetuar pasoja negative pas përballjes me një obsesion, ju mund të ritrajnoni trurin për t’i parë mendimet vetëm si mendime, jo si rezultate të pashmangshme.

Më pas mund të mësoni mënyra alternative për të përballuar mendimet ndërhyrëse që nuk mbështeten në sjelljet rituale.

Kur medikamentet dhe ERP nuk po ndihmojnë ndjeshëm, disa njerëz mund të përfitojnë nga terapitë e stimulimit të thellë të trurit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN