MENU
klinika

Analiza nga "The Economist"

Mirë se vini në epokën e artë për punëtorët!

29.11.2023 - 13:54

Pothuajse të gjithë ranë dakord se mesi i viteve 2010 ishte një kohë e tmerrshme për të qenë punëtor. David Graeber, një antropolog në Shkollën Ekonomike të Londrës, shpiku termin “punë dreqi” për të përshkruar punën e paqëllimshme, për të cilën ai argumentoi se ishte e përhapur. Me rimëkëmbjen nga kriza financiare globale e viteve 2007-09 që mori kohë, rreth 7% e fuqisë punëtore në klubin e OECD-së të vendeve të pasura i mungonte fare puna. Rritja e pagave ishte e dobët dhe pabarazia e të ardhurave dukej se po rritej në mënyrë të pashmangshme.

Si ndryshojnë gjërat. Në botën e pasur, punëtorët tani përballen me një epokë të artë. Ndërsa shoqëritë plaken, puna po bëhet më e rrallë dhe po shpërblehet më mirë, veçanërisht aktiviteti manual që është vështirë të zëvendësohet me teknologji. Qeveritë po i shpenzojnë ekonomitë e mëdha duke mbështetur kërkesat për paga më të larta dhe ka të ngjarë të vazhdojnë ta bëjnë këtë. Ndërkohë, inteligjenca artificiale (ai) po u jep punëtorëve, veçanërisht atyre më pak të aftë, një rritje të produktivitetit, gjë që mund të çojë gjithashtu në paga më të larta. Disa nga këto tendenca do të përforcojnë të tjerat: aty ku puna është e pakët, për shembull, përdorimi i teknologjisë së përparuar ka më shumë gjasa të rrisë pagën. Rezultati do të jetë një transformim në mënyrën se si funksionojnë tregjet e punës.

Për të kuptuar pse, kthehuni në errësirë. Kur ishte në kulmin e saj në 2015, po ashtu ishte edhe popullsia e Kinës në moshë pune, atëherë me 998 milionë njerëz. Firmat perëndimore mund të përdorin kërcënimin e zhvendosjes, ose presionin nga konkurrentët kinezë, për të ulur pagat. David Autor i Institutit të Teknologjisë në Masaçusets (mit) dhe kolegët vlerësojnë se kjo pagë amerikane në depresion midis viteve 2000 dhe 2007, me një goditje më të madhe për ata me paga më të ulëta. Politikanët populistë, jo më pak Donald Trump, përfituan, duke u zotuar t’i japin fund “vjedhjes” së punës së Kinës.

Tani popullsia e moshës së punës në Kinë po zvogëlohet, vendet e tjera të varfra po luftojnë për të ndërtuar kapacitete industriale dhe paqëndrueshmëria gjeopolitike po e bën kontraktimin më pak tërheqës. Bota e pasur përballet gjithashtu me mungesën e punëtorëve. Në të vërtetë, numri i moshës 20 deri në 54 vjeç (dhe të aftë për punë fizike) tashmë është rrafshuar. Një studim i kohëve të fundit në 41 vende nga ManpowerGroup, një firmë me personel, zbuloi se 77% e kompanive po luftojnë për të përmbushur rolet, dy herë më shumë se në vitin 2015. Dy të tretat e firmave industriale polake thonë se mungesat e punëtorëve janë një nga gjërat kryesore prodhim prapa. Në Gjermani shërbimet e transportit publik janë reduktuar për shkak të mungesës së shoferëve të autobusëve dhe trenave. Në Korenë e Jugut, të moshuarit po qëndrojnë gjithnjë e më shumë në punë për të shmangur mungesat: rreth 59% e moshave 55 deri në 79 vjeç punojnë, nga 53% një dekadë më parë.

Puna është bërë aq e çmuar sa bizneset kanë filluar ta grumbullojnë atë. Një studim i kompanive të vogla amerikane zbuloi se më shumë se 90% kërkojnë të mbajnë punonjës nëse është e mundur. Në Gjermani, ku ekonomia ka stagnuar që nga fillimi i vitit të kaluar, rreth 730,000 pozicione janë shpallur në qendrat e punësimit, afër nivelit rekord. Papunësia qëndron në vetëm 3%. Pjesërisht për shkak të mungesës së punëtorëve, bota e pasur po përjeton një bum emigracioni, me popullsinë e saj të lindur jashtë vendit duke u rritur me një ritëm rekord. Megjithatë, e tillë është madhësia e boshllëqeve të fuqisë punëtore që vijnë, madje edhe imigrimi në këtë shkallë nuk do t’i mbyllë ato.

Do të ishte, pra, një kohë e mirë për të qenë punëtor edhe pa ndërhyrjen e politikanëve. Megjithatë ata vështirë se po përmbahen. Shumica e vendeve në OECD, përfshirë Amerikën dhe Francën, kanë arritur të ruajnë apo edhe të rrisin pagat minimale në terma realë gjatë periudhës së fundit të inflacionit. Në të gjithë botën e pasur, triliona dollarë po shpenzohen gjithashtu në një përpjekje për të përshpejtuar tranzicionin e gjelbër, për të zvogëluar varësinë nga Kina – dhe për të krijuar vende pune. Megjithëse subvencione të tilla përfundojnë kryesisht në xhepat e firmave dhe tarifat janë të kushtueshme për konsumatorët, ato u japin punëtorëve në industritë e mbrojtura pazare.

Përzierja e politikave makroekonomike e favorizuar nga politikanët dhe zyrtarët e sotëm u përshtatet gjithashtu punëtorëve. Në mesin e viteve 2010, inflacioni i botës së pasur ishte më i ulëti që kishte qenë jashtë krizave, por pak vende zgjodhën stimulimin. Kjo ishte pjesërisht për shkak të analizave të gabuara që sugjeronin se ekonomia ishte me kapacitet të plotë – më vonë doli se kishte më shumë ngadalësi. Në vitin 2013, Rezerva Federale e Amerikës mendoi se papunësia do të vendosej në 5.6% në terma afatgjatë. Deri në vitin 2019 vlerësimi kishte rënë në 4.1%. FMN mendoi se Gjermania ishte afër punësimit të plotë në 2012. Vendi shtoi më pas 2.8 milionë vende pune pa rritje të pazakontë të pagave.

Gjërat duken shumë ndryshe sot. Pavarësisht inflacionit të lartë, vendet e BE-së do të kenë një deficit mesatar fiskal prej më shumë se 3% të PBB-së këtë vit, llogarit Komisioni Evropian. Deficiti i Amerikës do të arrijë në 5.8%, raporton Zyra e Buxhetit të Kongresit. Shoqëritë në plakje, ndryshimet klimatike dhe gjeopolitika e pasigurt nënkuptojnë se qeveritë do të luftojnë për të shtrënguar telat në çdo kohë së shpejti. Për momentin, bankat qendrore janë të vendosura për të ulur inflacionin. Por udhëzimet e tyre politike sugjerojnë se ata do të donin të shmangnin kërkesën e pamjaftueshme dhe inflacionin e ulët të viteve 2010 pasi ta kenë bërë këtë.

Kështu, politikëbërësit do të synojnë për atë që Janet Yellen e quajti, përpara se të bëhej sekretare e thesarit të Amerikës, një “ekonomi me presion të lartë” (dmth, një ekonomi që shkon shumë afër potencialit të saj). Udhëheqësit perëndimorë duan të sigurojnë që ata të mund të luftojnë zgjedhjet e ardhshme duke qenë në gjendje të tregojnë punësim të shëndetshëm dhe rritje të pagave, veçanërisht për ata që paguhen më pak. Ata duket se kanë marrë mësimin e viteve 2010.

Po, E lexuat drejt!
Kjo qasje tashmë po jep fryte për punëtorët. Në një punim të fundit, z. Autor dhe kolegët demonstruan se tregjet e shtrënguara amerikane të punës po çojnë në rritje të shpejtë të pagave, pasi punëtorët ndërrojnë vendet e punës për paga më të mira dhe se punonjësit më të varfër po përfitojnë më shumë nga të gjitha. Studiuesit mendojnë se, që nga viti 2020, rreth 38% e rritjes së pabarazisë së pagave gjatë katër dekadave të fundit është zhbërë.

Një prirje e ngjashme ndoshta po shfaqet në të gjithë botën e pasur. Agjencia gjermane e punësimit mban një listë të vendeve të punës që po përballen me mungesa të mëdha punëtorësh. Deri më tani këtë vit ajo ka shtuar 48 profesione në listën e 152 personave. Shumica kërkojnë arsim teknik dhe jo akademik, me mungesa më të mëdha në ndërtim dhe kujdes shëndetësor. Japonia ofron viza me kohë të kufizuar për punëtorët në 12 fusha, duke përfshirë prodhimin e pjesëve të makinerive dhe ndërtimin e anijeve, dhe pagat e vendit po rriten më shpejt se në çdo moment në tre dekadat e fundit. Premia e pagës që u fitohet atyre me arsim universitar tashmë po tkurret; tani mund të bjerë më shpejt.

Tregjet e shtrënguara të punës inkurajojnë gjithashtu sindikatat që të kërkojnë më shumë kohë të lirë—për tmerrin e firmave tashmë me mungesë staf. Punëtorët gjermanë të çelikut do të kërkojnë një javë pune 32-orëshe në negociatat e ardhshme, nga 35 orë. Në Spanjë, një qeveri e re dëshiron të shkurtojë standardin e javës së punës prej 40 orësh me dy orë e gjysmë. Siç tregohet nga provat e sondazhit dhe të dhënat për orët e punës, edhe amerikanët duan të punojnë më pak.

Shumë shefa shpresojnë se kompjuterët do ta zgjidhin problemin. AI mund të kryejë detyra që kërkojnë kreativitet, improvizim dhe mësim, dhe që më parë ishin të paarritshme për makineritë. Firmat kanë stimuj të fortë për ta adoptuar atë. Një studim paraprak nga Dean Alderucci i Universitetit Carnegie Mellon dhe kolegët e tij, duke përdorur të dhënat e patentave amerikane nga viti 1990 deri në 2018, zbuloi se firmat që inovuan edhe me forma më themelore të AI kishin 25% rritje më të shpejtë të punësimit dhe 40% rritje më të shpejtë të të ardhurave sesa ato të ngjashme.

Nëse teknologjia i ndihmon punonjësit e shërbimit – për shembull në qendrat e thirrjeve – të jenë më të dobishëm, kjo do të rrisë produktivitetin dhe ndoshta edhe kënaqësinë në punë. Në të vërtetë, një studim i kohëve të fundit nga Erik Brynjolfsson i mit dhe kolegëve zbulon se punëtorë të tillë arrijnë të zgjidhin 14% më shumë probleme në orë kur ndihmohen nga një ai bot, me performuesit më të ulët që përfitojnë më shumë nga ky mjet. Sipas një sondazhi nga OECD, rreth 80% e punëtorëve në prodhim dhe shërbime financiare raportojnë se ai përmirëson prodhimin e tyre. Një shumicë e madhe thonë gjithashtu se përmirëson kushtet e punës.

Disa punonjës do të marrin më shumë një nxitje nga AI se të tjerët. Ata që punojnë në shërbime profesionale, si mjekët apo avokatët, duhet të marrin rregullisht vendime të rëndësishme në rrethana jo rutinë. Meqenëse shpesh nuk ka përgjigje të saktë, për ta bërë këtë kërkon gjykim, si dhe trajnim të gjerë. AI mund të jetë në gjendje të ndihmojë njerëzit të arrijnë nivelin e kërkuar të ekspertizës. Imagjinoni infermierët e asistuar nga ai të marrin përsipër detyra nga mjekët, ose kodues të kufizuar të aftë për të marrë detyra më komplekse. “Rasti pozitiv është se ai sjell shumë më tepër njerëz në punën e ekspertëve me pagesë më të lartë,” thotë z. Autor.

Dëshmitë e hershme nga përkthyes të pavarur që redaktojnë ose shkruanin tekste sugjerojnë se Chatgpt ka ulur të ardhurat mujore me 5.2%. Gjetje të tilla duhet të merren me pak kripë, megjithatë, sepse ato tregojnë ndikimin e AI-së përpara se të përshtaten tregjet e punës. Shumë varet nga mënyra se si përparon rregullimi.

Nëse kërkesa rritet fuqishëm ndërsa çmimet bien, ata në punët e prekura nga AI mund të përfitojnë nga produktiviteti i tyre më i lartë: ata mund t’u shërbejnë më shumë klientëve, edhe nëse paguhen pak më pak për aktivitet. Dhe lajmi i mirë është se produktiviteti më i lartë çon në më shumë kërkesë diku tjetër. Mendoni për një robot që është më i mirë në prodhimin e telefonave celularë sesa njerëzit. Përdorimi i tij çon në telefona më të lirë, kërkesë më të lartë dhe rrjedhimisht më shumë prodhim. Nga ana tjetër, kjo do të thotë më shumë kërkesë për projektuesit e telefonave dhe koduesit e aplikacioneve. Një studim i fundit nga Daron Acemoglu i mit dhe bashkëautorëve, duke parë të dhënat holandeze nga 2009 në 2020, zbulon se përdorimi i robotëve nënkupton paga më të larta për punëtorët që nuk u zëvendësuan dhe se këto përfitime përhapen përtej firmave automatizuese.

E thënë thjesht, një ekonomi më produktive është një ekonomi më e pasur, e cila krijon kërkesë për punë, si dhe për mallra dhe shërbime që preken më pak nga teknologjia e re. Midis 1980 dhe 2010, rreth gjysma e rritjes së punësimit erdhi nga krijimi i vendeve të reja të punës, sipas z. Acemoglu dhe Pascual Restrepo të Universitetit të Bostonit. Ky proces ka të ngjarë të vazhdojë dhe mund të përshpejtohet: megjithëse ai do të zhvendosë disa punëtorë, do të krijohen detyra të reja rreth tij dhe në pjesë të tjera të ekonomisë. Aftësitë e nevojshme për të kryer këto detyra të reja nuk do të jenë domosdoshmërisht ato dixhitale, por ato që plotësojnë më së miri ai. Spitalet mund të kërkojnë infermierë me një mënyrë të mrekullueshme pranë shtratit për të punuar së bashku me mjetet AI.

“Progresi teknologjik deri më tani ka zëvendësuar detyrat rutinë, fillimisht fizikisht në vitet 1970, pastaj detyrat e zyrës në vitet 1990,” thotë Melanie Arntz nga Universiteti i Heidelberg. “Ndërkohë, të aftët më të lartë u ulën në anën plotësuese të progresit, duke parë që pagat e tyre të rriteshin si rezultat.” Me revolucionin AI, ka të ngjarë të jenë ata me më pak kualifikime që përfitojnë. Dhe janë pikërisht ato lloji që tashmë po shohin paga më të larta, pasi firmat luftojnë për të tërhequr staf për t’u kujdesur për popullsinë në plakje dhe për të punuar në industri të reja të gjelbra.

Forcat që transformojnë tregjet e punës – ndryshimi demografik, politika dhe qëllimi – do të ndërveprojnë ndryshe në kushte të ndryshme. Vendet me popullsi të plakjes së shpejtë do të kenë mungesa kronike të punëtorëve, veçanërisht në profesionet që kërkojnë punë fizike. Për sa kohë që politikat makro mbeten ekspansioniste, presioni në rritje mbi pagat do të vazhdojë. Kjo do të nxisë përdorimin, e cila gjithashtu mund të rrisë pagat. Do të jetë e rëndësishme për qeveritë që të heqin barrierat për përdorimin e teknologjisë në profesione të rregulluara si kujdesi shëndetësor dhe ligji, në mënyrë që këto përfitime të mund të gëzohen.

Në Amerikë, ku presioni demografik është më pak intensiv, ndikimi i AI është më i vështirë të parashikohet. Siç ka ndodhur në Hollywood, mund të kërcënojë të ulë pagat, duke çuar në greva. Megjithatë, historia sugjeron se vendi do të krijojë vende të reja pune që do të përfitojnë nga pasuria më e madhe që duhet të sjellë. Politikanët do të duan të pastrojnë kredencialet e tyre pro-punëtore duke mbështetur ata në rrugë që protestojnë kundër ai. Ata do të këshilloheshin më mirë të kujdeseshin për ata që humbasin vendet e punës në tranzicion, por jo të pengojnë atë. Nëse keni dyshime: gjithmonë vini bast mbi dinamizmin amerikan.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Do të rritet kontigjenti për punëkërkuesit

Gjermania: Në mars pritet ligji i ri migracionit