MENU
klinika

Të vjellat që të "nxijnë jetën"

Kur përfundon “sëmundja e mëngjesit” gjatë shtatëzanisë?

01.12.2023 - 18:08

Të  vjellat në mëngjes fillojnë rreth javës së 6-të të shtatzënisë – pra ky është tremujori i parë, rreth dy javë pasi menstruacionet ndërpriten për 9 muajt e ardhshëm.

Sëmundja e mëngjesit mund të jetë një zgjim mjaft i vrazhdë në botën e shtatzënisë për shumë nëna.

Zakonisht karakterizohet nga simptoma të të përzierave dhe të vjellave, mund të prodhojë gjithashtu një lodhje mjaft dobësuese që mund t’ju bëjë të ndiheni sikur nuk mund të bëni dot asgjë tjetër.

Gjithashtu, siç mund të mos kemi nevojë t’ju themi, e gjithë ana e të vjellave të gjërave mund të jetë super shkatërruese për ditën tuaj.

Kur përfundon sëmundja e mëngjesit?

Sëmundjet e mëngjesit (ose të përzierat e shtatzënisë) zakonisht mbarojnë deri në fund të tremujorit të parë!

Në një numër të madh rastesh, të vjellat në mëngjes arrin kulmin e saj (ndonjëherë dramatik) rreth muajit të tretë të shtatzënisë (midis javëve 8 dhe 12) dhe më pas fillon të zbehet.

Po sikur sëmundja e mëngjesit të ndalet papritur në javën e 8-të?

Ndonëse të mos kesh të vjella në mëngjes nuk është një shenjë se ka ndonjë problem me shtatzëninë, ndërprerja e papritur e të përzierave të shtatzënisë mund të jetë një shenjë e hershme e humbjes së shtatzënisë.

Nëse nuk jeni të sigurt, është më mirë të konsultoheni me mjekun.

Filloni të ndiheni më mirë në javën e 10-të të shtatzënisë?

Nuk është e pazakontë që të vjellat e mëngjesit të përfundojnë rreth javës së 10-të të shtatzënisë.

Pra, nëse po pyesni veten, kur mbarojnë të vjellat në mëngjes?, 10 javë mund të jenë përgjigjja!

A mund të përfundojë të vjellat e mëngjesit para javës së 12-të?

Sigurisht që mundet.

Por gjithashtu mund të vazhdojnë.

Nuk ka asnjë rregull të vetëm kur bëhet fjalë se kur përfundon sëmundja e mëngjesit, por rreth 12 javësh duket se është mjaft e zakonshme.

Nuk është aq e pazakontë, megjithëse në rreth 14 javë, mund të prisni që të vjellat e mëngjesit të fillojnë të mbarojnë.

Shtatzënia 4-mujore është rreth 16 javë shtatzënë, kështu që nëse ende keni të vjella në mëngjes në javën e 16-të, kjo është shumë e keqe, por nuk është e pazakontë.

Sëmundja e mëngjesit përfundon papritur apo gradualisht?

Për shumë nëna, të vjellat e mëngjesit fillojnë me një zhurmë dhe mbarojnë me një pëshpërimë.

Megjithatë, nuk mund të theksojmë mjaftueshëm se të gjithë trupat janë të ndryshëm.

Nëse jeni të shqetësuar për ndonjë gjë ose mendoni se simptomat tuaja janë më të rënda se sa duhet, kontaktoni me mjekun.

Cila javë është më e keqja?

Vërtet varet – ka disa faktorë që mund ta përkeqësojnë sëmundjen e mëngjesit, si p.sh.

Stresi

Disa aroma ose ushqime – madje edhe ato që keni dashur më parë

  • Ushqime me niseshte ose me yndyrë
  • Vakte të mëdha
  • Mbinxehje
  • Mungesa e gjumit
  • Ushtrimi i tepërt

Por, mesatarisht, të vjellat në mëngjes duket se arrijnë kulmin rreth javës 9-10.

Si ta kuptoni kur të vjellat e mëngjesit po largohen?

E vetmja shenjë e vërtetë që tregon se të vjellave në mëngjes po i vjen fundi është se zvogëlohen në frekuencë dhe gjatësi.

Kjo do të thotë, ju ndiheni më pak të sëmurë, më rrallë.

Por koha që duhet që të vjellat e mëngjesit të fillojnë të mbarojnë dhe të largohen mund të jetë e shkurtër.

Pse të vjellat e mëngjesit ndalojnë në javën e 12-të?

Për të qenë i sinqertë, ende nuk  dihet pse të vjellat në mëngjes ndalojnë rreth fundit të tremujorit të parë.

Disa thonë se kjo është për shkak të kulmit të niveleve të hCG-së dhe më pas nivelimit të tyre rreth asaj kohe, të tjerë thonë se është një lloj mekanizmi mbrojtës për t’ju mbajtur ju dhe fëmijën të sigurt nga ushqimet potencialisht të këqija.

Si të shpëtoj nga të vjellat e mëngjesit që zgjasin gjithë ditën?

Së pari: Njih vetveten.

Mbani një ditar të vogël të aromave dhe shijeve që ju shqetësojnë dhe më pas bëni çmos për t’u larguar prej tyre.

(Ushqimet pikante, erërat e forta dhe ushqimet tepër të pasura janë të zakonshme, por shikoni se çfarë po ndodh me trupin tuaj për ta zbuluar.)

Shtuar kësaj, bisedoni me mjekun për ilaçet kundër të përzierave nëse simptomat ndihen sikur po ju shqetësojnë seriozisht – dhe vazhdoni me vitaminat prenatale.

Një tjetër gjë është të pushoni sa më shumë që të mundeni.

Është e bezdisshme, por nuk është përgjithmonë.

Dhe ndërsa po ndodh, ju duhet të kujdeseni maksimalisht për veten.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN