MENU
klinika

Ja çfarë tregon studimi

Si reagojnë bebet në mitër ndaj aromave të ushqimeve?

29.09.2023 - 14:02

Foshnjat reagojnë ndaj shijes dhe nuhatjes në miter. Cfarë tregon studimi i ri?

Shkencëtarët kanë regjistruar provat e para të drejtpërdrejta se foshnjat reagojnë ndryshe ndaj aromave dhe shijeve të ndryshme ndërsa janë në mitër duke parë shprehjet e tyre të fytyrës.

Një studim i udhëhequr nga Laboratori Kërkimor Fetal dhe Neonatal i Universitetit Durham, në Mbretërinë e Bashkuar, mori skanime me ultratinguj 4D të 100 grave shtatzëna për të parë se si reaguan foshnjat e tyre të palindura pasi u ekspozuan ndaj shijeve nga ushqimet e ngrënë nga nënat e tyre.

Studiuesit shikuan se si reaguan fetuset ndaj shijeve të karotës ose lakra jeshile vetëm pak kohë pasi shijet ishin gëlltitur nga nënat.

Fetuset e ekspozuara ndaj karotave treguan më shumë përgjigje “të qeshura” ndërsa ato të ekspozuara ndaj lakra jeshile treguan më shumë përgjigje “të vrenjtura”.

Gjetjet e tyre mund të përmirësojnë kuptimin tonë për zhvillimin e receptorëve të shijes dhe nuhatjes njerëzore.

Studiuesit gjithashtu besojnë se ajo që hanë gratë shtatzëna mund të ndikojë në preferencat e shijes së foshnjave pas lindjes dhe potencialisht të ketë implikime për krijimin e zakoneve të shëndetshme të të ushqyerit.

Studimi është publikuar në revistën Psychological Science.

Njerëzit përjetojnë shijen përmes një kombinimi të shijes dhe aromës. Tek fetuset mendohet se kjo mund të ndodhë përmes thithjes dhe gëlltitjes së lëngut amniotik në mitër.

Hulumtuesja kryesore Beyza Ustun, një studiuese pasuniversitare në Laboratorin e Kërkimit Fetal dhe Neonatal, Departamenti i Psikologjisë, Universiteti Durham, tha:

“Një numër studimesh kanë sugjeruar që foshnjat mund të shijojnë dhe nuhasin në mitër, por ato bazohen në rezultatet pas lindjes, ndërsa studimi ynë është i pari që i ka parë këto reagime para lindjes.

“Si rezultat, ne mendojmë se ky ekspozim i përsëritur ndaj aromave para lindjes mund të ndihmojë në vendosjen e preferencave ushqimore pas lindjes, gjë që mund të jetë e rëndësishme kur mendohet për mesazhet rreth ushqimit të shëndetshëm dhe potencialin për të shmangur ‘sfidat e ushqimit’ gjatë shkëputjes nga gjiri.

“Ishte vërtet mahnitëse të shihje reagimin e foshnjave të palindura ndaj shijeve të lakrës ose karrotës gjatë skanimeve dhe t’i ndaje ato momente me prindërit e tyre.”

Ekipi hulumtues, i cili përfshinte gjithashtu shkencëtarë nga Universiteti Aston, Birmingham, MB, dhe Qendra Kombëtare për Kërkime Shkencore-Universiteti i Burgundy, Francë, skanoi nënat, të moshës 18 deri në 40 vjeç, në javën 32 dhe 36 të shtatzënisë për të parë reaksionet e fytyrës së fetusit ndaj shijeve të lakër jeshile dhe karotës.

Nënave iu dha një kapsulë e vetme që përmbante afërsisht 400 mg karrota ose 400 mg pluhur lakra jeshile rreth 20 minuta para çdo skanimi. Atyre iu kërkua të mos konsumonin asnjë ushqim apo pije me aromë një orë përpara skanimit.

Nënat gjithashtu nuk hëngrën ose pinë asgjë që përmban karrota ose lakër jeshile në ditën e skanimit për të kontrolluar faktorët që mund të ndikojnë në reagimet e fetusit.

Reagimet e fytyrës të parë në të dy grupet e shijes, krahasuar me fetuset në një grup kontrolli, të cilët nuk ishin të ekspozuar ndaj asnjërës shije, treguan se ekspozimi ndaj vetëm një sasie të vogël të shijes së karotës ose lakra jeshile ishte i mjaftueshëm për të stimuluar një reagim.

Bashkëautorja Profesore Nadja Reissland, drejtuese e Laboratorit të Kërkimit Fetal dhe Neonatal, Departamenti i Psikologjisë, Universiteti Durham, mbikëqyri kërkimin e Beyza Ustun. Ajo tha:

“Hulumtimi i mëparshëm i kryer në laboratorin tim ka sugjeruar që skanimet me ultratinguj 4D janë një mënyrë për të monitoruar reagimet e fetusit për të kuptuar se si reagojnë ndaj sjelljeve të shëndetit të nënës si duhani dhe shëndetit të tyre mendor duke përfshirë stresin, depresionin dhe ankthin.

“Ky studim i fundit mund të ketë implikime të rëndësishme për të kuptuar provat më të hershme për aftësitë e fetusit për të ndjerë dhe dalluar shijet dhe aromat e ndryshme nga ushqimet e gëlltitura nga nënat e tyre.”

Bashkëautori Profesor Benoist Schaal, i Qendrës Kombëtare për Kërkime Shkencore-Universiteti i Burgundy, Francë, tha:

“Duke parë reagimet e fytyrës së fetusit, mund të supozojmë se një sërë stimujsh kimikë kalojnë përmes dietës së nënës në mjedisin e fetusit.

“Kjo mund të ketë implikime të rëndësishme për të kuptuarit tonë të zhvillimit të receptorëve të shijes dhe nuhatjes, si dhe perceptimit dhe kujtesës përkatëse.”

Studiuesit thonë se gjetjet e tyre mund të ndihmojnë gjithashtu me informacionin që u jepet nënave për rëndësinë e shijes dhe dietës së shëndetshme gjatë shtatzënisë.

Ata tani kanë filluar një studim pasues me të njëjtat foshnja pas lindjes për të parë nëse ndikimi i shijeve që ata përjetuan në mitër ndikon në pranimin e ushqimeve të ndryshme.