MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini!

Çfarë i shkakton bajamet e përsëritura dhe si trajtohen?

01.10.2023 - 13:16

Tonsiliti ndodh kur dy gjëndrat që ndodhen në pjesën e pasme të fytit, të quajtura bajamet (tonsilet), bëhen të fryrë dhe të dhimbshme për shkak të një infeksioni.

Më shpesh, një infeksion viral, siç është ftohja e zakonshme, është përgjegjës për bajamet. Por infeksionet bakteriale, veçanërisht nga Streptococcus pyogenes, mund të jenë gjithashtu shkaku.

Tonsiliti i përsëritur nuk ka një numër episodesh të përcaktuara qartë. Në përgjithësi do të thotë që infeksioni kthehet shpesh, tre deri në pesë herë ose më shumë në vit, edhe me trajtim të tillë si antibiotikët.

Çfarë e shkakton përsëritjen e bajameve dhe kush është në rrezik?
Kur bëhet fjalë për bajamet bakteriale të përsëritura, studiuesit kanë gjetur disa të dhëna se pse disa njerëz kanë më shumë gjasa të vazhdojnë të marrin infeksione. Hulumtimet e tyre përqendrohen në komponentët gjenetikë që ndikojnë në sistemin imunitar.

Një studim i vitit 2019 shikoi mostrat e indeve nga 66 fëmijë të cilëve iu hoqën bajamet pas infeksioneve të përsëritura të streptokokut. Studiuesit gjetën një përgjigje të pazakontë imune ndaj baktereve të streptokokut. Në thelb, bakteret e streptokokut mashtruan sistemin imunitar të fëmijëve për të sulmuar qelizat imune që normalisht do të luftonin infeksionin.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se kishte një lidhje gjenetike me këtë përgjigje imune, pasi shumë nga fëmijët kishin një histori familjare të bajameve të përsëritura.

Si fëmijët ashtu edhe të rriturit mund të kenë bajame të përsëritura, por fëmijët shpesh janë të ekspozuar ndaj më shumë mikrobeve, gjë që i bën ata më të ndjeshëm ndaj infeksioneve. Për më tepër, një studim i vitit 2018 zbuloi se bajamet e përsëritura më shpesh prekin femrat.

Tonsiliti i përsëritur mund të ndodhë edhe tek fëmijët me:
ethe periodike
stomatiti aftoz
faringit

Ngjashëm me bajamet e përsëritura, faktorët gjenetikë dhe imunitarë.

Çfarë mund të bëni për të parandaluar përsëritjen e bajameve?
Nëse jeni dikush që ka bajame të përsëritura, ka të ngjarë të dëshironi të parandaloni një infeksion të përsëritur. Rekomandimet e parandalimit përfshijnë:
praktikimi i higjenës së mirë orale
duke mos ndarë pije, vegla dhe furça dhëmbësh
larja e duarve shpesh, veçanërisht:
para se të hani
pas përdorimit të banjës
para se të prekni fytyrën, hundën ose gojën
shmangia e njerëzve që mund të jenë të sëmurë

Ndërsa kërkimet nxjerrin më shumë lidhje midis gjenetikës dhe përgjigjes imune ndaj streptokut, mund të bëhet edhe më e qartë pse disa njerëz kanë më shumë gjasa të marrin infeksione të përsëritura, pavarësisht përpjekjeve të tyre më të mira parandaluese.

Hulumtimet e ardhshme mund të gjejnë gjithashtu trajtime dhe strategji të reja parandaluese për ata që janë të prirur ndaj bajameve të përsëritura. Për shembull, shkencëtarët aktualisht po kërkojnë të zhvillojnë një vaksinë që mund të parandalojë infeksionet e streptokokut.

Si trajtohet tonsiliti i përsëritur?
Mënyra se si trajtohet bajamet varet nga disa faktorë: nëse është shkaktuar nga një infeksion viral apo bakterial dhe nëse është një infeksion i përsëritur.

Infeksionet virale: Këto nuk kanë trajtim specifik dhe në përgjithësi do të zgjasin ecurinë e tyre për rreth një javë.

Infeksionet bakteriale: Këto trajtohen me antibiotikë për të vrarë bakteret që shkaktojnë infeksionin.

Një tonsillectomy, heqja kirurgjikale e bajameve, rekomandohet zakonisht për njerëzit me bajame të përsëritura.

Bajamet e shpeshta ose të përsëritura zakonisht përkufizohen si:
më shumë se shtatë infeksione në 1 vit
më shumë se pesë infeksione në vit gjatë një periudhe 2-vjeçare
më shumë se tre infeksione në vit gjatë një periudhe 3-vjeçare

Studiuesit kanë filluar të kuptojnë pse disa njerëz janë më të ndjeshëm ndaj infeksioneve të përsëritura dhe kjo ka të bëjë me një përgjigje imune jonormale të lidhur me gjene të caktuara.

Kur tonsiliti i përsëritur fillon të ndikojë në cilësinë e jetës suaj, zakonisht rekomandohet operacioni për të hequr bajamet – i quajtur tonsillectomy.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN