MENU
klinika

Analiza nga "Project Syndicate"

Kujdes nga konsensusi i ri mbi ekonominë globale

30.11.2023 - 13:42

Në prag të vitit 2023, perspektiva për ekonominë globale dukej e zymtë. Analistët parashikuan se pushtimi rus i Ukrainës dhe rritja e mëvonshme e çmimeve të energjisë do të shkaktonte një rënie të konsiderueshme ekonomike në Evropë. Bloomberg Economics shpalli se ekzistonte një probabilitet 100% që Shtetet e Bashkuara të pësonin një recesion. Pak besonin se shumica e ekonomive në zhvillim mund të përballonin kombinimin e rritjes së çmimeve të energjisë, rritjes së normave të interesit dhe një rënieje në vendet e zhvilluara.

Sikur parashikuesit të kishin parashikuar luftën midis Izraelit dhe Hamasit dhe potencialin e tij për përshkallëzim rajonal, intensifikimin e luftës Rusi-Ukrainë dhe turbulencat politike në disa vende perëndimore, pesimizmi i tyre do të ishte edhe më i theksuar. Për më tepër, paqëndrueshmëria e jashtëzakonshme në tregun e thesarit të SHBA-së, një pikë referimi kyç për tregje të shumta vendase dhe ndërkombëtare, do të kishte nxitur frikën për një recesion të afërt global, siç do të kishte pasur dështimet e bankave amerikane.

Por ndërkohë që trazirat e paparashikuara politike, gjeopolitike dhe të tregut të vitit të kaluar duhet të kishin dobësuar më tej perspektivën e rritjes botërore, ekonomia globale befasoi. Shumica dërrmuese e ekonomive të zhvilluara kundërshtuan pritshmëritë, duke shmangur me sukses tkurrjen ekonomike. Vendet në zhvillim në tërësi shmangën shqetësimet financiare. Edhe Kina, pavarësisht rritjes së saj zhgënjyese, tregoi elasticitetin e ekonomisë së saj ndërsa viti po mbyllej.

Këto tendenca inkurajuese i kanë shtyrë analistët të miratojnë një perspektivë optimiste për vitin 2024. Në vend të një recesioni, parashikimi i konsensusit tani është se ekonomia amerikane po shkon drejt një “ulje të butë”, me disinflacionin që i hap rrugën uljes së normave të interesit. Evropa, pasi ka forcuar rezervat e saj të energjisë dhe ka ristrukturuar zinxhirët e furnizimit, parashikohet të shmangë gjithashtu një recesion, megjithëse ekonomia e Gjermanisë mund të vazhdojë të mbetet prapa. Në Kinë, një paketë e madhe stimuluese është vendosur për të nxitur rritjen e PBB-së. Dhe kombinimi i normave më të ulëta të interesit dhe çmimeve në rënie të energjisë pritet të mbrojë shumicën e vendeve në zhvillim nga dislokimet ekonomike dhe financiare.

Duke qenë më optimist se parashikimet e konsensusit për vitin 2023, do të doja të miratoja parashikimet optimiste për vitin e ardhshëm. Në fund të fundit, ekonomia globale vështirë se mund të përballojë pengesa shtesë. Pavarësisht dëshirës sime për të qenë optimist, megjithatë, shqetësohem se parashikimet e konsensusit, pasi janë rezultuar shumë të zymta për vitin 2023, kanë lëvizur shumë larg në drejtim të kundërt për vitin 2024.

Shkaku kryesor për shqetësim është se dinamikat e rritjes globale po dobësohen pasi tensionet e rritura gjeopolitike dhe politike të brendshme përkeqësojnë zhvillimet fatkeqe ekonomike dhe financiare. Shumë politikëbërës duken më të përqendruar në ringjalljen e motorëve joefikas të rritjes sesa në adresimin e kërcënimeve afatgjata si kriza klimatike dhe kalimin drejt modeleve më të qëndrueshme dhe largpamëse. Kjo është e dukshme në Kinë, Evropë dhe shumë vende në zhvillim, ku qeveritë nuk kanë arritur të zbatojnë reformat strukturore të nevojshme për të rritur produktivitetin dhe potencialin e rritjes. Megjithëse SHBA-ja është në një pozitë relativisht më të mirë falë faturave të mëdha ekonomike të miratuara nga administrata e Presidentit Joe Biden, rënia e kursimeve të familjeve dhe borxhi më i lartë hedhin hije mbi perspektivën e saj të rritjes për vitin e ardhshëm.

Ekonomia globale është ende duke u përballur me efektet e rritjes së ndjeshme të kostove të huamarrjes. Në një mjedis ku normat e interesit parashikohen të mbeten të larta për një periudhë të zgjatur, rifinancimi i disa kontratave të borxhit – veçanërisht në sektorin e pasurive të paluajtshme komerciale – bëhet gjithnjë e më i vështirë. Zhvendosja nga një dekadë e normave artificialisht të ulëta të interesit dhe infuzioneve bujare të likuiditetit nga bankat qendrore është një proces gradual që mund të jetë i dhimbshëm për disa, veçanërisht kur i afrohemi “murit të maturimeve” që përballet me sektorin e korporatave në vitin 2025.

Këto pasiguri kërcënojnë të destabilizojnë një treg që tashmë po përballet me paqëndrueshmëri jashtëzakonisht të lartë në thelbin e tij. Në mungesë të ankorave solide ekonomike, politike dhe teknike, yield-et e thesarit të SHBA-së kanë mbetur jashtëzakonisht të ulëta. Sa më gjatë të vazhdojë ky paqëndrueshmëri, aq më të larta janë gjasat që rreziqet e normës së interesit të shkaktojnë frikë të kredisë, kapitalit dhe likuiditetit.

Ndryshimet gjeopolitike dhe ato të brendshme politike mund të përkeqësojnë gjithashtu dobësitë ekonomike, financiare dhe të tregut, pasi numri i madh dhe i tmerrshëm njerëzor i konflikteve të vazhdueshme, veçanërisht në Gaza, rrit rrezikun e përshkallëzimit dhe minon stabilitetin global. Për më tepër, qëndrimi i marrë nga SHBA për konfliktin në Lindjen e Mesme rrezikon të përshpejtojë fragmentimin e rendit ekonomik ndërkombëtar dhe të pakësojë më tej pozitën dhe ndikimin global të Amerikës.

Kjo, së bashku me besimin në rritje të “shteteve në lëvizje” të fuqisë së mesme, mund të pengojë koordinimin e politikave ndërkombëtare që është thelbësor për adresimin e sfidave globale si ndryshimi i klimës, rritja e pamjaftueshme, borxhi i tepërt, pabarazia në rritje, dobësitë e zinxhirit të furnizimit dhe nevoja për të hequr rrezikun e disa marrëdhënieve ekonomike pa shkaktuar shkëputje të dhimbshme. Zgjedhjet kyçe në vendet e polarizuara si SHBA mund të paraqesin pengesa të mëtejshme për veprimin global në kohë.

Pavarësisht nga një peizazh politik dhe gjeopolitik më sfidues nga sa pritej, ekonomia globale i tejkaloi pritshmëritë në vitin 2023. Por ndërsa është joshëse të ekstrapolohet nga kjo përvojë dhe të parashikohet një ecuri e fortë në vitin 2024, parashikime të tilla duhet të trajtohen me një dozë të shëndetshme kujdesi. Parashikimet e konsensusit mund të humbasin përsëri pikën, dhe pasojat mund të jenë më të këqija këtë herë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “Project Syndicate

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Çfarë po bëjnë qeveritë për ekonomitë

Bota hyn në një epokë të re: Shpenzime për të gjithë!