MENU
klinika

Eosinofilet

Qelizat e gjakut që luftojnë sëmundjet, si t’i kontrolloni!

26.09.2023 - 16:29

Eosinofilia është një nivel më i lartë se normale i eosinofileve. Eosinofilet janë një lloj i qelizave të bardha të gjakut që luftojnë sëmundjet.

Ky kusht më shpesh tregon një infeksion parazit, një reaksion alergjik ose kancer.

Ju mund të keni nivele të larta të eosinofileve në gjak (eosinofilia e gjakut) ose në indet në vendin e infeksionit ose inflamacionit (eosinofilia e indeve).

Eosinofilia e indit mund të gjendet në mostrat e marra gjatë një procedure eksploruese ose në mostra të lëngjeve të caktuara, të tilla si mukusit të lëshuar nga indet hundore. Nëse keni eosinofili të indeve, niveli i eosinofileve në qarkullimin e gjakut ka gjasa të jetë normale.

Eosinofilia e gjakut mund të zbulohet me një test gjaku komplet.

qelizat e gjakut-konica.al

Eosinofilet luajnë dy role në sistemin imunitar:

Shkatërrimi i substancave të huaja. Eosinofilet mund të konsumojnë substanca të huaja. Për shembull, ata luftojnë substancat që lidhen me infeksionet parazitare që janë shënuar për shkatërrim nga sistemi imunitar.

Rregullimi i inflamacionit. Eosinofilet ndihmojnë në nxitjen e inflamacionit, i cili luan një rol të dobishëm në izolimin dhe kontrollimin e sëmundjes. Por ndonjëherë inflamacioni mund të jetë më i madh se sa është i nevojshëm, gjë që mund të çojë në simptoma të mundimshme ose madje edhe në dëmtim të indeve. Për shembull, eosinofilet luajnë një rol kyç në simptomat e astmës dhe alergjive, të tilla si ethet. Çrregullime të tjera të sistemit imunitar gjithashtu mund të kontribuojnë në inflamimin e vazhdueshëm (kronik).

Eosinofilia zakonisht gjendet kur mjeku ka rekomanduar testet e gjakut për të ndihmuar në diagnostikimin e gjendjes që tashmë po përjetoni.

Zakonisht nuk është një gjetje e papritur, por është e mundur që ajo të zbulohet thjesht rastësisht.

Bisedoni me mjekun për atë se çfarë do të thonë rezultatet. Prania e eosinofilisë së gjakut ose indeve dhe rezultatet nga testet e tjera mund të tregojnë shkakun e sëmundjes.

qelizat e gjakut-konica.al

Mjeku mund të rekomandojë teste të tjera për të kontrolluar gjendjen tuaj.

Është e rëndësishme të përcaktoni se cilat kushte ose çrregullime të tjera mund të keni.

Nëse keni një diagnozë të saktë, mund të merrni trajtim për cdo gjendje ose çrregullim përkatës.

Gjatë kohës së trajtimit, mjeku do të monitorojnë shëndetin tuaj, pasi kjo gjendje mund të shkaktojë komplikacione të rëndësishme gjatë kohës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN