MENU
klinika

Nuk duhet t'i konsumoni asnjëherë!

Ja ç’ndodh me trupin kur hani ushqime të skaduara

27.11.2023 - 16:57

Konsumimi i ushqimit të skaduar pa e ditur është një veprim shumë i zakonshëm që shumë prej nesh e bëjnë herë pas here.

Produktet ushqimore si buka, mishi i përpunuar, mallrat e konservuara apo edhe ushqimet meze ndonjëherë duken të freskëta, por ne mund të sëmuremi rëndë nëse i konsumojmë pas datës së skadencës.

Sipas ekspertëve, në shumicën e rasteve data e skadencës e përmendur në produktet ushqimore nuk i referohet sigurisë, por cilësisë së tyre. Në rast se dikush e konsumon, mund të mos i dëmtojë fare, por vlera ushqyese e ushqimit do të humbasë për shkak të cilësisë së dobët. Ushqimet janë më të shëndetshme kur konsumohen të freskëta.

Arsyeja e dytë pse duhet t’i kushtoni rëndësi datës së skadencës është kur ushqimi fillon të kalbet dhe ju e konsumoni. Në këto momente shëndeti juaj mund të dëmtohet.

Si mund të ndikojë ushqimi i skaduar në shëndetin tuaj?

Konsumimi i ushqimeve të skaduara mund të jetë shumë i dëmshëm për ju, por ekziston një shans i vogël që sërish të jeni të shëndetshëm. Në disa skenarë kur ushqimi ka kaluar kohët e fundit datën e skadencës mund të mos ju ndikojë aq shumë. Por, edhe atëherë, ekspertët e të ushqyerit ju rekomandojnë që të mos rrezikoni shëndetin tuaj.

Helmimi nga ushqimi: Ethet, të dridhurat, ngërçet e stomakut, diarreja, nauzeja dhe të vjellat mund të jenë disa nga shenjat se jeni helmuar nga ushqimi. Kontraktimi i helmimit nga ushqimi mund të jetë i mundur duke konsumuar ushqime të skaduara nëse ato janë të kontaminuara ose të prishura, por kjo nuk është gjithmonë e mundshme.

Ekspozimi ndaj baktereve të rrezikshme: Helmimi nga ushqimi mund të jetë i lehtë ose i rëndë, por ndonjëherë, helmimi me ushqim mund t’ju ekspozojë ndaj baktereve ose toksinave të rrezikshme, duke përfshirë kolerën, enteritin Campylobacter, Listeria, Staphylococcus aureus, Shigella, Salmonella dhe shumë të tjera.

Ushqimi humbet vlerën e tij ushqyese: Ndërsa ushqimi mund të humbasë cilësinë dhe të ketë një shije të dobët ose të ndenjur pas datës së skadencës, ushqimi mund të humbasë edhe vlerën ushqyese.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN