MENU
klinika

Analiza nga "The Economist"

A do t’i lërë pas Kina problemet e saj ekonomike në 2024?

07.12.2023 - 20:11

Pas krizës globale financiare të 2007-09, ekonomistët e kuptuan shpejt se ekonomia botërore nuk do të ishte më e njëjta. Edhe pse do ta kalonte katastrofën, do të rikuperohej në një “normale të re”, në vend të status quo-së para krizës. Disa vjet më vonë fraza u miratua edhe nga udhëheqësit e Kinës. Ata e përdorën atë për të përshkruar zhvendosjen e vendit nga rritja e rrezikshme, puna e lirë dhe suficitet monstruoze tregtare. Këto ndryshime përfaqësonin një evolucion të domosdoshëm në ekonominë e Kinës, argumentuan ata, i cili duhet pranuar, jo për t’u rezistuar shumë fuqishëm.

Pas fushatës së gjatë të Kinës kundër Covid-19 dhe rihapjes së saj zhgënjyese këtë vit, ndjenja po shfaqet përsëri. Perspektivat e rritjes së Kinës duken “strukturalisht” më të dobëta – një arsye pse Moody’s, një agjenci vlerësimi, tha këtë javë se mund t’i duhet të ulë vlerësimin e kredisë së vendit në afat të mesëm. Disa ekonomistë kanë deklaruar një normalitet të ri në tregun e padisiplinuar të pronave të Kinës. Disa komentues shpresojnë për një ekuilibër të ri në marrëdhëniet e Kinës me Amerikën pas takimit të fundit midis liderëve të dy vendeve. Në shtator, Cai Fang, i Akademisë Kineze të Shkencave Sociale, identifikoi një normalitet të ri “të ri”, të sjellë nga një përzierje e popullsisë në rënie të Kinës, konsumatorëve gri dhe punëdhënësve marramendës.

Kalibrimi i normales së re është një çështje urgjente. Udhëheqësit e Kinës së shpejti do të mblidhen në Pekin për Konferencën Qendrore të Punës Ekonomike të Partisë Komuniste. Diskutimet e tyre do të ndihmojnë në përcaktimin e një objektivi rritjeje për vitin 2024, i cili do të shpallet në mars. Shumica e parashikuesve presin që ekonomia e Kinës të rritet me më pak se 5%. Moody’s parashikon 4%. Prandaj, zyrtarët duhet të vendosin se sa fort t’i rezistojnë këtij ngadalësimi.

Nëse ata mendojnë se përfaqëson një ekuilibër të ri, ata mund ta pranojnë atë dhe të ulin objektivin e tyre të rritjes në përputhje me rrethanat. Nëse ata mendojnë se Kina ka hapësirë ​​për t’u rritur më shpejt, ata mund të qëndrojnë me objektivin prej 5% që kanë vendosur për vitin 2023. Përmbushja e një objektivi të tillë do të jetë më e vështirë në 2024 se sa ishte këtë vit, sepse ekonomia nuk do të përfitojë nga një rihapje tjetër. Megjithatë, një objektiv ambicioz mund t’i shërbejë gjithashtu një qëllimi, duke nënvizuar angazhimin e qeverisë për rritje dhe duke siguruar investitorët se më shumë ndihmë fiskale është në rrugën e saj nëse kërkohet.

Është e pamundur të mendosh se si do të rritet ekonomia pa marrë parasysh më parë se si do të përfundojë rënia e pronave në Kinë. Megjithëse shumica e ekonomistëve pajtohen se tregu “nuk mund të kthehet në lavdinë e tij të kaluar”, siç e ka thënë Liu Yuanchun i Universitetit të Financave dhe Ekonomisë së Shangait, ka më pak marrëveshje se sa e palavdishme duhet të jetë e ardhmja e tij. Në të kaluarën, shitjet u rritën nga kërkesa spekulative për banesa nga blerësit që supozonin se ato do të rriteshin në çmim. Në të ardhmen, tregu do të duhet të kujdeset kryesisht për kërkesën themelore nga blerësit që duan një shtëpi të re ose më të mirë.

Sa kërkesa themelore mbetet? Kina tani gëzon një sipërfaqe banimi prej 42 metrash katrorë për person, sipas regjistrimit të vitit 2020; një sasi e krahasueshme me shumë vende evropiane. Në pamje të parë, kjo sugjeron se tregu tashmë është i ngopur. Por shifrat evropiane zakonisht numërojnë vetëm sipërfaqen e përdorshme të një prone, siç ka theksuar Rosealea Yao e Gavekal Dragonomics, një firmë kërkimore. Numri kinez, nga ana tjetër, i referohet gjithçkaje që është ndërtuar, duke përfshirë zonat e përbashkëta që ndahen nga disa familje.

Zonja Yao ka vlerësuar se Kina mund të arrijë përfundimisht një hapësirë ​​jetese për person prej rreth 45-50 metra katrorë kur përfshihen zonat e përbashkëta. Prandaj, shitjet e pronave të vendit mund të kenë hapësirë ​​për t’u rritur nga nivelet e tyre në depresion të vitit 2023, edhe nëse nuk kthehen kurrë në lavditë e viteve të mëparshme. Zonja Yao beson se shitjet duhet të bien me rreth 25% nga nivelet e tyre në 2019. Megjithatë në muajt e fundit rënia ka qenë më afër 40%.

Zhvilluesit e pronave mund të përfitojnë gjithashtu nga përpjekjet e reja të qeverisë për të rinovuar “fshatrat urbane”. Ndërsa qytetet e Kinës janë zgjeruar, ato kanë përfshirë qytete dhe fshatra që dikur klasifikoheshin si rurale – qytetet lëvizin te njerëzit dhe jo anasjelltas. Ky “urbanizim in-situ” përbënte rreth 55% të 175 milionë banorëve ruralë që u bënë banorë të qytetit gjatë dhjetë viteve nga 2011 deri në 2020, sipas Golden Credit Rating International, një agjenci kineze vlerësimi. Sipas disa vlerësimeve, projekti i qeverisë për “fshatrat urbane” mund të përfshijë deri në 40 milionë njerëz në 35 qytete gjatë viteve të ardhshme.

Rënia e pronave të Kinës ka zbuluar gjithashtu nevojën për një “normale të re” në aranzhimet fiskale të vendit. Rënia ka dëmtuar shitjet e tokës, duke ndërprerë një burim jetik të ardhurash për qeveritë vendore. Kjo e ka bërë më të vështirë për ta përballimin e borxheve të sipërmarrjeve që zotërojnë dhe “mjetet e financimit” që sponsorizojnë. Këto detyrime kontingjente po “kristalizohen”, siç e thotë Moody’s.

Qeveria qendrore do të donte të parandalonte një mospagim të plotë të ndonjë prej obligacioneve të tregtuara publikisht të emetuara nga mjetet e financimit të qeverisë vendore. Por është gjithashtu e prirur të shmangë një shpëtim më të gjerë, i cili do të inkurajonte kreditimin e pamatur për automjete të tilla në të ardhmen. Ndonëse çdo ndihmë që qeveria qendrore ofron pa dëshirë do të dobësojë financat publike, një refuzim për të ndihmuar mund të jetë gjithashtu i shtrenjtë fiskalisht, nëse dështimet minojnë besimin në sistemin financiar shtetëror. Për momentin, marrëdhënia midis qeverisë qendrore të Kinës, qeverive të saj lokale dhe mjeteve të financimit të qeverisë lokale mbetet një punë në progres.

Çfarëdo që të ndodhë, prona duket e destinuar të tkurret në afat të mesëm. Çfarë do të zërë vendin e saj? Zyrtarët kanë filluar të flasin për “tre të reja”, një treshe industrish duke përfshirë makinat elektrike, bateritë litium-jon dhe energjinë e rinovueshme, veçanërisht energjinë e erës dhe diellore. Por pavarësisht dinamikës së tyre, industri të tilla janë relativisht të vogla, duke zënë 3.5% të PBB-së së Kinës, sipas Maggie Wei nga Goldman Sachs, një bankë. Në të kundërt, prona ende përbën pothuajse 23% të PBB-së, pasi të merren parasysh lidhjet e saj me furnizuesit e rrjedhës së sipërme, kërkesa e konsumatorit dhe financat e qeverisjes vendore. Edhe nëse “tre të rejat” së bashku do të zgjeroheshin me 20% në vit, ato nuk mund t’i shtojnë aq shumë rritjes në vitet e ardhshme pasi rënia e pronave do të zbresë prej saj.

‘Nën çekiç’
Të tre të rinjtë si grup nuk janë gjithashtu aq intensive në punë sa prona, e cila gjeneron një përzierje të dobishme të punëve me jakë blu (ndërtues) dhe karriera me jakë të bardhë (agjentë imobiliar dhe bankierë). Një periudhë tranzicioni nga një grup industrish në tjetrën mund t’i bëjë vendet e punës dhe rrugët e karrierës më pak të parashikueshme. Z. Cai shqetësohet se kjo pasiguri e tregut të punës do të pengojë shpenzimet e konsumatorëve kinezë, të cilët gjithsesi do të bëhen më konservatorë me kalimin e moshës.

Gjatë bllokimeve të çrregullta pandemike, besimi i konsumatorëve ra dhe kursimet e familjeve u ‘zhdukën’. Shumë komentues besojnë se përvoja ka lënë plagë të qëndrueshme. Konsumatorët ende thonë se janë të zymtë në sondazhe. Megjithatë në dyqane duken më pak dorështrënguar. Shpenzimet e tyre tani po rriten më shpejt se të ardhurat e tyre. Ata, për shembull, kanë blerë smartfonin e ri Mate 60 të Huawei, me çipat e tij çuditërisht të shpejtë kinez.

Një pyetje, pra, është nëse normalja e re e Kinës do të shfaqë një normë kursimi përherë më të lartë. Disa ekonomistë kanë frikë se rënia e mëtejshme e çmimeve të banesave do të pengojë konsumin duke dëmtuar pasurinë e njerëzve. Nga ana tjetër, nëse njerëzit nuk ndihen më të detyruar të kursejnë për banesa gjithnjë e më të shtrenjta, atëherë ata mund të shpenzojnë më shumë për artikujt e konsumit. Hui Shan i Goldman Sachs argumenton se shitjet me pakicë, duke përjashtuar makinat dhe “artikujt e lëvizjes”, të tilla si mobiljet, janë, në mos ndonjë gjë, të ndërlidhura negativisht me çmimet e shtëpive. Kur shtëpitë bëhen më të lira, shitjet me pakicë rriten pak më shpejt. Ajo beson se norma e kursimit do të vazhdojë të ulet, megjithëse gradualisht.

Çfarë sjellin këto ndryshime për ekonominë në tërësi? Parashikimi konsensus për rritjen kineze vitin e ardhshëm është rreth 4.5%. Politikëbërësit e Kinës mund ta pranojnë këtë si normalitetin e ri për ekonominë, ashtu siç pranuan ngadalësimin pas vitit 2012. Por a duhet ta bëjnë?

Sipas teksteve të ekonomisë, politikëbërësit mund të tregojnë se kur një ekonomi po tejkalon kufirin e shpejtësisë kur fillon të mbinxehet. Shenja tradicionale e mbinxehjes është inflacioni. Me këtë masë, Kina mund të rritet më shpejt se ritmi i saj aktual. Çmimet e konsumit ranë në vitin deri në tetor. Dhe deflatori i PBB-së, një masë e gjerë e çmimeve, parashikohet të bjerë këtë vit, duke rritur spektrin e deflacionit.

Një tjetër shenjë e mundshme e mbinxehjes është huadhënia e tepërt. Banka për Shlyerjet Ndërkombëtare, një klub i bankierëve qendrorë, llogarit “hendekun e kredisë” të një vendi, i cili krahason stokun e kredisë me kompanitë dhe individët me trendin e tij. Nga viti 2012 në 2018 dhe përsëri në mesin e vitit 2020, hendeku i kredisë së Kinës tejkaloi pragun e sigurt prej 10% të PBB-së. Megjithatë, hendeku është zhdukur që atëherë. Problemi i Kinës tani nuk është furnizimi i tepërt i kredisë për kompanitë dhe familjet. Është kërkesë e dobët për kredi.

Prandaj, asnjë test nuk sugjeron që ekonomia e Kinës po rritet shumë shpejt. Dhe rritja shumë ngadalë paraqet rreziqet e veta. Nëse politikëbërësit e Kinës nuk bëjnë më shumë për të rritur kërkesën, ata mund të dështojnë të largojnë deflacionin, i cili do të gërryejë përfitimin e kompanive, do të rrisë barrën e borxhit dhe do të rrënjos zymtësinë e konsumatorëve. Pas krizës globale financiare, shumë ekonomi “ngatërruan së bashku me rritjen nën nivel”, siç tha Christine Lagarde, atëherë kreu i FMN-së. Ata u dorëzuan në një “normale të re”, për t’u kthyer në një “mediokër të re”. Kina mund ta gjejë veten duke bërë të njëjtin gabim.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Intervista e Ambasadorit të SHBA në Serbi për VOA

“Nuk e kuptoj se si dikush mund të jetë mbështetës i Rusisë”