MENU
klinika

'Lufta' mes Europës dhe Kinës

Greqia ‘shpëton’ industrinë europiane të automjeteve

20.11.2023 - 20:34

Greqia mund të jetë vendi ku pritet të përfundojë dhe lufta mes Europës dhe Greqisë për sa i përket mineraleve të rralla. Duke iu referuar pikërisht galiumit, një minierë në vend mund të prodhojë 40-45 tonë metal në vit, afërsisht ekuivalente me kërkesën aktuale të BE-së.

Prej kohësh në një situatë mes mosmarrëveshjesh të mëdha mes Europës dhe Kinës në industrinë e automobilave – dhe jo vetëm – tashmë po shpaloset një betejë edhe më e pamëshirshme në gjithçka që ka të bëjë me disa metale të rralla që janë të nevojshme për sektorin e elektronikës dhe jo vetëm.

Një nga këto minerale të rralla është galiumi, i cili ka veti të shkëlqyera që e bëjnë atë veçanërisht tërheqës në prodhimin e të gjitha llojeve të sistemeve elektronike, por edhe në prodhimin e pajisjeve të ndriçimit LED që përdoren kudo, madje edhe në automjete.

Është një material shumë i veçantë me karakteristika shumë më të mira se silikoni, i cili është konkurrenti i tij i drejtpërdrejtë. Por ka ‘disvantazhin’ se është shumë më i rrallë dhe, për rrjedhojë, më i shtrenjtë.

Kina, e cila përpunon 80% të galiumit në botë dhe 60% të germaniumit të saj, vendosi kufizime në eksportet e metaleve të përdorura në elektronikën e teknologjisë së lartë në gusht, duke krijuar probleme të mëdha për sektorët kryesorë të industrisë.

BE-ja po kërkon zgjidhje për problemin dhe kohët e fundit mblodhi furnizues të mundshëm për të eksploruar potencialin për prodhimin e galiumit në Europë.

Grupi grek i energjisë dhe metaleve ‘Mytileneos’, i cili ishte i pranishëm në takim, tha se ka një projekt pilot për të vlerësuar mënyrën më efikase të minierës së galiumit, të cilën mund ta rrisë në 18 muaj. Miniera mund të prodhojë 40-45 ton metal në vit, afërsisht ekuivalente me kërkesën aktuale të BE-së.

Galiumi është zakonisht një nënprodukt i përpunimit të boksitit në alumin, një pararendës i aluminit. Drejtuesi i grupit grek, tha se një kërkesë kryesore është të mbështetet biznesi kryesor i aluminit, për të cilin industria thotë se në Europë është goditur nga çmimet e larta të energjisë dhe do të vendoset mbi emetimet e dioksidit të karbonit.

Mbetet për t’u parë nëse ky plan do të shkojë përpara, pasi galiumi është një material veçanërisht kritik në shumë fusha të prodhimit industrial modern. Dhe padyshim, do të jetë një projekt që do të nxjerrë në pah Greqinë si një faktor vendimtar në betejën mes Europës dhe Kinës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Më e ulët se norma mesatare për Ballkanin

Ekonomia shqiptare do rritet 4.5% këtë vit