MENU
klinika

Mund të shkëputet retina

Nëse vini ri këto shenja tek sytë, shkoni menjëherë tek mjeku!

23.09.2023 - 12:22

Trupat lundrues të syve janë kur shihni njolla, pika ose vija në fushën tuaj të shikimit. Ndonëse shpesh të padëmshme, ato mund të sinjalizojnë një retinë të shkëputur ose gjendje të tjera serioze mjekësore.

Çfarë mund të shkaktojë trupat lundrues të syve?

Llojet trupave lundrues të syve bëhen më të zakonshme me kalimin e moshës. Një nga shkaqet është kur fijet e xhelit brenda syrit, të quajtur trupi qelqor, grumbullohen së bashku dhe hedhin një hije në retinë.

Shkaqe të tjera të lundrimit të syve që mund të kërkojnë kujdes mjekësor përfshijnë:

lëndimi ose infeksioni i syrit

inflamacion i syve (uveitis)

gjakderdhje sysh

shkëputje qelqore

çarje e retinës

shkëputja e retinës

Trupat  lundrues të syrit janë një simptomë e shkëputjes së trupit qelqor dhe shkëputjes së retinës, por këto janë kushte të ndryshme.

Shkëputja ndodh kur trupi qelqor tërhiqet nga retina. Ju mund të vini re një rritje të papritur të trupave lundrues në shikimin periferik. Nëse shkëputja e qelqit nuk shkakton kushte më serioze, mund të mos keni nevojë për trajtim.

Shkëputja e retinës është kur retina tërhiqet nga pjesa e pasme e syrit ose ndryshon pozicionin. Së bashku me një rritje të papritur të lundruesve, mund të keni një hije ose perde në fushën e shikimit.

Ndonjëherë, shkëputja e qelqit mund të shkaktojë çarje të retinës ose shkëputje të retinës. Kjo ndodh sepse trupi qelqor lëviz natyrshëm si syri. Trupi qelqor mund të ngjitet në retinë dhe të shkaktojë grisjen ose tërheqjen e retinës nga pjesa e pasme e syrit.

Shkëputja e retinës është një urgjencë mjekësore. Pa trajtim, mund të rezultojë në humbje të përhershme të shikimit.

Shkëputja e qelqit mund të shkaktojë shtrembërim të shikimit kur ka edhe shkëputje të retinës. Ndryshimet e shikimit rezultojnë gjithashtu nga komplikime të tjera të shkëputjes së qelqit, të tilla si:

hemorragji qelqore

membrana epiretinale

vrimë makulare

Për shkak të rrezikut të këtyre komplikimeve, një mjek mund të rekomandojë një vizitë pasuese brenda 3 muajve nga diagnoza e shkëputjes së qelqit.

Cilat janë shenjat paralajmëruese të retinës së shkëputur?

Ju mund të vini re disa ndryshime të papritura në shikimin tuaj që janë tregues të hershëm të një shkëputjeje të retinës. Kjo perfshin:

rritje e shpejtë dhe e papritur e lundruesve

hije në vizionin anësor

perde gri ose e errët në fushën e shikimit

Lundruesit e rinj shfaqen menjëherë. Ato mund të duken si njolla, rrjeta merimange ose vija.

Cili është trajtimi për trupat lundrues të syve?

Trupat lundrues nuk kanë gjithmonë nevojë për trajtim. Nëse nuk janë për shkak të një gjendjeje tjetër dhe nuk ju shqetësojnë, është e mundur të largohen vetë.

Ju mund të konsideroni trajtimin për trupat lundrues nëse ata e bëjnë të vështirë për ju shikimin dhe ndërhyjnë në jetën e përditshme. Një mjek mund të rekomandojë një vitrektomi, e cila është kur një okulist heq trupin qelqor brenda syrit.

Dëmtimi i retinës ose shkëputja e retinës kërkon operacion. Ka disa opsione kirurgjikale për një retinë të shkëputur, secila synon të vendosë retinën përsëri në vend që të shërohet.

Opsionet përfshijnë:

Retinopeksia pneumatike: Një mjek injekton një flluskë gazi në sy. Flluska e shtyn retinën përsëri në vend, kështu që ajo shërohet përsëri në pozicionin e saj të duhur.

Vitrektomia: Një mjek thith qelqin dhe e zëvendëson atë me një flluskë të përbërë nga vaj, gaz ose ajër. Flluska e shtyn retinën në vend. Nëse mjeku përdor një flluskë vaji, do të keni një operacion të dytë për ta hequr atë.

Kopsat skleral: Një mjek qep një shirit gome ose plastike në pjesën e jashtme të kokës së syrit tuaj, duke e shtypur syrin nga brenda. Kjo gjithashtu ndihmon retinën të shërohet në pozicionin e duhur. Lidhja qëndron në sy përgjithmonë.

Trupat lundrues janë një simptomë e shkëputjes së retinës, por ato jo gjithmonë sinjalizojnë një shkëputje të retinës. Nëse vëreni ndryshime të tjera të papritura në shikimin tuaj, të tilla si shikimi i një hije në fushën tuaj të shikimit, ekspertët rekomandojnë që të shkoni menjëherë te mjeku ose të vizitoni një departament urgjence.

Kirurgjia është trajtimi për shkëputjen e retinës. Disa operacione të shkëputjes së retinës mund të eliminojnë lundruesit. Bisedoni me një okulist për të diskutuar opsionet tuaja.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN