MENU
klinika

Njihuni me leprozën

Ky infeksion i jep shenjat e para pas 5 vjetësh!

08.12.2023 - 07:21

Leproza është një infeksion i shkaktuar nga bakteret e quajtura Mycobacterium leprae.

Simptomat zakonisht fillojnë ngadalë 5 deri në 7 vjet pas infeksionit.

Sëmundja dëmton kryesisht nervat dhe lëkurën.

Njerëzit shpesh kanë frikë nga lebproza, sepse shkakton dëme të dukshme, të përhershme të trupit nëse nuk trajtohen.

Sidoqoftë, lebproza nuk përhapet lehtësisht nga personi në person, nuk është kërcënues për jetën dhe është i shërueshëm me antibiotikë.

  • Cfarë e shkakton leprozën ?

Leproza shkaktohet nga bakteret Mycobacterium leprae. Bakteret përhapen nga kontakti afatgjatë me njerëzit që kanë lebprozë. Ju mund ta merrni edhe vetëm duke prekur rastësisht ose duke kaluar pranë dikujt me sëmundje.

Shumica e njerëzve të infektuar nuk kanë simptoma sepse sistemi i tyre imunitar lufton infeksionin. Simptomat e leprozës zhvillohen nëse sistemi imunitar është i dobët. Disa njerëz kanë gjene që i bëjnë ata më të predispozuar të marrin leprozë.

  • Cilat janë simptomat e lebrozës?

Simptomat fillojnë ngadalë. Në fillim mund të keni:

Irritim dhe skuqje në lëkurë – skuqja nuk kruhet;

Lëkurë të rrudhosur rreth skuqjes;

Më vonë, simptomat më të rënda përfshijnë:

Gungat e lëkurës që fryhen, bëhen të kuqe dhe të dhimbshme dhe hapen në plagë;

Një humbje e ndjenjës së prekjes në gishta – keni probleme të ndieheni dhimbje ose nxehtësi dhe të ftohtë;

Dobësi e muskujve — kjo mund të bëjë që gishtat të përkulen ose këmba të bëhet shumë e dobët për tu përkulur;

Dhembje në fund të këmbëve;

Hundë të zëna;

Humbja e shikimit ose verbëria;

Ethe;

Nyjet limfatike të fryra;

  • Diagnoza

Mjekët do të marrin një mostër të lëkurës dhe do ta shikojnë atë nën një mikroskop për të diagnostikuar sëmundjen.

  • Si e trajtojnë mjekët leprozën?

Mjekët do të rekomandojnë:

2 ose 3 antibiotikë për 6 deri në 24 muaj në varësi të simptomave.

Njerëzit me një sistem të dobët imunitar mund të kenë nevojë të marrin antibiotikë për një kohë më të gjatë.

Antibiotikët mund të ndalojnë leprozën të përkeqësohet, por ato nuk mund të kurojnë dëmtimin nervor që tashmë ka ndodhur. Për këtë arsye është e rëndësishme të filloni mjekimin herët.

  • Si mund ta parandaloj leprozën?

Për të ulur mundësinë e marrjes së leprozës:

Mos prekni lëngjet e trupit ose skuqjen e personit të infektuar.

Pasi njerëzit me leprozë fillojnë të marrin antibiotikë, ata nuk mund të transmetojnë sëmundjen.

Por, mjekët mbajnë nën kontroll njerëzit në familjen e tyre për të parë nëse fillojnë të shfaqin ndonjë simptomë të leprozës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN