MENU
klinika

Sindroma e mbindjeshmërisë

Pse disa njerëz reagojnë keq ndaj ilaçeve?

29.11.2023 - 16:51

Sindroma e mbindjeshmërisë së shkaktuar nga ilaçet (DIHS) është një reagim i rëndë ndaj ilaçeve që mund të shkaktojë probleme serioze në shumë sisteme të ndryshme të trupit. Në disa raste, gjendja mund të shkaktojë komplikime që çojnë në vdekje.

DIHS është e rrallë. Por, sepse mund të bëhet kaq serioze, është e rëndësishme të kuptoni se cilat ilaçe kanë më shumë gjasa të shkaktojnë këto reagime.

Çfarë është sindroma e mbindjeshmërisë?

DIHS është një reagim ilaçesh. Ndodh kur trupi i përgjigjet një ilaçi ashtu si do t’i përgjigjej një infeksioni.

Qelizat T që luftojnë infeksionin në sistemin imunitar lëshohen në përgjigje të ilaçeve, duke shkaktuar shpërthime në lëkurë dhe dëmtime të organeve të brendshme.

Disa faktorë e bëjnë DIHS të ndryshëm nga një reagim i zakonshëm i ilaçeve. Këto përfshijnë kur DIHS:

riaktivizon viruset e zakonshme të herpesit (veçanërisht HHV-6) që mund të jenë në “gjumë” në trup

përfshin më shumë se një organ në trup

simptomat duket se kalojnë në qetësim, por rikthimet mund të ndodhin më vonë

bën që të zhvillohen  çrregullimet autoimune

DIHS dhe eozinofilia e lidhur me ilaçet

DIHS ndan simptoma të mbivendosura me një gjendje tjetër të njohur si eozinofili e lidhur me ilaçet me simptoma sistemike.

Dallimi kryesor midis dy kushteve është që DIHS përfshin një riaktivizim të viruseve Herpes në trup, sipas një rishikimi të vitit 2019, i cili nuk ndodh me eozinofilinë. Disa studiues mendojnë se DIHS mund të jetë një formë më e rëndë e eozinofilisë.

Një nga gjërat që e bën DIHS dhe eozinofilinë të vështirë për t’u diagnostikuar është që simptomat të mos shfaqen menjëherë, kështu që mjekët mund të mos bëjnë menjëherë një lidhje midis simptomave që po përjetoni dhe ilaçeve që keni marrë.

DIHS gjithashtu i ngjan disa çrregullimeve të tjera

Një vështirësi tjetër është se DIHS ngjan shumë me disa çrregullime të tjera, duke përfshirë:

mononukleoza infektive

infeksion viral dengue

Sindroma Kaëasaki

fruthi

infeksion parvovirus B19

Cilat janë simptomat e sindromës së mbindjeshmërisë?

Ndërsa shumë alergji nga ilaçet shkaktojnë një reagim të menjëhershëm, simptomat e DIHS zakonisht shfaqen 3 javë deri në 3 muaj pas fillimit të mjekimit. Simptomat mund të vijnë e të shkojnë për muaj apo edhe me vite.

Simptomat mund të ndryshojnë në varësi se cili ilaç shkaktoi reagimin. Disa simptoma janë më të lehta për tu vërejtur, ndërsa të tjerat mund të mos jenë të dukshme derisa testet laboratorike të zbulojnë një problem.

Këtu është një listë e simptomave më të zakonshme:

një skuqje rozë ose e kuqe me ose pa gunga ose flluska të mbushura me qelb

lëkurë me luspa

ethe

ënjtje e fytyrës

nyjet limfatike te fryra ose te buta

gjëndra të fryra të pështymës

gojë e thatë

anomalitë në numrin e qelizave të bardha të gjakut

vështirësi për të lëvizur normalisht

dhimbje koke

kriza

gjendje kome

Dëmtimi i organeve të brendshme

DIHS dhe eozinofilia mund të dëmtojnë organet e brendshme.

Sipas rishikimit të vitit 2019 i përmendur më parë, në 75 deri në 94 për qind të rasteve, është mëlçia që dëmtohet më shumë. Përafërsisht 12 deri në 40 për qind të kohës, veshkat janë të përfshira. Në 4 deri në 27 për qind të rasteve, zemra është e dëmtuar. Dhe rreth një e treta e atyre me eozinofili kanë dëmtime në mushkëri.

Cilat janë shkaqet e sindromës së mbindjeshmërisë?

Sindroma e mbindjeshmërisë shkaktohet nga një grup kompleks ndërveprimesh midis një ilaçi, sistemit imunitar dhe viruseve në trup, veçanërisht viruset e herpesit.

Studiuesit ende po mësojnë për këto ndërveprime, por ajo që ata kanë zbuluar deri tani tregon se disa barna ka më shumë të ngjarë të përfshihen në këto reagime:

 • medikamente për krizat, përfshirë karbamazepinën, lamotriginë, meksiletinë, feobarbitol, fenitoinë, acid valproik dhe zonisamid
 • antibiotikë të tillë si dapsoni (përdoret për të trajtuar infeksionet e lëkurës dhe lebrën), amoksicilina, ampicilina, azitromicina, levofloxacina, pipericilina / tazobaktami, klindamicina, minociklina dhe vancomicina
 • medikamente të përdorura për trajtimin e tuberkulozit, duke përfshirë Ethambutol, isoniazid, pirazinamid, rifampin dhe streptomicinë
 • sulfasalazine, një ilaç për artritin
 • antiretrovirale të tilla si nevirapina dhe efavirenz
 • ilaçe anti-inflamatore, duke përfshirë ibuprofen, celecoxib dhe diklofenak
 • ilaçe që përdoren për të trajtuar hepatitin C, përfshirë boceprevirin dhe telaprevirin
 • terapi të kancerit, përfshirë sorafenib, vismodegib, imatinib dhe vemurafenib
 • rivaroxaban, një hollues i gjakut
 • allopurinol dhe febuxostat, i cili ul acidin urik tek njerëzit me gurë në veshka dhe kancer
 • omeprazol, një ilaç pa recetë për urthin
 • acetaminofen, një qetësues i dhimbjeve pa recetë
 • Më shumë se 40 ilaçe të ndryshme, përfshirë ato të renditura më sipër, kanë shkaktuar raste të izoluara të DIHS tek fëmijët, sipas hulumtimit të vitit 2019.

Si trajtohet sindroma e mbindjeshmërisë?

Hapi i parë në trajtimin e DIHS është ndalimi i mjekimit që po shkakton reagimin. Ju duhet të jeni të përgatitur që simptomat do të përkeqësohen menjëherë pasi të keni ndaluar marrjen e ilaçeve. Ky është një nga shenjat dalluese të këtij lloji të reagimit të ilacit.

Është  gjithashtu e rëndësishme të kuptoni se simptomat mund të vijnë e të shkojnë për ca kohë pasi të mjekoheni. Ky model është gjithashtu i zakonshëm me këtë gjendje.

Pas ndalimit të ilaçeve, mjeku mund t’ju trajtojë me kortikosteroide për të kontrolluar disa nga simptomat . Trajtimi me kortikosteroide nuk është i duhuri për të gjithë. Kjo mund të rrisë rrezikun e riaktivizimit të një virusi Epstein Barr ose një citomegalovirus tashmë në trup, sipas hulumtimit të vitit 2020.

Nëse keni zhvilluar një infeksion sekondar si rezultat i reagimit, mund t’ju duhet gjithashtu një kurë antibiotikësh.