MENU
klinika

Ja si ndikon

Kanceri i mitrës/ A shtohen dhimbjet e kokës?

22.09.2023 - 18:03

Njohja e simptomave të kancerit të mitrës nuk është gjithmonë e lehtë. Ato mund të ndryshojnë dhe mund të përfshijnë simptoma si dhimbja e këmbëve që janë të zakonshme me shumë kushte të tjera. Nëse keni ndonjë shqetësim ose pyetje në lidhje me shëndetin tuaj riprodhues, është e rëndësishme t’i diskutoni ato me mjekun ose me gjinekologun tuaj.

Dhimbja e këmbës është një simptomë e mundshme e kancerit të mitrës, por jo të gjithë individët me kancer të mitrës do të përjetojnë dhimbje në këmbë. Për më tepër, dhimbja në këmbë mund të ndodhë me shumë kushte të tjera më të zakonshme.

Dhimbja e këmbës nga kanceri i mitrës mund të ndodhë nëse tumori rritet dhe shtyp nervat në murin e legenit. Kjo rritje mund të shkaktojë dhimbje në këmbë dhe ndonjëherë ënjtje. Kanceri i mitrës mund të shkaktojë dhimbje ose një ndjenjë presioni në këmbë.

Një tumor i mitrës gjithashtu mund të shkaktojë presion në sistemin limfatik, i cili punon me sistemin imunitar dhe përfshin lëvizjen e një lëngu të quajtur limfë. Ky presion mund të shkaktojë kthimin e limfës (limfodemë) dhe të çojë në ënjtje në këmbë.

Nëse keni dhimbje dhe ënjtje në këmbë, flisni me një profesionist të kujdesit shëndetësor pasi kjo është një simptomë e rëndësishme për shumë kushte.

Cili është ndryshimi midis kancerit endometrial dhe kancerit të mitrës?

Do të shihni informacione rreth kancerit endometrial dhe kancerit të mitrës. Kanceri endometrial është një formë e kancerit të mitrës ku qelizat kancerogjene formohen në endometrium ose rreshtim të mitrës.

Kanceri i mitrës i referohet çdo kanceri që prek mitrën – ekzistojnë dy lloje të kancerit të mitrës: endometrial, i cili prek rreshtimin e mitrës dhe sarkoma e mitrës, e cila prek indet muskulore të mitrës dhe indet e tjera mbështetëse pranë mitrës. Kanceri endometrial është lloji më i zakonshëm i kancerit të mitrës.

Cilat janë simptomat e kancerit të mitrës?

Simptomat e kancerit të mitrës përfshijnë:

  • çdo gjakderdhje vaginale pas menopauzës
  • gjakderdhje vaginale midis periodave
  • periudha jashtëzakonisht të zgjatura
  • një ndryshim në sekrecionet vaginale (për shembull, me erë të keqe ose me ngjyrë gjaku)
  • dhimbje të legenit, në fund të barkut, të shpinës ose në këmbë

Cili është trajtimi për kancerin e mitrës?

Trajtimi për kancerin e mitrës varet nga stadi dhe vendndodhja e kancerit. Trajtimi mund të përfshijë:

  • kirurgji
  • rrezatimi
  • kimioterapia

Për shumë individë me kancer endometrial, trajtimi do të përfshijë një histerektomi.

Dhimbja në këmbë mund të jetë shenjë e kancerit të mitrës. Megjithatë, jo çdo individ me kancer të mitrës do të përjetojë dhimbje në këmbë. Dhimbja në këmbë mund të jetë edhe për shkaqe të tjera.

Është e rëndësishme të njoftoni mjekun nëse përjetoni simptoma më të zakonshme të kancerit të mitrës, si gjakderdhje midis periodave ose gjakderdhje vaginale pas menopauzës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ajo ndan përvojën në kirurgji dhe kimioterapi

“U diagnostikova me kancer të pankreasit kur isha 49-vjeç”