MENU
klinika

Simptomat e para

A jeni në rrezik për një katarakt sekondar?

01.12.2019 - 16:37

Kur lentja e qartë brenda syrit bëhet e kthjellët, quhet katarakt.

Kataraktet janë një shkak i zakonshëm i shikimit të dobët në moshën më të vjetër, me simptoma të tilla si vizioni i paqartë dhe shfaqja e shkëlqimit vezullues rreth dritave. Mjekët mund të rivendosin shikimin duke hequr “perden” dhe duke e zëvendësuar atë me një implant të lenteve artificiale.

Por ndonjëherë një efekt anësor i procedurës shkakton kthimin e simptomave të kataraktit. Efekti anësor quhet opacifikim i kapsulës së pasme, i njohur edhe si katarakt sekondar

“Kjo prek rreth një të tretën e njerëzve që kanë operacion katarakti. Është një nga arsyet që ne i kërkojmë njerëzve të kthehen për ndjekje të vazhdueshme”, thotë Dr. Roberto Pineda, kirurg katarakt në Harvard, të lidhur në Masazhin Syri dhe Veshi.

Si zhvillohen kataraktet sekondare?

Kirurgjia e kataraktit bëhet si procedurë ambulatore. Pasi të mpiksi syrin dhe të japi ilaç për t’ju qetësuar, kirurgu nxjerr kataraktin duke bërë një hapje (prerje) në shtresën e jashtme të lenteve, në një strukturë të quajtur qese kapsulare që mban thjerrëzën në vend. Kirurgu më pas përdor teknologjinë e ultrazërit për të shpërthyer dhe hequr perden. Ai më pas fut një lente sintetike të re në çantën kapsulare.

Ndonjëherë disa qeliza (shumë të vogla për tu parë gjatë operacionit) mbeten të bashkangjitura në çantën kapsulare. Në disa njerëz, qelizat pastaj ndryshojnë.

“Ato bëhen një lloj qelize tjetër, që shtrihet indi i mbledhur në pjesën e çantës kapsulare pas lenteve të reja artificiale”, shpjegon Dr. Pineda.

“Qelizat rriten në të gjithë qesen kapsulare, duke krijuar një cipë shumë të hollë me inde të mbresë, e cila më pas ndikon në shikim.”

Pse cipa në çantën kapsulare e bën të vështirë të shihet qartë? Ashtu si thjerrëzat perde para operacionit, ky katarakt sekondar bllokon pak dritë nga arritja e retinës në pjesën e prapme të syrit. Retina konverton imazhet e lehta në impulse nervore që përcillen në tru për të prodhuar shikim.

  • Simptomat

Ndryshimet në vizion nga kataraktet sekondare ndodhin zakonisht brenda viteve të para pas operacionit, megjithëse ato mund të shfaqen shumë më shpejt – madje vetëm disa muaj pas operacionit. Simptomat dytësore të kataraktës përfshijnë:

-vizion i vrenjtur ose i dyfishtë;

-shkëlqim i shtuar ose halo;

-kontrast i zvogëluar ose ngjyra;

  • Kush është në rrezik?

Nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar nëse operacioni i kataraktit do të shkaktojë kataraktet sekondare. Sidoqoftë, rrethana të caktuara i bëjnë njerëzit më të predispozuar të pësojnë efektin anësor, siç janë të qenit më të rinj se 60 vjec në kohën e operacionit të kataraktit ose që tashmë kanë pasur operacione glaukoma ose retine. (Kirurgjia LASIK për të përmirësuar shikimin nuk rrit rrezikun për kataraktet sekondare.)

Pasja e një gjendje të rrallë të syrit të quajtur uveitis gjithashtu mund të rrisë rrezikun për zhvillimin e kataraktave sekondare. Uveiti është një inflamacion i shtresës që shtrihet nën sipërfaqen e jashtme të syrit (quhet uvea).

Por edhe nëse e dini se jeni në një rrezik të shtuar për zhvillimin e kataraktave sekondare pas operacionit të kataraktit, nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar problemin.

Lajmi i mirë është se ka një rregullim të thjeshtë dhe pa dhimbje për kataraktet sekondare. Është një procedurë e brendshme që quhet kapsulotomi lazer YAG. Nuk kërkon anestezion – thjesht mpin qepallat.

“Ne e përqendrojmë lazerin në pjesën e çantës kapsulare me ind të mbresë, dhe lazeri më pas heq pjesën e plagosur, në mënyrë që të keni një rrugë të qartë që drita të udhëtojë në retinë”, thotë Dr. Pineda.

Procedura është e shpejtë – vetëm disa minuta – dhe shërimi është gjithashtu i shpejtë.

“Zakonisht vizioni përmirësohet brenda një ose dy ditë.

Edhe pse një kapsulotomia lazer YAG ka dekada që përdoret dhe konsiderohet përgjithësisht e sigurt, ajo prapë paraqet disa rreziqe.

Komplikimet e mundshme përfshijnë një rritje të presionit në sy (duke rritur rrezikun për glaukoma), inflamacion të syrit që kërkon qepalla steroide, ose shkëputje të retinës. Por, doktor Pineda thotë se komplikimet janë të rralla nëse një person ka kushte të tilla si uveiti ose glaukoma.

A duhet që këto rreziqe t’ju ndalojnë nga bërja e operacionit të kataraktit të parë?

“Jo për mendimin tim”, thotë Dr. Pineda. “Kataraktet sekondare janë një nga efektet anësore të zakonshme pas operacionit të parë të kataraktit. Rreziku i zhvillimit të një komplikacioni nga kapsulotomia lazer YAG është i ulët. Por nëse nuk bëni asgjë në lidhje me kataraktet, rreziku i humbjes së shikimit, paaftësisë dhe të mos jesh në gjendje të kujdesesh për veten tënde është shumë i lartë”.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Lexoni çfarë thonë studiuesit

Omega-3 për problemet e syrit?