MENU
klinika

Eksperimenti amerikan

Një mitër artificiale për njerëzit

21.09.2023 - 11:48

Së shpejti pritet të jepet autorizimi për eksperimente në SHBA

Së shpejti në US mund të jepet autorizimi për eksperimentimin e mitrës artificiale. Qëllimi i projektimit të saj është evitimi i vdekjeve apo problemeve që lidhen me lindjet e parakohshme, ato para javës së 28 të shtatzanisë. Teknologjia e krijuar në këtë fushë, është testuar prej vitesh tashme tek kafshët, dhe tashmë pritet përgjigjia e FDA, autoriteti i barnave në SHBA, për të lejuar fazën tjeter, atë të eksperimentimit tek njeriu.

Deri me sot, në te tilla raste, instrumenti që ndihmon bebet e lindura para kohe, është incubatori special në ventilim, që bën te mundur oksigjenimin e gjakut, i nevojshëm për zhvillimin korrekt të strukturave të brendshme komplekse, veçanërisht truri dhe mushkëritë, organet e fundit që maturohen.

Mitra artificiale inovative, është një lloj ene plastike, në brendësi të së cilës riprodhohen disa karakteristika të mitrës në gjendje të oskigjenojnë gjakun duke lidhur kirurgjikisht enët e kordonit të kërthizës me një pajisje të jashtme.

Nëse do të pranohet, do të shënoje një fazë revolucionare në mjekësi, por natyrisht nuk mungojnë skepticizmat nga ana etike.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analiza e shefit të Kardiokirurgjisë, Prof.Edvin Prifti

“Inteligjenca virale” dhe të pathënat e vaksinave të Koronavirusit