MENU
klinika

Ja kur e sugjerojnë mjekët

“Ngjitja e gjakut”/ A keni dëgjuar për këtë procedurë?

01.12.2023 - 18:10

Ndonjëherë, pas disa procedurave mjekësore – të tilla si një injeksion epidurale, një shpim lumbal ose një mielogram lumbal – një pjesë e lëngut kurrizor rrjedh jashtë, duke shkaktuar një dhimbje koke nga kjo ndërhyrje kurrizore.

Një trajtim për dhimbjen e kokës pas kësaj ndërhyrje është një procedurë e ngjitjes së gjakut në të cilën mjekët përdorin një sasi të vogël të gjakut për të mbyllur (ose rregulluar) rrjedhjen.

Procedura e ngjitjes së gjakut është një teknikë mjekësore që mjekët përdorin për të trajtuar dhimbjet e kokës kurrizore, të cilat janë efekte anësore që mund të rezultojnë nga procedurat mjekësore si epidurale të përdorura për lindje, punksione lumbare ose mielograme lumbare.

Këto dhimbje koke ndodhin kur lëngu cerebrospinal rrjedh nga hapësira e shtyllës kurrizore ku mjekët vendosin gjilpërën, duke shkaktuar presion në shpinë dhe tru.

Gjatë procedurës së patch-it (ngjitjes) të gjakut, mjekët përdorin një sasi të vogël gjaku për të mbyllur hapësirën e rrjedhjes së lëngut kurrizor. Kjo zvogëlon presionin dhe lejon që dhimbja e kokës të qetësohet.

Pse mund t’ju duhet një procedurë e tillë?

Njerëzit marrin një procedurë të tillë kryesisht për të trajtuar simptomat e një dhimbje koke kurrizore. Ka disa procedura mjekësore që mund t’ju vënë në rrezik për dhimbje koke kurrizore, të tilla si:

 • injeksion epidural
 • vendosja e kateterit epidural
 • punksion lumbal
 • mielogrami i mesit
 • kirurgjia e shtyllës kurrizore

Nëse do të zgjidhni për një procedurë të ngjitjes së gjakut apo jo, do të varet nga sa e rëndë është dhimbja e kokës pas ndërhyrjes dhe sa zgjat. Simptomat e dhimbjes së kokës kurrizore ndryshojnë nga një person në tjetrin, por mund të përfshijnë:

 • një dhimbje koke që përkeqësohet kur jeni në këmbë dhe përmirësohet kur shtriheni
 • ndjeshmëri ndaj dritës
 • të përziera
 • marramendje
 • qafë e ngrirë

Shumë njerëz që i nënshtrohen një procedure patch gjaku kanë simptoma të rëndësishme që nuk u përgjigjen ilaçeve në shtëpi si qetësuesit e dhimbjeve dhe pushimi në shtrat.

Njerëzit që nuk janë në gjendje të pushojnë mirë, si p.sh. prindërit e foshnjave ose fëmijët e vegjël, mund të kenë më shumë të ngjarë të kryejnë procedurën.

Sa efektive është një procedurë e patchit të gjakut?

Ekspertët e konsiderojnë procedurën e ngjitjes së gjakut si një metodë shumë efektive për eliminimin e simptomave të dhimbjes së kokës kurrizore, duke lehtësuar dhimbjen e kokës në rreth 85% të njerëzve.

Operacionet e kryera për herë të dytë mund të jenë efektive për gati 90% të njerëzve

A ka rreziqe apo efekte anësore nga kryerja e procedurës së patch-it të gjakut?

Procedura e ngjitjes së gjakut mund të mos lehtësojë plotësisht simptomat e dhimbjes së kokës, por rrallëherë përkeqëson simptomat e dhimbjes së kokës kurrizore.

Ndonjëherë, njerëzit raportojnë dhimbje të moderuar të shpinës pas procedurës, megjithëse kjo zakonisht zgjidhet brenda disa ditësh.

Në raste të rralla, një infeksion mund të rezultojë nga procedura. Simptomat e infeksionit mund të përfshijnë:

 • ethe
 • rraskapitje
 • skuqje ose njollë e lëkurës
 • qelb në vendin e injektimit

Procedurat e ngjitjes së gjakut mund të ulin në mënyrë efektive simptomat e dhimbjes së kokës kurrizore me rrezik të ulët të efekteve anësore. Megjithatë, këto procedura nuk janë për të gjithë. Nëse jeni duke përjetuar një dhimbje koke të rëndë në shtyllën kurrizore, kontaktoni një profesionist të kujdesit shëndetësor për të mësuar më shumë rreth procedurës së ngjitjes së gjakut dhe nëse do të ishit një kandidat i mirë për të.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN