MENU
klinika

Trajtimi

Kujdes! Ky lloj helmi merret shpesh pasi spërkatet në bimë

08.12.2023 - 07:18

Ketamina dhe fenciklidina janë ilaçe të ngjashme kimikisht që përdoren për anestezi.

Ketamina është në dispozicion në formë pluhuri dhe të lëngshme. Pluhuri mund të merret nga hunda ose nga goja .

Lëngu mund të injektohet në mënyrë intravenoze, në një muskul (në mënyrë intramuskulare), ose nën lëkurë (nënlëkurore).

Fenciklidina (PCP ose pluhur engjëlli) merret shpesh pasi të spërkatet në materiale bimore, siç janë majdanozi, gjethet e nenexhikut, duhani, ose marihuana (disa emra rruge janë “të lagësht” dhe “të skuqur”). Mund të merret nga hunda ose nga goja.

anestezia-konica.al
  • Simptomat

Ketamina dhe PCP shkaktojnë gatishmëri dhe eufori, të cilat shpesh përcillen nga shpërthime ankthi. Me doza të larta (mbidozë), përdoruesit kanë një perceptim të shtrembëruar të trupit të tyre, mjedisit dhe kohës. Ata ndjehen të shpërndarë ose sikur nuk janë realë (të quajtur depersonalizim) dhe ndjehen të shkëputur nga mjedisi i tyre (i quajtur disociim).

Në doza edhe më të larta, mund të ndodhin halucinacione dhe mashtrime paranojake, dhe ndjenja e shkëputjes nga bota intensifikohet.

Njerëzit mund të bëhen të dhunshëm. Koordinimi mund të humbasë, dhe muskujt dridhen dhe lëkunden.

  • Doza shumë të larta mund të shkaktojnë:

-Një temperaturë e lartë e trupit kërcënuese për jetën (hipertermia);

-Një ritëm i shpejtë i zemrës;

-Sjellje hiperseksuale;

-Tension shumë i lartë i gjakut;

-Kriza;

-Koma;

-Vdekja në raste të rralla;

  • Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku.

anestezi

Baza e mjekut për diagnozën mbështetet mbi historinë e përdorimit të ilaçeve dhe simptomave. Ketamina nuk zbulohet në testet rutinë të ilaçeve të urinës. Teste të posaçme (të quajtur kromatografia e gazit dhe testimi i spektoskopisë në masë) mund të përdoren për të konfirmuar përdorimin e ketaminës.

  • Trajtimi

Mjedisi i qetë, jo kërcënues;

Ndonjëherë qetësuesit;

Zakonisht, siguria dhe një mjedis i qetë, jo-kërcënues ndihmojnë njerëzit të shërohen.

Njerëzit zakonisht kthehen në vetëdijen normale nga 45 minuta deri në disa orë pas përdorimit të këtyre lëndëve. Benzodiazepinat (qetësuesit) mund të përdoren për të kontrolluar episode e dhunshme dhe krizat.