MENU
klinika

Ja pse e sugjerojnë mjekët

Pse keni nevojë për rrezatim pas heqjes së prostatës?

28.09.2023 - 17:05

Kanceri i prostatës që është i kufizuar në prostatë shpesh trajtohet me kirurgji. Lloji kryesor i operacionit që përdoret për trajtimin e kancerit të prostatës quhet prostatektomia radikale. Kjo procedurë përfshin heqjen e të gjithë gjëndrës së prostatës ose indeve përreth ose nyjeve limfatike.

Nëse kanceri ka një rrezik të lartë për t’u rikthyer pas operacionit, mjeku mund të rekomandojë terapi me rrezatim për të vrarë çdo qelizë kanceroze të mbetur që mund të mos zbulohet. Terapia me rrezatim mund të jetë gjithashtu një terapi e dytë efektive nëse kanceri rikthehet.

Pse keni nevojë për rrezatim pas prostatektomisë?

Terapia me rrezatim përdoret në dy mënyra kryesore pas operacionit:

Terapia ndihmëse përdoret për të shkatërruar qelizat e kancerit që mund të mos jenë hequr gjatë operacionit përpara se të ketë prova të rishfaqjes së konfirmuar me një test të antigjenit specifik të prostatës (PSA).

Terapia e shpëtimit përdoret për të shkatërruar qelizat e kancerit pasi të ketë prova se kanceri është rikthyer i konfirmuar me një test PSA.

Terapia me rrezatim ndihmës

Qëllimi kryesor i terapisë ndihmëse me rrezatim pas operacionit të prostatës është zhdukja e qelizave kancerogjene që nuk janë të zbulueshme dhe parandalimi i rishfaqjes. Kryesisht u ofrohet njerëzve kanceri i të cilëve konsiderohet me rrezik të lartë të rishfaqjes pas operacionit.

Nuk përdoret gjerësisht te njerëzit, kanceri i të cilëve zakonisht ka një rrezik të ulët të kthimit për të ndihmuar në parandalimin e mbitrajtimit të kancerit dhe shkaktimin e efekteve anësore shtesë.

Mjeku mund të rekomandojë terapi rrezatimi ndihmëse nëse keni:

Kancer i lokalizuar i prostatës: Ky është kancer që nuk është përhapur përtej prostatës.

Kanceri i avancuar lokal: Ky është kanceri që është përhapur në indet e afërta.

Terapia me rrezatim zakonisht administrohet brenda 4-6 muajve pas operacionit.

Terapia e shpëtimit me rrezatim

Terapia e shpëtimit administrohet pas dështimit biokimik. Dështimi biokimik do të thotë që nivelet tuaja të PSA janë jonormale, duke sugjeruar që kanceri është rikthyer.

Klinikët dhe studiuesit ende debatojnë nëse është më mirë të administrohet terapia me rrezatim si terapi ndihmëse ose terapi shpëtimi.

A ka rreziqe me rrezatim pas prostatektomisë?

Terapia me rrezatim mund të shkaktojë probleme të shëndetit të zorrëve, traktit urinar dhe seksual. Efektet anësore të mundshme të terapisë me rrezatim përfshijnë:

probleme me zorrët si:

ngërçet e barkut

diarreja

rrjedhje e jashtëqitjes

lëvizjet e dhimbshme të zorrëve

shkarkimi i mukusit anal

gjakderdhje rektale

dhimbje rektale

probleme urinare si:

urinim i shpeshtë

djegie gjatë urinimit

gjak në urinë

mosmbajtje urinare

ngushtimi i uretrës, mbyllja e uretrës

Sa i suksesshëm është rrezatimi pas një prostatektomie?

Terapia me rrezatim pas operacionit mund të jetë shumë efektive në trajtimin e kancerit të kufizuar në prostatën ose zonën përreth.

Në një studim të vitit 2021, studiuesit nuk gjetën prova biokimike të kancerit të prostatës për 5 vjet në 88% të njerëzve të trajtuar në një qendër midis 1997 dhe 2013. Ata nuk gjetën asnjë provë në 72% të njerëzve pas 10 vjetësh.

Në një përmbledhje të studimeve të vitit 2020, studiuesit zbuluan se shkalla e mbijetesës 5-vjeçare pa përsëritje ishte rreth 60% kur terapia me rrezatim të brendshëm përdorej si një terapi shpëtimi. Hulumtimet sugjerojnë gjithashtu se terapia e shpëtimit është e lidhur me rezultate më të mira sesa vetëm vëzhgimi.

Studiuesit vazhdojnë të shqyrtojnë efektivitetin e një lloji më të ri të terapisë me rrezatim të quajtur terapi protonike. Terapia me proton mund të zvogëlojë shkallën e komplikimeve duke qenë po aq efektive. Aktualisht është i disponueshëm vetëm në një numër të kufizuar qendrash trajtimi dhe është i shtrenjtë.

A mund të bëni operacion të prostatës pas rrezatimit?

Terapia me rrezatim ndonjëherë jepet para operacionit për të ndihmuar në tkurrjen e kancerit dhe për ta bërë më të lehtë trajtimin. Terapia me rrezatim e administruar në këtë mënyrë quhet terapi neoadjuvante.

Terapia me rrezatim neoadjuvant mund të administrohet vetëm ose me:

terapi hormonale

kimioterapi

imunoterapi

Përdorimi i terapisë me rrezatim neoadjuvant është ende nën hetim. Hulumtimet aktuale sugjerojnë se mund të mos lidhet me rezultate më të mira të kancerit sesa vetëm operacioni.