MENU
klinika

Mësojini...

6 faktorë që shkaktojnë rritje të papritur të kolesterolit

11.12.2023 - 19:17

Kolesteroli është një substancë dylli që është e ngjashme me yndyrën. Trupi ka nevojë për një sasi të caktuar të tij për të krijuar membranat qelizore, vitaminën D dhe më shumë.

Mëlçia prodhon natyrshëm të gjithë kolesterolin që ju nevojitet. Megjithatë, disa kushte dhe sjellje shëndetësore mund të rrisin kolesterolin në gjak.

Kolesteroli i lartë në gjak mund të përbëjë rrezik për shëndetin. Rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), kolesteroli i lartë në gjak konsiderohet të jetë 200 miligramë për decilitër (mg/dL) ose më shumë. Një nivel i shëndetshëm i kolesterolit është më pak se 200 mg/dL.

Ka shumë shkaqe të mundshme të kolesterolit të lartë. Ky artikull do të diskutojë këto shkaqe, duke përfshirë ato që përfshijnë rritje të papritur të kolesterolit.

Çfarë mund të shkaktojë kolesterol të lartë?

Shkaqet më të zakonshme të kolesterolit të lartë përfshijnë:

 • duke ngrënë një dietë të pabalancuar
 • mungesa e aktivitetit fizik
 • duke pasur mbipeshë ose obezitet
 • Këta faktorë priren të shkaktojnë një rritje të kolesterolit për një periudhë më të gjatë kohore.

Nëse keni kolesterol të lartë, një mjek ka të ngjarë të rekomandojë ndryshime në stilin e jetës në një përpjekje për të ulur kolesterolin. Kjo mund të përfshijë:

 • ndryshime në dietën tuaj dhe zakonet e të ngrënit
 • duke shtuar më shumë aktivitet fizik në rutinën e përditshme
 • duke humbur peshë
 • duke lëni duhanin, nëse pini duhan
 • Është gjithashtu e mundur që gjenetika të shkaktojë kolesterol të lartë. Kjo quhet hiperkolesterolemia familjare.

Çfarë mund të shkaktojë një rritje të papritur të niveleve të kolesterolit?

Në disa raste, kolesteroli mund të rritet më shpejt. Faktorët e mundshëm që mund të shkaktojnë rritjen më të shpejtë të kolesterolit përfshijnë:

Konsum i lartë i kafesë

Kafeina shpesh shoqërohet me rritje të shpejtë të presionit të lartë të gjakut. Por kafeja mund të rrisë edhe nivelet e kolesterolit në gjak.

Në një studim të vogël 1-javor të vitit 2018, studiuesit shqyrtuan ndikimin e konsumit të përditshëm të kafesë tek të rriturit. Ata përcaktuan se konsumimi mesatar i katër kafeve në ditë lidhej me rritjen e kolesterolit total dhe kolesterolit LDL (të keq).

Ky efekt i rritjes së kolesterolit mund të jetë për shkak të diterpeneve, ose vajrave, në kafe. Sipas një artikulli të vitit 2015, diterpenet rrisin kolesterolin duke penguar sintezën e acidit biliar.

Studimi i vitit 2018 vëren se pijet me bazë kafeje përmbajnë më shumë diterpene sesa kafeja e filtruar ose e çastit.

Stresi psikologjik

Stresi dhe nivelet e kolesterolit janë gjithashtu të lidhura.

Sipas një studimi të vitit 2017, stresi psikologjik mund të rrisë rrezikun për të pasur LDL të lartë dhe kolesterol total. Kjo mund të jetë për shkak të hormonit kortizol, i cili rritet gjatë kohës së stresit. Nivelet e larta të kortizolit kanë një efekt të rritjes së kolesterolit në trup, sipas një artikulli të vitit 2020.

Për të zvogëluar rrezikun e kolesterolit të lartë të shkaktuar nga stresi, përpiquni të praktikoni teknika të menaxhimit të stresit si ushtrimet, meditimi dhe ushtrimet e frymëmarrjes.

Pirja e duhanit

Pirja e duhanit është një tjetër shkak i mundshëm i rritjes së niveleve të kolesterolit. Kjo është për shkak të nikotinës, përbërësi kryesor në produktet e duhanit si cigaret.

Sipas një artikulli të vitit 2021, gjatë pirjes së duhanit, sasi të larta të nikotinës hyjnë në qarkullimin e gjakut nëpërmjet mushkërive. Kjo bën që trupi të lëshojë neurotransmetues të quajtur katekolamina.

Rritja e katekolaminave rrit lipolizën, ose zbërthimin e lipideve, gjë që rrit prodhimin e kolesterolit LDL. Rritja e kolesterolit LDL gjithashtu redukton nivelet e kolesterolit HDL, ose kolesterolit “të mirë”.

Mënyra më e mirë për të reduktuar rrezikun e kolesterolit të lartë të shkaktuar nga duhani është të shmangni ose të lini duhanin.

Medikamente

Disa ilaçe mund të kenë një efekt të rritjes së kolesterolit në trup. Këto përfshijnë barna me recetë si:

 • barna antihipertensive
 • beta-bllokuesit
 • danazol
 • retinoidet
 • antipsikotikët
 • antikonvulsantët
 • imunosupresantët
 • barna antivirale
 • interferonet

Në përgjithësi, këto medikamente rrisin nivelet e kolesterolit në gjak duke ndryshuar metabolizmin e lipideve. Disa ilaçe, të tilla si antipsikotikët, mund të rrisin gjithashtu kolesterolin duke nxitur shtimin e peshës.

Për të parandaluar një rritje të kolesterolit për shkak të ilaçeve, bisedoni me një mjek. Ata mund të përcaktojnë rrezikun tuaj dhe, nëse është e nevojshme, të ndryshojnë mjekimin ose dozen që merrni.

Shtatzënia

Gjatë shtatzënisë, është e natyrshme që kolesteroli në gjak të rritet me 30% deri në 40%. Kjo për shkak se kolesteroli është thelbësor për rritjen dhe zhvillimin e shëndetshëm të fetusit.

Sipas një artikulli shkencor të vitit 2021, nivelet e larta të kolesterolit gjatë shtatzënisë lidhen me rritjen e niveleve të:

estrogjenit dhe progesteronit

laktogjeni i placentës

rezistenca ndaj insulinës

Megjithatë, është e mundur që kolesteroli të rritet shumë gjatë shtatzënisë. Kjo quhet hiperkolesterolemia gestacionale ose hiperkolesterolemia e nënës.

Një mjek mund të ndihmojë në menaxhimin e gjendjes duke sugjeruar ndryshime dietike dhe duke përshkruar barna për uljen e lipideve.

Humbje e shpejtë në peshë

Një tjetër shkak i mundshëm është humbja e shpejtë e peshës.

Në një studim të vitit 2019, tre të rritur humbën peshë shpejt duke ndjekur dieta me shumë pak kalori. Në të tre rastet, kolesteroli i tyre LDL u rrit përkohësisht përpara se të binte në nivele normale. Sipas studiuesve, kjo mund të lidhet me ndryshimet në metabolizëm.

Nëse jeni të interesuar për të humbur peshë, sigurohuni që të punoni me një profesionist të kujdesit shëndetësor. Ato mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë në mënyrë të sigurt, ndërsa ofrojnë udhëzime për efektet anësore të lidhura me shëndetin, të tilla si rritja e papritur e kolesterolit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN