MENU
klinika

Vazhdon eksplorimi i Planetit të Kuq

Së shpejti NASA do të realizojë fluturimin e 60-të në planetin Mars!

23.09.2023 - 12:36

Helikopteri Ingenuity i NASA -s do të bëjë së shpejti fluturimin e tij të 60-të në Mars. Fluturimi i 60-të i Ingenuity për në Planetin e Kuq pritet të zhvillohet në fund të shtatorit. Sipas projektimit të misionit, pritet të arrijë një lartësi prej 10 metrash dhe të kalojë një distancë prej 326 metrash për 124 sekonda.

Ai është projektuar të fluturojë deri në 90 sekonda dhe çdo herë të ngrihet në një distancë prej 300 metrash, duke arritur një lartësi prej 3-4,5 metra mbi sipërfaqen e Planetit të Kuq. Ingenuity mbërriti në Kraterin Jezero të Marsit më 18 shkurt 2021, i bashkangjitur me roverin Perseverance të NASA-s.

Rikujtojmë, se një anije kozmike e NASA-s do të sjellë në Tokë në ditët e ardhshme një mostër nga asteroidi Bennu pas një kërkimi shtatëvjeçar. Kapsula e mostrës do të hidhet me parashutë në shkretëtirën e Jutës, ndërsa anija mëmë, anija kozmike Osiris-Rex, vazhdon udhëtimin e saj. Shkencëtarët do të marrin 250 gram pluhur dhe gurë. Misioni i parë i mostrës japoneze solli mostra nga asteroidi Itokawa në vitin 2010. Udhëtimi i dytë solli mostra nga asteroidi Ryugu në 2020.