MENU
klinika

Çfarë efekti do të kishte për botën?

Kriza e energjisë/ Saharaja e mbushur me panele diellore?

24.09.2023 - 14:53

Kriza energjetike dhe rritja historike e çmimeve të energjisë elektrike e kanë bërë të qartë rëndësinë e energjive alternative dhe të rinovueshme, siç janë, për shembull, panelet diellore.

Në fakt, gjithnjë e më shumë njerëz, kompani, administrata dhe qeveri po guxojnë të vënë bast për panelet diellore, pasi çmimi i tyre është ulur vitet e fundit.

Pyetja që shtrojnë shumë ekspertë është, si mund të zbatojmë një hapësirë gjigante plot me panele diellore që mund të furnizojnë të gjithë planetin?

Një artikull i Will Lockett, i botuar në “Medium” në mars 2021, vlerësoi numrin e paneleve diellore të nevojshme për të siguruar energji elektrike për të gjithë botën në 51 miliardë.

Madhësia e përllogaritur e këtij objekti do të kërkonte rreth 186,000 kilometra katrorë (115.5 milje katrorë), domethënë 3.27% e sipërfaqes së Shteteve të Bashkuara ose shuma e zonës së pushtuar nga Portugalia dhe Hungaria së bashku.

Duket logjike të mendosh për një shkretëtirë, duke marrë parasysh që ne jemi në kërkim të hapësirave të pafundme ku frekuenca e diellit është e fuqishme dhe e vazhdueshme.

Në këtë kuptim, shkretëtira e Saharasë ka shumë për të thënë. Është më i madhi në botë, me 9.2 milionë kilometra katrorë, ndaj ky objekt mezi do të kalonte 3.25% të domenit të tij, siç thekson Will Lockett në artikullin e tij.

Me një instalim të duhur, projekti nuk do të sillte bezdi për njerëzit ose kafshët, as nuk do të kërkonte shpyllëzim. Dhe pavarësisht gjithçkaje, është një projekt i paqëndrueshëm ekonomikisht, mjedisor dhe, mbi të gjitha, sepse do të përfshinte sjelljen e njerëzimit në prag të zhdukjes.

Si fillim, ngritja, mirëmbajtja dhe administrimi i një ferme diellore në një shkretëtirë është një projekt shumë i ndërlikuar. Kushtet janë të tmerrshme, mjedisi është shumë i ashpër dhe lëvizja e vazhdueshme e pluhurit do të dëmtonte ndjeshëm funksionimin e paneleve.

Natyrisht, mirëmbajtja do të kërkonte që personeli 24/7 të monitorojë objektet në kohë reale. Që do të ishte një shpenzim masiv.

Për më tepër, kushtet e shkretëtirës (nxehtësia, rëra, era…) do të nënkuptonin instalimin e paneleve më rezistente se zakonisht, gjë që do të çonte në rritje të kostove.

Nëse do të llogarisnim në bazë të një paneli diellor 350 W, sipas artikullit Medium, ato kushtojnë rreth 400 euro (rreth 425 USD) secila për një shtëpi. Duke e përshtatur, transportuar, montuar dhe instaluar në shkretëtirë, ata vlerësojnë se do të kushtonte 1000 euro (1064 USD) për njësi.

I njëjti artikull e rrit çmimin vetëm të instalimit në 514,000 miliardë euro ose 546,920 miliardë dollarë.

Por, sigurisht, ky është vetëm instalimi. Një tjetër gjë është ruajtja e asaj energjie në bateri, që nënkupton, sipas Forbes, shtimin e 4.2 kWh të ruajtjes së baterive në çdo panel, duke shtuar pothuajse 1000 euro ose 1064 USD të tjera më shumë kostos për panel.

Dhe ka ende një hap tjetër, duke e sjellë atë energji nga Sahara në botë. Kjo do të kërkonte linja energjie me fuqi të lartë dhe shumë të shtrenjta, me shtimin e një humbjeje 10% të energjisë gjatë rrugës. Kjo është, e pamundur nga të gjitha anët.

Dhe ne nuk kemi prekur ende çështjen mjedisore, por, në thelb, një projekt si ky do të rezultonte një fatkeqësi ekologjike që mund të çonte në zhdukjen e njerëzimit.

Problemi me panelet diellore, sipas Science, është se ata do të mbledhin vetëm 15% të energjisë së dërguar nga dielli. Pjesa e mbetur prej 85% do të kthehej në atmosferë si nxehtësi, duke shkaktuar ngrohjen globale.

Avulli i ujit i krijuar do të rezultonte në një gaz të fuqishëm serë më të rrezikshëm se dioksidi i karbonit që do të çonte në rritjen e temperaturës mesatare të planetit, shkrirjen e akullit në pole, ndryshimin e rrymave të oqeanit dhe shkatërrimin e pjesës më të madhe të biodiversitetit në botë. në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore Meteorologjike.

Me pak fjalë, gjithçka është e lidhur në planet, veçanërisht një hapësirë kaq e madhe sa Sahara. Modifikimi i mjedisit të tij do të gjeneronte një efekt fluture që do të përfshinte të gjithë botën.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Prof. Dr. Adrian Civici/ Cilat janë disa nga shkaqet kryesore?

“Goditjen më të rëndë e pësuan bizneset e vogla”

Përgjigjia e gabuar mund të falimentojë qeveritë

‘The Economist’: Si duhet të përballet Europa me krizën e energjisë?