MENU
klinika

Inteligjenca artificiale

Çfarë do ndikojë në fuqinë punëtore në 2024

10.12.2023 - 14:17

Parashikimi është një biznes i paqëndrueshëm, thjesht pyesni çdo analist që publikoi mendimet e tij për vitin e ardhshëm përpara publikimit të ChatGPT në fund të nëntorit 2022. Papritur, loja ndryshoi krejtësisht dhe çdo parashikim që nuk përfshinte perspektivat e AI gjeneruese u shfaq menjëherë i datës. Nuk ka dyshim se AI gjeneruese dominoi bisedat e industrisë gjatë gjithë vitit të kaluar. Një nga tendencat me lëvizje më të shpejtë në teknologji, ne pamë që ChatGPT të arrinte 100 milionë përdorues më shpejt se kurrë (dhe madje ky ishte një rekord jetëshkurtër, i tillë ishte ritmi i ndryshimit në 2023).

Dhe aty ku udhëhoqi OpenAI, shumë të tjerë ishin afër, duke përfshirë lojtarët e Big Tech si Google dhe Meta. Por është Microsoft ai që është vendosur të jetë një pararendës kyç i trendit të gjeneratës AI falë investimit të tij në OpenAI. Një tjetër zhvillim i fundit i vitit 2022 që u bë një pikë diskutimi mbizotëruese e 2023 ishte marrja e Twitter nga Elon Musk, megjithëse viti 2024 mund të rezultojë të jetë një vit flamuri për Threads, platformën rivale nga Meta. Ky vit pati gjithashtu trazira të mëdha në industrinë e kriptove, duke kulmuar me akuza penale për dy nga liderët e saj dikur të lavdëruar: themeluesi i FTX, Sam Bankman-Fried do të dënohet vitin e ardhshëm dhe Changpeng Zhao së fundmi u deklarua fajtor për akuzat e tij të krimit. Dhe të mos harrojmë se viti 2023 filloi me pushime të mëdha teknologjike që vazhduan të tronditnin industrinë gjatë gjithë vitit.

Thënë kështu, punësimi vazhdon, megjithëse konkurrenca në teknologji tani është më e ashpër se kurrë. Me këtë vit të trazuar në teknologji pas nesh, tani mund të përpiqemi të bëjmë më të mirën për të parë se çfarë na pret në vitin e ardhshëm. Megjithëse parashikimi i së ardhmes nuk është një shkencë e saktë, ka disa gjëra që ne e dimë se janë në gatishmëri për vitin 2024. Dhe qëndrimi në krye të tendencave të industrisë mund t’i ndihmojë punonjësit e teknologjisë të qëndrojnë në krye të lojës së tyre dhe gjithashtu të dinë se ku mund të qëndrojnë mundësitë e ardhshme.

AI në vendin e punës
Zhvillimi i AI u debatua ashpër gjatë gjithë vitit që ka kaluar dhe duket se avokatët e përshpejtimit kanë fituar me siguri mes lidershipit në OpenAI, të paktën. Dhe ndërsa ka ende mjaft eksperimente që po ndodhin në këtë fushë, ka të ngjarë që në vitin 2024 mjetet gjeneruese të AI do të kalojnë nga aspirata në aplikim, dhe ata që gjetën kohë për ta provuar këtë softuer në fillimet e tij, do të gjejnë mënyra për ta përdorur atë realisht.

Kjo sigurisht do të nënkuptojë se mënyra se si shumë prej nesh punojnë do të ndryshojë, me disa që e krahasojnë ardhjen e gen-AI në punë me futjen e kompjuterëve personalë në vendin e punës. Deloitte ka parashikuar një rritje të mundshme prej 30 për qind në shpenzimet e inteligjencës artificiale të ndërmarrjeve kushtuar gjeneratës së AI në 2024, ndërsa raporti i Gartner mbi 10 tendencat kryesore të teknologjisë strategjike për vitin e ardhshëm dominohet nga potenciali transformues i AI dhe automatizimi.

Dhe ndërsa shumë role do të ndërpriten nga AI, role të reja pritet të krijohen për të menaxhuar zbatimin e saj. Për shembull, Universiteti Ndërkombëtar IU tani po kërkon një drejtues produkti që mund të ekzaminojë udhëtimin e klientëve të tyre dhe të identifikojë fushat ku mund të aplikohet AI.

Rregullore për ta frenuar atë
Me shpërthimin e AI në 2023, shumë pyetje u bënë rregullatorëve, të cilët po detyrohen të mbajnë ritmin me transformimet e shpejta të teknologjisë. Në të njëjtën javë që Mbretëria e Bashkuar thirri një Samit të Sigurisë së AI, presidenti i SHBA Joe Biden nënshkroi një urdhër ekzekutiv për zhvillimin e AI. Kina lëshoi masa të përkohshme në gusht, ndërsa BE-ja bëri përparim në Aktin e saj historik të AI.

Rregullimi i AI do të vazhdojë të jetë një temë e nxehtë e debatit në vitin 2024, dhe ndërsa Akti i BE-së për AI ka të ngjarë të marrë edhe disa vjet për t’u miratuar dhe zbatuar plotësisht, ka rregullore të tjera të BE-së që do të qeverisin industrinë e teknologjisë në vitin e ri. Tashmë duke lënë shenjën e tij në bizneset e mëdha të teknologjisë, Akti i Shërbimeve Dixhitale me gamë të gjerë (DSA) do të zbatohet në platforma të të gjitha madhësive në vitin 2024 dhe çdo kompani që ofron shërbime të platformës bazë do të duhet të pajtohet me DSA përpara përfundimit të çereku i parë.

Kjo sigurisht krijon mundësi të reja në qeverisje dhe pajtueshmëri, dhe ka gjithashtu shfaqjen e sektorëve të rinj premtues në përputhje me synimet e rregullatorëve, thjesht shikoni numrin në rritje të studiuesve dhe zhvilluesve që investojnë kohën e tyre në AI etike dhe të shpjegueshme. SAP aktualisht po plotëson një pozicion doktorature në ekipin e saj kërkimor të fokusuar në avancimin e AI etike me drejtësi dhe shpjegueshmëri.

Të gjithë sytë te ESG
Prezantimi me faza i Direktivës së BE-së për Raportimin e Qëndrueshmërisë së Korporatave (CSRD) fillon në vitin 2024 dhe bizneseve të mëdha në qëllimin fillestar do t’u kërkohet të kryejnë auditime gjithëpërfshirëse të ndikimit të tyre mjedisor. Ndërsa do të kalojnë vite derisa CSRD të zbatohet më gjerësisht, ekspertët kanë këshilluar që NVM-të që përbëjnë pjesë të zinxhirëve më të mëdhenj të furnizimit duhet të marrin parasysh këto kërkesa për të mbështetur këto partneritete biznesi. Kërkesat për ESG paraqesin gjithashtu mundësi për bizneset mbështetëse, me Deloitte që vlerëson se tregu i softuerit ESG mund të shohë rritje 30 për qind në vitet e ardhshme. Ndërsa kjo shtytje drejt qëndrueshmërisë po vjen nga rregullatorët, faktorë të tjerë do të kërkojnë ndryshime të tilla në industrinë e teknologjisë.

Një mungesë e afërt e elementeve të tokës së rrallë të përdorur në prodhimin e teknologjisë pritet të ndikojë në industrinë e çipave në vitin 2024, duke u fokusuar në burime më të qëndrueshme të materialeve si riciklimi i mbetjeve elektronike. Nevoja për më shumë praktika biznesi të qëndrueshme në të gjithë bordin është më shumë se thjesht një tendencë dhe auditorët në pozicione të tilla si ky rol i menaxherit të lartë në sigurimin e ESG në PwC do të jenë në krye të këtij ndryshimi të biznesit në të gjithë industritë, duke përfshirë teknologjinë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analiza/ Cilat punë rrezikohen?

A i kërcënon punonjësit shqiptarë ChatGPT?

Nga papunësia tek hendeku gjinor

Deri ku ka arritur Ballkani Perëndimor?