MENU
klinika

Edhe ajo duhet marrë seriozisht...

Çfarë është hemofilia e lehtë?

21.09.2023 - 12:52

Një person me hemofili ka një gjendje të trashëguar ose gjenetike që do të thotë se atij i mungojnë proteinat e rëndësishme të faktorit të koagulimit të gjakut që i bëjnë ata të prirur për gjakderdhje të rëndë. Megjithatë, jo çdo person me hemofili preket në të njëjtën masë.

Ndërsa disa njerëz me hemofili mund të rrjedhin gjak në mënyrë spontane, ata me hemofili të lehtë mund të përjetojnë shqetësime gjakderdhjeje vetëm pas procedurave mjekësore ose lëndimeve më serioze.

Trajtimi është ende i nevojshëm në të gjitha rastet e gjakderdhjes së zgjatur për të parandaluar komplikime serioze.

Sipas hulumtimit të vitit 2023, një person me hemofili të lehtë ka më shumë proteina të faktorit të koagulimit të gjakut, midis 6 dhe 40%, të sasisë tipike.

Kjo ndryshon nga hemofilia e moderuar, ku njerëzit kanë vetëm 1-5% të sasisë normale. Me hemofili të rëndë, njerëzit kanë nën 1% të sasisë tipike.

Njerëzit me hemofili të lehtë kanë më pak gjasa të përjetojnë disa nga simptomat më të rënda të hemofilisë, si gjakderdhja spontane.

Sidoqoftë, një diagnozë e hemofilisë së lehtë bazohet në sasinë e proteinës së faktorit të koagulimit të gjakut në gjak dhe jo në sasinë ose shkallën e simptomave të një personi.

Ekzistojnë katër lloje kryesore të hemofilisë:

tipi A

lloji B

lloji C

hemofili të fituara

Lloji i hemofilisë varet nga një substancë e quajtur faktori i koagulimit të gjakut. Një mjek urdhëron teste të koagulimit të gjakut për të diagnostikuar llojin. Këto teste zbulojnë se cili nga faktorët tuaj të koagulimit të gjakut është prekur.

Njerëzit me hemofili të lehtë mund të kenë nivele të ulëta të faktorit VIII ose IX. Nivelet e ulëta të faktorit VIII përcaktohen si hemofili e lehtë A. Nivelet e ulëta të faktorit IX përcaktohen si hemofili e lehtë B.

Cilat janë simptomat e hemofilisë së lehtë?

Simptomat e hemofilisë së lehtë mund të përfshijnë:

mavijosje lehtë

ënjtje dhe mavijosje më të madhe se sa pritej pas një dëmtimi

gjakderdhje e zgjatur pas procedurave mjekësore

Femrat me hemofili të lehtë mund të përjetojnë:

periudha menstruale të rënda dhe të zgjatura

gjakderdhje e zgjatur dhe e rëndë pas lindjes

Gjakderdhja e shpeshtë ose spontane nuk është e zakonshme tek njerëzit me hemofili të lehtë.

Si diagnostikohet hemofilia e lehtë?

Ndryshe nga disa forma të hemofilisë, hemofilia e lehtë shpesh diagnostikohet më vonë në jetë. Njerëzit mund të marrin një diagnozë të hemofilisë së lehtë për shkak të një historie familjare të hemofilisë ose një incidenti gjakderdhjeje.

Kur dyshohet për hemofili, mjeku mund të kryejë një test gjaku për të përcaktuar aftësinë e koagulimit të trupit. Një mjek mund të urdhërojë teste shtesë të faktorit të koagulimit të gjakut për të përcaktuar shkakun dhe ashpërsinë e saktë të hemofilisë.

Cili është trajtimi për hemofilinë e lehtë?

Nuk ka kurë për hemofilinë. Trajtimi për hemofilinë e lehtë, në mënyrë tipike, përfshin zëvendësimin e faktorit të munguar të koagulimit të gjakut kur një person vazhdon gjakderdhjen ose kur një episod gjakderdhje parashikohet për shkak të një procedure mjekësore.

Njerëzit me hemofili duhet të dinë nëse kanë hemofili të tipit A ose të tipit B, në mënyrë që të marrin trajtimin e duhur të faktorit të koagulimit. Trajtimi bëhet përmes infuzioneve në vena.

Cilat janë ndërlikimet e hemofilisë së lehtë?

Prerjet dhe mavijosjet e vogla mund të mos jenë problem për një person me hemofili të lehtë. Por humbja serioze e gjakut mund të ndodhë me prerje të thella, kirurgji ose heqje dhëmbësh.

Ekziston gjithashtu një shans që një dëmtim mund të rezultojë në gjakderdhje të brendshme në muskuj, organe ose nyje. Kjo mund të çojë në sëmundje dhe dhimbje kronike të kyçeve.

Kur gjakderdhja e brendshme ndodh në tru, mund të shkaktojë konvulsione, paralizë apo edhe vdekje.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


A është e trashëgueshme?

Çfarë është Hemofilia A?