Nëse keni kolit ulcerativ, kjo do të thotë që sistemi imunitar reagon shumë, duke bërë që pezmatimi i zorrës së trashë të inflamohet dhe të krijohen plagë (ulçera). Ky inflamacion çon në simptoma si diarre, jashtëqitje me gjak dhe ngërçe në stomak.
Medikamentet biologjike dhe trajtime të tjera, të tilla si pirja e çajit, mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave.
Pirja e një filxhani çaji bimor ose jeshil çdo ditë konsiderohet si një terapi plotësuese për kolitin ulceroz. Çaji mund të ulë natyrshëm inflamacionin dhe ndoshta të ndihmojë me simptomat e kolitit ulçeroz. Plus, është e lirë, e lehtë për t’u bërë në shtëpi dhe më e shëndetshme se pijet e tjera si soda apo të gazuara.
Një studim i vitit 2017 pa mënyrën se si polifenolët (të cilat gjenden veçanërisht në çajin jeshil) zvogëlojnë inflamacionin në sëmundjet e zorrëve. Një tjetër studim përcaktoi se njerëzit që pinë çaj mund të jenë në një rrezik më të ulët për kolit ulceroz. Nga ana tjetër, pirja e shumë pijeve freskuese mund të rrisë rrezikun e kolitit ulceroz.
Megjithëse çaji nuk është një zëvendësim për ilaçet, ai mund të jetë një shtesë e dobishme ndërsa jeni duke kaluar trajtimin.
Biologjikët shpesh kanë efekte anësore të pakëndshme, të tilla si dhimbje koke dhe të përziera. Disa lloje të çajit mund të jenë më të dobishëm se të tjerat dhe gjithashtu mund të ndihmojnë në menaxhimin e disa efekteve anësore të biologjikëve.
Si ndihmon çaji në inflamacion?
Bimët që përdoren për të bërë çaj përmbajnë përbërje natyrore të quajtura polifenole që i ndihmojnë ata të mbijetojnë. Po ato përbërje përmirësojnë shëndetin.
Polifenolët janë të mbushura me antioksidantë. Këto substanca mbrojnë nga efektet e dëmshme të radikalëve të lirë, molekulave që përmbajnë oksigjen që dëmtojnë qelizat dhe shkaktojnë sëmundje.
Çajrat jeshilë dhe të zi kanë veti anti-inflamatore. Çaji jeshil në veçanti përmban një polifenol të fuqishëm të quajtur epigallocatechin-3-gallate (EGCG).
Studimet kanë treguar që EGCG është efektive në uljen e inflamacionit. Kjo është arsyeja pse çaji jeshil mund të jetë i dobishëm për parandalimin ose trajtimin e një numri sëmundjesh të ndryshme, duke përfshirë diabetin, sëmundjet e zemrës dhe artritin.
Lloje të caktuara të çajrave bimorë mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit nga koliti ulceroz.
Çaj kamomili
Njerëzit kanë përdorur kamomilin si një trajtim për mijëra vjet. Kjo bimë medicinale është e njohur për vetitë e saj anti-inflamatore, antioksiduese dhe të tjera shëruese. Kamomili mund të ndihmojë në kolitin ulceroz në disa mënyra. Ai punon kundër çështjeve të GI. Kamomili dihet që qetëson stomakun, lehtëson gazrat dhe relakson muskujt e zorrëve për të lehtësuar ngërçet për shumicën e njerëzve.
Bima është hetuar gjithashtu si një trajtim për diarrenë, e cila është një nga simptomat kryesore në kolitin ulceroz.
Një filxhan çaj kamomili gjithashtu mund të qetësojë mendjen. Të jetosh me një sëmundje kronike si koliti ulceroz mund të jetë shumë stresues. Kamomili ka një efekt qetësues dhe mund të ndihmojë në lehtësimin e ankthit dhe depresionit.
Çaj jeshil
Se si çaji jeshil ndikon në simptomat e kolitit ulceroz ka qenë objekt i studimeve të shumta.
Çaji i bërë nga gjethet e pa fermentuara ka polifenole që mund të ulin nivelet e kimikateve si faktori nekroza e tumorit-alfa (TNF-alfa) dhe interleukinat që shkaktojnë inflamacion në zorrët. Këto janë të njëjtat kimikate të synuara nga ilaçet biologjike të marra për të trajtuar kolitin ulceroz.
Caj xhinxheri
Xhenxhefili ka qenë një element kryesor i ushqimit dhe ilaçit kinez për më shumë se 2500 vjet.
Kjo erëz vjen nga kërcelli, i quajtur rizoma, i bimës së xhenxhefilit. Është e pasur me polifenole si xhenxhefil, shogaol dhe zingeron, të gjitha këto kanë veti antioksiduese dhe anti-inflamatore.
Shumica e studimeve mbi xhenxhefilin për kolitin ulceroz janë bërë në kafshë. Por në një studim me njerëz, ata që morën suplemente xhenxhefili për 12 javë kishin simptoma më pak të rënda dhe një cilësi më të mirë të jetës. Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se çaji i xhenxhefilit do të jetë i dobishëm për kolitin ulceroz, por është një shenjë premtuese.
Edhe pse shumë prej këtyre bimëve kanë treguar premtime për trajtimin e kolitit ulcerativ, disa u testuan në formë shtesë ose jo tek njerëzit. Duhet të bëhen më shumë kërkime për të konfirmuar nëse çaji ndihmon kolitin ulceroz dhe sa prej tij do të duhet të pini që të bëjë një ndryshim.
Çajrat bimorë janë mjaft të sigurt, por ato nganjëherë mund të shkaktojnë efekte anësore. Është gjithmonë një ide e mirë të flisni me mjekun përpara se të provoni ndonjë trajtim të ri, madje edhe një natyral si çaji bimor.