MENU
klinika

Studimet

Vuani nga astma? Ja cila është mënyra më e mirë e trajtimit

22.09.2023 - 18:07

Trajtimi për astmën fokusohet në menaxhimin afatgjatë dhe ndërhyrjet për sulmet e papritura. Medikamentet e linjës së parë për astmën hapin rrugët e frymëmarrjes, reduktojnë mukozën dhe ulin inflamacionin dhe ënjtjen.

Antihistaminet ndalojnë veprimin e histaminës, një kimikat që trupi  lëshon gjatë një sulmi alergjik. Megjithëse antihistaminet nuk janë ndër medikamentet kryesore të një plani të trajtimit të astmës, bllokimi i histaminës ndonjëherë mund të zvogëlojë simptomat e astmës.

A e trajtojnë astmën antihistaminet?

Antihistaminet nuk janë një trajtim i linjës së parë për astmën. Megjithatë, ato shpesh trajtojnë alergjitë dhe mund të ofrojnë lehtësim për njerëzit me astmë alergjike.

Nëse alergjitë shkaktojnë astmën tuaj, medikamentet e alergjisë si dekongestantët dhe antihistaminet mund të jenë pjesë e planit të trajtimit.

Hulumtimi i vitit 2019 zbuloi se antihistaminet mund të jenë një trajtim efektiv i astmës për njerëzit me rinitit alergjik, i njohur si ethet e barit. Shumë njerëz i kanë të dyja kushtet. Ato mund të vijnë nga mekanizma të ngjashëm biologjikë në trup.

Sulmet e astmës

Mos përdorni antihistamine për të trajtuar një sulm astme. Antihistaminet nuk do të kenë efekt në simptomat akute si gulçim ose shtrëngim në gjoks. Për të trajtuar sa më mirë këto simptoma, mjekët rekomandojnë përdorimin e inhalatorëve të shpëtimit me veprim të shpejtë, si albuteroli.

A janë antihistaminet të sigurta për njerëzit me astmë?

Antihistaminet janë përgjithësisht të sigurta për njerëzit me astmë. Sidoqoftë, është më mirë të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor në rastet e:

 • çrregullime të ritmit të zemrës, si zgjatja e QTc
 • shtatzënisë ose laktacionit
 • dëmtimi i veshkave
 • dëmtimi i mëlçisë
 • presionin e lartë të gjakut
 • presioni okular
 • sëmundje të zemrës
 • mbajtje urinare

Efektet anësore janë më të zakonshme me antihistaminet më të vjetër si difenhidramina (Benadryl) mund të përfshijnë:

 • përgjumje
 • pagjumësi
 • goje e thate
 • marramendje
 • tringëllimë në veshët

Efektet anësore të antihistamines varen nga doza, që do të thotë se doza më të larta mund të çojnë në efekte ansore më të rënda.

Antihistamina më e mirë mund të varet nga ajo që funksionon për shkaktarin tuaj specifik alergjik.

Disa antihistaminikë të zakonshëm janë:

 • difenhidraminë (Benadryl)
 • cetirizine (Zyrtec)
 • loratadine (Claritin)
 • fexofenadine (Allegra)

Difenhidramina është një antihistamine më e vjetër dhe shkakton më shumë efekte anësore sesa ilaçet më të reja. Mund të çojë në përgjumje dhe qetësim dhe zgjat rreth 4-6 orë.

Medikamentet më të reja si cetirizina, loratadina dhe fexofenadina zgjasin më shumë se difenhidramina dhe kanë më pak efekte anësore. Për këto arsye, disa mjekë i rekomandojnë ato mbi ilaçet e vjetra.

Cilat janë trajtimet efektive për astmën?

Trajtimi i astmës zakonisht përfshin një plan gjithëpërfshirës veprimi që përfshin:

 • duke reduktuar ekspozimin ndaj shkaktarëve
 • ndjekja dhe monitorimi i simptomave
 • duke marrë medikamente për astmën

Medikamentet e astmës zakonisht përfshijnë një kombinim të medikamenteve me lehtësim të shpejtë dhe të kontrollit afatgjatë:

medikamente për lehtësim të shpejtë që merrni në shenjën e parë të simptomave

medikamente kontrolluese që ndihmojnë në parandalimin e mukusit dhe ënjtjes

medikamente të kombinuara që ofrojnë lehtësim të shpejtë dhe kontroll afatgjatë

ilace biologjike që synojnë mukusin dhe ënjtjen në nivel qelizor për nëntipe specifike të astmës

Një tjetër trajtim i mundshëm për astmën alergjike është imunoterapia me alergjen (AIT). Kjo përfshin rritjen graduale të ekspozimit ndaj një alergjeni në një mjedis të kontrolluar për të modifikuar përgjigjen e sistemit imunitar. Mund të zvogëlojë inflamacionin që çon në astmë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN